Jaki router miałem Asus 4g-ac68u co w zamian bo ten już nie dostępny
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki router miałem Asus 4g-ac68u co w zamian bo ten już nie dostępny
Witam
Opis sytuacji.
Miałem router Asus 4g-ac68u po wielu latach router ten zakupiony w 05.2020 spełniał moje oczekiwania jeśli chodzi o obsługę internetu w moim domu .
Mieszkam w miejscu gdzie zawsze miałem problem z odbieraniem sygnału . Poprzednie routery poprostu nie dawały stabilnego połączenia zrywał się internet filmy przerywało strony ładowały się dłuższy czas itd. Konferencje na Zoomie podczas deszczu przerywało . Asus spowodował że problemy ustały.
Problem taki że przestał w sierpniu tego roku czytać kartę sim . Na gwarancji przyznano mi nowy . Niestety już niedostępny wciśnięto mi kartę o wartości 1200 zł w media expert .
Ale to nie problem mogę zakupić sprzęt gdzie indziej .
Nie jestem mocny w tym temacie. A informacji w necie też nie wiele .
Proszę o polecenie czegoś równie dobrego .
Opis sytuacji.
Miałem router Asus 4g-ac68u po wielu latach router ten zakupiony w 05.2020 spełniał moje oczekiwania jeśli chodzi o obsługę internetu w moim domu .
Mieszkam w miejscu gdzie zawsze miałem problem z odbieraniem sygnału . Poprzednie routery poprostu nie dawały stabilnego połączenia zrywał się internet filmy przerywało strony ładowały się dłuższy czas itd. Konferencje na Zoomie podczas deszczu przerywało . Asus spowodował że problemy ustały.
Problem taki że przestał w sierpniu tego roku czytać kartę sim . Na gwarancji przyznano mi nowy . Niestety już niedostępny wciśnięto mi kartę o wartości 1200 zł w media expert .
Ale to nie problem mogę zakupić sprzęt gdzie indziej .
Nie jestem mocny w tym temacie. A informacji w necie też nie wiele .
Proszę o polecenie czegoś równie dobrego .
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router miałem Asus 4g-ac68u co w zamian bo ten już nie dostępny
Gdzie korzystasz z internetu mobilnego i z jakiego operatora?
-
- Użytkownik forum
Dodam że mogę poprowadzić przewód do anteny zewnętrznej .
Internet w Play . Lokalizacja
Budy 12 62-541 Budzisław Kościelny
Interesuje mnie konkretne rozwiązanie na lata .
Na posesji mam dwa budynki jak by to omiatało całość byłbym zadowolony .
Internet w Play . Lokalizacja
Budy 12 62-541 Budzisław Kościelny
Interesuje mnie konkretne rozwiązanie na lata .
Na posesji mam dwa budynki jak by to omiatało całość byłbym zadowolony .
-
- Użytkownik forum
Budynki parter i piętro.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takich, może 2-3 lata wytrzyma o ile nie będziesz miał dużych potrzeb/marzeń i wydasz około 1000pln.jaro123 pisze:Interesuje mnie konkretne rozwiązanie na lata .
Rok temu kupiony router (słaby) nie spełnia wymagań?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie po prostu się popsuł i nie jest już dostępny w sprzedaży. Więc muszę kupić coś innego i chcę być z tego zadowolony .
I mogę wydać około 1000- 1500 zł na dobre rozwiązanie.
I mogę wydać około 1000- 1500 zł na dobre rozwiązanie.
-
- Guru bezprzewodowy
W tej lokalizacji nie ma mozliwości korzystania z internetu mobilnego w tym z Play bez anteny zewnetrznej, masz 2 km do stacji bazowej Play z agregacja LTE2100=1800+800 w Budzisławiu Kościelnym, w Play licza sie tylko pasma pojemnościowe LTE, w twoim wypadku LTE2100/1800 CZYLI NALEZY POPRAWIĆ PARAMETRY SYGNAŁU NA 1800-2100MHz i skorzystać z agregacji tych 2 pasm LTE.Asus to slaby router, agreguje 2 pasma LTE ale nie działa w agregacji LTE2100+1800, w domu bez anteny to działał na pseudo LTE800 lub na LTE1800 na resztkach sygnału, nie masz czego żałować, skoro dostałeś bon 1200 zł, spadło ci to z nieba. Ta awaria wyjdzie ci tylko na dobre.
-
- Użytkownik forum
Ok
Pytanie zajmujesz się tym zawodowo ?
Dobieraniem sprzętu, montażem itd.?
Jakie widzisz rozwiązanie żeby internet był szybki i dostępny w dwóch budynkach . Jakieś wzmacniacze sygnału na drugim budynku ?
Pytanie zajmujesz się tym zawodowo ?
Dobieraniem sprzętu, montażem itd.?
