Skrócenie przewodu antenowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Skrócenie przewodu antenowego
Witam,
mam:
Antena Panelowa LTE CT-15_1.8 Duo 15m
Router Huawei B818
Pytanie, czy dużo zyskam na sile sygnału zmniejszając przewód z 15m do 5m ?
Jaki sprzęt do tego kupić aby skrócić kabel i zarobić końcówkę do routera TS-9 ?
mam:
Antena Panelowa LTE CT-15_1.8 Duo 15m
Router Huawei B818
Pytanie, czy dużo zyskam na sile sygnału zmniejszając przewód z 15m do 5m ?
Jaki sprzęt do tego kupić aby skrócić kabel i zarobić końcówkę do routera TS-9 ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Skrócenie przewodu antenowego
To zależy od kabla który teraz tam jest, jeżeli to h155 to zyskasz jakieś 5dB w paśmie 2600MHz, 4dB w paśmie 1800MHz.
Do zarobienia potrzebujesz odpowiednią zaciskarkę dobraną do kabla i złącz (czasami też lutownica jest potrzebna). Czy zarabianie TS-9 na grubym kablu to dobry pomysł trudno mi ocenić.
Do zarobienia potrzebujesz odpowiednią zaciskarkę dobraną do kabla i złącz (czasami też lutownica jest potrzebna). Czy zarabianie TS-9 na grubym kablu to dobry pomysł trudno mi ocenić.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Sklep właśnie mi potwierdził że jest to kabel H155.
Czy to dobrej jakości kabel czy słabej?
Wyczytałem że drugi i zwinięty kabel negatywne wpływa na jakość połączenia (a tak to teraz u mnie wygląda).
Czyli sugerujesz aby odpuścić tego zarabiania?
Chciałem kupić gotowy kabel ale się dowiedziałem że po stronie anteny, przewód jest lutowany.
Czy to dobrej jakości kabel czy słabej?
Wyczytałem że drugi i zwinięty kabel negatywne wpływa na jakość połączenia (a tak to teraz u mnie wygląda).
Czyli sugerujesz aby odpuścić tego zarabiania?
Chciałem kupić gotowy kabel ale się dowiedziałem że po stronie anteny, przewód jest lutowany.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak dasz radę skrócić i zarobić nową złączkę ( masz złączkę , zaciskarkę itd) , to skracaj.
Zawsze to lepiej i na Twoją psychikę wpłynie
Ale wiadomo raz uciętego kabla nie da się przedłużyć ( bo będą dodatkowe straty).
Zawsze to lepiej i na Twoją psychikę wpłynie

Ale wiadomo raz uciętego kabla nie da się przedłużyć ( bo będą dodatkowe straty).
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie że na chwilę obecną nie mam nic.
Co musiała być zakupić aby to samemu zrobić ?
Może coś godnego polecenia ?
Co musiała być zakupić aby to samemu zrobić ?
Może coś godnego polecenia ?
Zapytaj o parametry kabla. Niech ci wyślą kartę katalogową albo link do parametrów. Ale jeśli to kabel o którym myślę, to trudno trafić gorzej.Caporeira pisze:Czy to dobrej jakości kabel czy słabej?
Tak. Taki długi, zwinięty w zwój kabel może to bardzo negatywnie wpływać na sygnały, zwłaszcza na wysokich pasmach. Może, nie musi.Caporeira pisze:Wyczytałem że drugi i zwinięty kabel negatywne wpływa na jakość połączenia (a tak to teraz u mnie wygląda).
Aby tego uniknąć robisz z niego bezwładne kłębowisko.
Pozostaje tylko określona strata poziomu sygnału na długim kablu, ale to nie zawsze przeszkadza jakoś znacznie. Jakie masz teraz poziomy sygnałów i SINR na routerze?
Na H155 raczej nie znajdziesz złącza TS-9. Konektory bywają zaś tak złe, że nie nadają się nawet do <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>. Można zastosować "beczkę" (przejście) SMA/TS-9, one z reguły są znacznie lepsze. Ale masz wtedy sztywne podejście pod router, co też nie bywa zbyt dobre (TS-9 to delikatne złącze), chyba, że masz na stałe unieruchomiony router i kable.Caporeira pisze:Jaki sprzęt do tego kupić aby skrócić kabel i zarobić końcówkę do routera TS-9 ?
Jeśli chciałbyś skracać kabel to i tak trzeba by założyć złącze SMA, do którego potrzebna zaciskarka i które trzeba dodatkowo lutować na pinie środkowym. Hardcorowcy zaciskają złącza kombinerkami, ale nie polecam ci takiego sposobu...

Można spróbować poszukać Klampowanych złącz na H155. Ale problem lutowania i tak pozostaje.
- wojteks
- *** Administrator ***
No i do "klampowanych" też jest potrzebna zaciskarka zupełnie inna niż do tulejek/pinów.
Nie pomagam na PW!
- wojteks
- *** Administrator ***
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dla zielonych w temacie zarabiania kabli czy leniwych, można kupić gotowy "konektor" np. 5 m na przewodzie H-1000 / CNT400 ze złączką N / sma.
Wystarczy poszukać na znanym portalu aukcyjnym.
Wystarczy poszukać na znanym portalu aukcyjnym.
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
- wojteks
- *** Administrator ***
Już widzę przykręcenie routera do pary kabli H1000 bezpośrednio.
Nie pomagam na PW!