Cześć.
Będę przeprowadzać się do nowego domu, w którym do pokoi rozprowadzone są kable kategorii 5e. Do tego chciałem zakupić router LTE (tylko taką możliwość dostępu do internetu mam w tym miejscu) i puścić sygnał kablami do pokojów i tam może jakieś AP lub inne tańsze routery.
Jaki router byście polecali do tej lokalizacji: 51.768573,19.545342 ?
Stestowalem póki co dwóch operatorów, których karty SIM mam w telefonie (Orange i Play) i wygląda to tak:
Testować jeszcze jakichś innych operatorów? Jeśli dobrze rozumiem wskazania z aplikacji NetMonster to jeszcze chyba T-Mobile by pasowało tu sprawdzić.
Tak, T-Mobile również sprawdź. Na jakim urządzeniu testowałeś? W tej lokalizacji zrób testy Plusa, ponieważ zasięg 5G masz. A w LTE nadajnik w okolicy również wygląda na dobrze rozbudowany.
Wyboru co do routera zbyt dużego nie masz. Albo Huawei B818 albo coś z 5G.
Router i tak musi kupić któryś z tych, bo nic innego nie ma jeśli chodzi o sieć LTE/5G. Ewentualnie jeśli będzie potrzebował więcej złącz to dokupi switch. Innej opcji w tym momencie nie ma. Chyba, że znasz jakiś porządny router z porządnym modemem LTE/5G?
Jakby każdy tak myślał , to nikt by tych Mikrotików nie kupował
Niektórych jednak stać ,żeby kupić kampera , a nie kombinować z pseudosuvem i przyczepką kampingową.
piotrzet pisze:Tak, T-Mobile również sprawdź. Na jakim urządzeniu testowałeś? W tej lokalizacji zrób testy Plusa, ponieważ zasięg 5G masz. A w LTE nadajnik w okolicy również wygląda na dobrze rozbudowany.
Wyboru co do routera zbyt dużego nie masz. Albo Huawei B818 albo coś z 5G.
Testowałem na telefonie Google Pixel 4a.
Niestety 5G nie będę miał jak przetestować bo nie mam urządzenia, które to obsłuży. Poza tym routery 5G to chyba spore koszta. Chyba, że jest coś może w cenie B818? Bo taka kwota jeszcze jest do przełknięcia.
Mikrotik za dwa koła i do niego jeszcze antena za 200 zł to opcja dla bogatych , modem 5G/LTE ok. ale porty LAN GE i WiFi w AC1200 to bieda, producent powiela kolejny raz ten sam błąd. Ile mozna płacić za Router OS ? A kolega ma 5G w Plusie i T-mobile, w domu o parametry sygnału na 2600MHz z Plusa czy 2100 T-mobile będzie trudno. Po testach i tak widać ze potrzebna jest antena zew. do LTE niezależnie od operatora.
A czemu akurat w Play? W T-Mobile też to może zrobić. A w sklepie dlatego, że niektóre oferują darmowy zwrot. Czy w Play można zwrócić za darmo czy trzeba płacić za wysyłkę? Lub można oddać w punkcie?
Ta, w sklepie wywali 8 stów zeby sobie potestować i zwrócić. W Play podpisze umowę i zapłaci na start nawet 1 zł , zrobi testy i odda jak mu Play nie spodoba się czy inny operator bedzie lepiej pasował. W T-mobile z B818 sa obecnie problemy, brak na magazynie , w salonach tez od dawna problemy.
Chciałem sprawdzić w T-Mobile dostępność tego routera i wyskoczyła mi oferta internetu domowego bez limitu z ograniczeniem prędkości (pakiet za 70 zł miesięcznie z ograniczeniem prędkości do 60 Mbit/s) tyle, że z urządzeniem Alcatel LINKHUB LTE cat7 Home Station. Warto pójść w te ofertę razem z tym Alcatelem? Czy wziąć sam internet a router kupić osobno ten B818?
Oczywiście po zrobieniu testów na telefonie z kartą T-Mobile.
To nie jest sprzęt dla laika.
Poza tym w/w mają niedopracowane sterowniki co przekłada się na bardzo kapryśne radio.
Nawet dzisiaj "walczyłem" z hAp ac3 i ostatecznie klienta Realteka nie podłączył.
Na Ich forum tematy odnośnie WiFi wyrastają jak grzyby po deszczu.
bartekkm pisze:Chciałem sprawdzić w T-Mobile dostępność tego routera i wyskoczyła mi oferta internetu domowego bez limitu z ograniczeniem prędkości (pakiet za 70 zł miesięcznie z ograniczeniem prędkości do 60 Mbit/s) tyle, że z urządzeniem Alcatel LINKHUB LTE cat7 Home Station. Warto pójść w te ofertę razem z tym Alcatelem? Czy wziąć sam internet a router kupić osobno ten B818?
Oczywiście po zrobieniu testów na telefonie z kartą T-Mobile.
W T-Mobile warto tylko kupić te urządzenia:
-Huawei B818,
-ZTE MC801a 5G,
Ewentualnie.
-HUAWEI 5G CPE Pro 2
Dzisiaj udało mi się stestować kartę T-Mobile.
Spodziewałem się trochę lepszych wyników.
Zastanawiam się czy może jednak nie wziąć w Plusie opcji przetestowania 5G (w pierwszych postach ktoś wspominał, że jest zasięg). Z drugiej strony T-Mobile trochę kusi ofertą internetu bez limitu danych.
Będę szedł w ofertę T-Mobile. Niestety w ofercie nie można wybrać B818 i chyba po prostu nie dobiorę routera (albo tego najtańszego za 1 zł), a B818 dokupię na własną rękę.
Ewentualnie wezmę tego ZTE MC801a 5G - jego cena na start to 469 zł, chyba też powinno być ok?