Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Cześć. Od 3 lat korzystamy w domu z internetu T-Mobile bez limitu danych. Od ok. roku internet działa coraz gorzej, niekiedy YT nie nadąża buforować w 480p. Doszukałem się informacji, że antena zewnętrzna może trochę pomóc. Niestety mieszkam na wsi i router b525 łączy się tylko z nadajnikiem Sitowiec 62762255 gdzie w prostej linii mam do niego ok 1,5km. W pobliżu jest sporo nadajników innych sieci. W HManager wygląda to tak:
Przy wymuszaniu ręcznym łączy się tylko z LTE 1800, jednak zasięg jest kiepski i prędkości tragiczne. W dodatku nie potrafię z lokalizować tego nadajnika. Czy ktoś jest w stanie mi coś doradzić?
Tak kończy się sprzdawanie oferty bez limitu przez T-mobile gdy nie posiada się sieci LTE która ma odpowiednia przepustowość, w tej lokalizacji nigdy nie powinno się brać oferty T-mobile, Sitowiec to golec only 800/900MHz z samym LTE800 na 10MHz więc internet z niego działa adekwatnie czyli tragicznie. W okolicy 80 % stacji NW to taka nędza, ratunkowo dokładali LTE1800 i tak jest na stacji Krapiewo bo to z niego masz te szczatki sygnału na LTE1800. Zrób test LTE na zewnatrz i poka screena z aplikacji, tak samo po wymuszeniu LTE2100, do tego speedtesty na nich. Na cuda nie licz, po tym co napisałem chyba zdajesz sobie sprawę jakiego operatora wybraleś.
No niestety zdaje sobie teraz sprawę. 3 lata temu nawet w miarę dobrze to działało... Na cuda nie liczę, 15Mb/s mnie zadowoli
Testy z routerem na zewnątrz:
Prędkość LTE 800
Prędkość LTE 1800
Prędkość LTE 2100
Widzę, że na zewnątrz złapało mi 2100MHz z Więcborka (równe 15Km w prostej linii) Jednak na przeszkodzie stoi największa górka z lasem we wsi...
Ale na stacji Sitowiec nic się od lar nie zmieniło, co najwyżej jest teraz zatkana na amen ale juz 3 lata temu nie było mozliwości korzystania z niej na ofercie bez limitu , T-mobile ci ją sptrzedał a ty łyknąłeś kit, to nie miało prawo działać prawidłówo i nie działąło. 10MHz pasma nie jest w stanie obsłuzyć takiego ruchu sieciowego na stacji.
LTE2100 z Więcborka na resztkach sygnału, LTE1800 tym razem to Makowarsko, to tez nędza only LTE800 do której dodano kolejne 10MHz na LTE1800 tak jak w Krapiewie. Na LTE1800/2100 mimo tych warunków niezły DL, LTE800 z Sitowca to tragedia, wieczorem jest pewnie tylko gorzej. Twoje testy sa idealnym dowodem co napisałem o sieci NetWorks i T-mobile. Jedyna szansa to skorzystać z LTE1800+800 z Krapiewa lub Mąkowarska. Więcbork-Gdańska na LTE2100+1800+800 lub LTE2100+1800 pewnie wypadłby najszybciej ale router nie działa w agregacji 3 pasm a nawet nie agreguje LTE2100+1800. Reasumując musisz poprawić parametry sygnału na 1800/2100MHz stosując antenę zewnętrzną , kierunkową i korzystasz z agregacji LTE1800+800 LUB lte2100+800, sprawdź jeszcze te agregacje wymuszając te pasma na B525 na zewnatrz i pokaż screeny z aplikacji i speedtesty.
Niestety ale parametry sygnału na LTE1800 i LTE2100 z tych w.w BTS-ów sa na tyle słabe ze agregacja z tymi pasmami się nie załącza, zawsze zrzuca cię na gołe LTE800 z Sitowca. A to ze mam rację to zadna nowość, takich jak ty których T-mobile wpakował na minę sa tysiace. Tak samo jak stacji bazowych NW gdzie T-mobile ma tylko to pasmo LTE800. Męczą się z tym od lat i nic im po tym ze maja bez limitu danych skoro wieczorami gdy wszyscy chcą z niego korzystać jest nieużywalny. Mozesz zaryzykować z antena zewnętrzna na 1800MHz i stacjami obsługujacymi LTE180 dla T-mobile.
A operatora dobiera się po testach. W twojej okolicy inny ma 3 stacje bazowe z LTE1800+800 i jedną z LTE2100+1800+800.
