Czy antena zewnetrzna jest konieczna?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bigsister
Początkujący użytkownik forum

Czy antena zewnetrzna jest konieczna?

Post autor: Bigsister »

Zanim się zdecyduję na abonament Iplusa chciałem to przetestować przez telefon.

W domu mam maksymalny sygnal i łączę się z internetem za pośrednictwem łącza bluetooth i używam telefonu jako modemu. Teoretycznie mam zasięg EDGE. Obecnie wyciągam maksymalnie 40 Kbitów na sekundę. W związku z tym, że mieszkam pod lasem sprawdziłem takie samo połączenie w innych rejonach miasta, gdzie na pewno jest EDGE i jest tak samo ( 40 Kbitóx to max ).

W związku ze swoim problemem mam kilka pytań:
Czy przez połączenie modemowe w karcie komputera będzie to działać szybciej?
Jeśli nie to:
Czy w takiej sytuacji nieodzowna jest antena zewnętrzna?
Mam zrobioną w domu instalację TV z centralą na strychu i gniazdkami w całym domu. Czy do tej instalacji mogę oprócz tego podłączyć antenę zewnętrzną z sygnałem od Iplusa i wejść potem z tym sygnałem do modemu?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy antena zewnetrzna jest konieczna?

Post autor: sardo nunspa »

Może ten telefon ma tylko GPRS albo bluetooth coś słabuje, albo jest wiele nadajników i łapie tylko te z GPRS
Bigsister pisze: W związku ze swoim problemem mam kilka pytań:
Czy przez połączenie modemowe w karcie komputera będzie to działać szybciej?
Jeśli nie to:
Czy w takiej sytuacji nieodzowna jest antena zewnętrzna?
Mam zrobioną w domu instalację TV z centralą na strychu i gniazdkami w całym domu. Czy do tej instalacji mogę oprócz tego podłączyć antenę zewnętrzną z sygnałem od Iplusa i wejść potem z tym sygnałem do modemu?
Oczywiście rozumiem, że chodzi Ci o modem do GSM a nie modem w laptopach do dial up - tak powinno działać szybciej skoro łapiesz EDGE
Antena sie przyda, jeżeli będziesz ciągnął połowe możliwości EDGE
Do anten GSM są inne gniazdka i inne kable niż w TV
Latka lecą...
ODPOWIEDZ