Sprawdziłem dokładnie i umowę z t-mobile zakładałem pod koniec 2017r czyli 4 lata temu. Nie było w okolicy tylu nadajników to pewne i ten z t-mobile działał nawet przyzwoicie. Czyli internet z play powinien lepiej u mnie działać? A jeśli chodzi o antenę na 1800MHz to co najlepiej wybrać?
Oferta była od września 2017, w twojej lokalizacji operator nigdy nie powinien jej sprzedawać, stacja only LTE800 nie była od razu w stanie obsłuzyć takiego ruchu sieciowego i wkrótce zoatała zapchana przez uzytkowników takich ofert T-mobile, to jest radio a 10MHz na zasięgowymLTE800 szybko można wysycić.Co do anteny to wybór albo typowa pod 1800MHz Dual LTE 1800MHz o zysku 15dBi z CYBERTECHA lub ATK-504 czyli szerokopasmowa, zadziała w agregacji LTE1800+800, dwie sztuki bo to MIMO4X4. Kable pod wymiar , jak najkrótsze.
Dzięki za pomoc. Zdecyduje się raczej na ATK-504 i przestawię na Krąpiewo (ok.8,5km). Akurat router mam na poddaszu i jeśli antenę wystawię nad dach to kable 5m powinny wystarczyć w zupełności. Szkoda, że akurat ten nadajnik zasłaniają drzewa... drugi nadajnik z Krąpiewa, niestety play jest ode mnie całkiem nieźle widoczny.
Cześć ponownie. Niestety teraz jak nigdy szybszy internet bardzo by mi się przydał. Miałem poważny wypadek i leżę połamany w domu. Zamówiłem anteny atk-504 z 5m kablami, powinny być w poniedziałek. Zrobiłem jeszcze jedną próbę na samym b525 i udało się zagregować 1800+800MHz z Krąpiewa. Myślicie że coś z tego będzie? Może jest jakiś inny operator, który zapewni szybszy internet w mojej okolicy? https://drive.google.com/file/d/1KLRcII ... p=drivesdk
Odkryłem przed chwilą jeszcze 1 nadajnik, którego wierzchołek bez żadnych przeszkód widzę z okna.
Mam do niego 5,6km warto pchać się w Play w takiej sytuacji?
Niestety nie mam jak sprawdzić, bo mam internet od T-Mobile. Chyba że idzie to jakoś tanio sprawdzić? Jakbym do b525 z T-Mobile kupił i wsadził kartę z Play na próbę to zadziała?
Z pomocą brata zrobiłem pomiary, jestem zaskoczony. Router niestety mam tylko b525 + karta z Play. Pomiary z routerem na parapecie, odległość do masztu 5,6km.
Agregacja 800+1800/2100 nic nie daje, na samym 2100 masz tyle samo. Potrzebujesz router agregujący 1800+2100. Przy tych parametrach sygnału nie wierze w odległość od stacji bazowej ponad 5km
Nie musisz wierzyć, ale to prawda. Mieszkam na małej wsi. Ten nadajnik powstał całkiem niedawno i jest oddalony ode mnie o 5,6km. Jednak na przeszkodzie nic nie stoi i widzę czubek tego masztu. Do testów router był na parapecie i bezpośrednio patrzył na nadajnik. Sam jestem w szoku, że takie prędkości udało się osiągnąć. Niestety na tym routerze tylko takie agregacje wchodzą w grę. Dzięki za wasze rady, dzięki Wam zrozumiałem w podstawowym stopniu jak działa internet mobilny. Wiem, że w moim przypadku Play na pewno się spisze. Proszę jeszcze o radę co do wyboru oferty. Na tą chwilę widzę taka o nazwie net box 400GB z modemem MF-258K i anteną zewnętrzną za 80(70) zł miesięcznie. Czy warto brać tą ofertę z ich sprzętem czy może lepiej wziąć inny modem do tej oferty lub inną opcje?
Ok. B628 z tego co czytałem to odświeżony b618. Strasznie mało informacji na jego temat. Znalazłem tylko szczątkowe info, że agreguje 3 pasma.
Zastanawia mnie jeszcze fakt, że z tego nadajnika Play złapałem dosyć dobry sygnał na 1800 i 2100 jednak 2600 w ogóle nie chwycił, nawet 1 kreski. Możliwe, że nadajnik nie nadaje w tej częstotliwości? Chociaż według danych z bts ma 2600MHz. Chyba, że z ponad 5km sam router nie jest wstanie wyłapać tej częstotliwości?