Jakie widzisz rozwiązanie żeby internet był szybki i dostępny w dwóch budynkach . Jakieś wzmacniacze sygnału na drugim budynku ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Wzmacniacze to elektrośmieci. Dodatkowe AP po kablu podłączone do głównego routera.jaro123 pisze:Jakieś wzmacniacze sygnału na drugim budynku ?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Najpierw zajmij się dobraniem sprzętu do LTE i anteny, drugi budynek połączysz z pierwszym za pomoca kabla Ethernet/światłowodu , jak dalek sa te budynki od siebie? Na poczatek zrób test PLAY na telefonie z kartą tego operatora, na zewnątrz i pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej i speedtest.
-
- Użytkownik forum
Czy to wystarczy?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, wystarczy, test pokazał jaki potencjał ma BTS Play w Budzisaławiu Kościelnym, w agregacji LTE1800+2100 z niego mimo bardzo słabych parametrów sygnału dobre prędkości, przetestuj to jeszcze wieczorem około 20, test zrobiłes na zewnatrz? Postaraj się wykonać testy sygnału w okolicach miejsca gdzie zamontujesz antenę zewnętrzną. No i pytanie czy na Asusie to widziales kiedyś 100Mb/s na DL 

-
- Użytkownik forum
Ok nigdy nie testowałem na asusie .
Ok powtórzę wieczorem ale nie dokładnie w tym miejscu bo musiałbym rusztowanie ustawić. Ale od okna do anteny będę miał 2,5 m więc zrobię to z okna .
Ok powtórzę wieczorem ale nie dokładnie w tym miejscu bo musiałbym rusztowanie ustawić. Ale od okna do anteny będę miał 2,5 m więc zrobię to z okna .
-
- Guru bezprzewodowy
Nie testowałes bo nie było co i na czym, telefon łaczy się na LTE1800/2100 na zewnatrz , w domu parametry sygnału na nich sa o około 10dB gorsze więc ten Asus logował się do LTE800, moze do jakiś szczatków na LTE1800 no i nigdy nie agregował LTE2100+1800 bo jej nie obsługuje. Ten router powstał w wyniku doklejenia kiepskiego modemu LTE 6 KAT, z ograniczonymi agregacjami do AC68 i powstał twór wart ze 400 zł a nie 3 razy więcej. Asus nie potrafił i nadal nie potrafi zbudować sprzetu do LTE.
-
- Użytkownik forum
Ok to co mam kupić I jak to zmontować i połączyć .
Fakt jest taki że w domu telefon też pokazuje na tej apce co mi podesłałeś tylko LTE 800
Fakt jest taki że w domu telefon też pokazuje na tej apce co mi podesłałeś tylko LTE 800
- wojteks
- *** Administrator ***
Huawei B818, B628 i do tego dobra antena zewnętrzna.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Co to znaczy dobra antena ?
Proszę o linki.
Proszę o linki.
-
- Użytkownik forum
I jak dobrze rozrzucić Wi-fi na parter i piętro w dwóch budynkach.
Fajnie jak koło domu też by było budynki w odległości 13 m od siebie i ciężko będzie przeprowadzić kabel między nimi bo chodniczki już zrobione ale od biedy na około coś bym wymyślił.
Fajnie jak koło domu też by było budynki w odległości 13 m od siebie i ciężko będzie przeprowadzić kabel między nimi bo chodniczki już zrobione ale od biedy na około coś bym wymyślił.
-
- Guru bezprzewodowy
To ze w domu jest tylko LTE800 to mnie nie dziwi, jesli dotychczas tak korzystałes z Play na ASUSIE to tylko wypada współczuć. B628 jest za 699 zł w ofercie Media Expert , B818 jest teraz niedostępny, jak masz ten bon na 1200 zł i chcesz go wykorzystać to kupujesz za 700 zł B628 a pozostała kasa to dobór sprzętu do rozszerzenia WiFi, jak wyglada sieć Ethernet w tych donach, masz jakieś kable chociaż między piętrami ? Te budynki to, jest mozliwość pociągnięcia kabla między nimi? Bo budować most WIfI na takim dystansie trochę dziwne, ale póki co to w dalszej kolejności. Do B628 potrzebna bedzie zewnetrna antena Dual LTE na 1800-2100MHz.
-
- Użytkownik forum
Ok po pierwsze mam możliwość puścić kabel między piętrami
Z budynku do budynku też jakoś ogarnę .
Kabla nie mam ale bez problemu kupię. Tylko jaki bo nie jestem w tym dobry rozumiem że jakieś gniazda też muszę kupić .
Kasa to nie problem i kupon . Mogę kupić router gdzie indziej i resztę sprzętu. Za kupon kupię drukarkę myślałem o takiej color laserjet pro mfp m183fw . Ale to inna sprawa .
Napisz jaki zestaw uważasz że bedzie najlepszy.
Z budynku do budynku też jakoś ogarnę .
Kabla nie mam ale bez problemu kupię. Tylko jaki bo nie jestem w tym dobry rozumiem że jakieś gniazda też muszę kupić .
Kasa to nie problem i kupon . Mogę kupić router gdzie indziej i resztę sprzętu. Za kupon kupię drukarkę myślałem o takiej color laserjet pro mfp m183fw . Ale to inna sprawa .
Napisz jaki zestaw uważasz że bedzie najlepszy.
-
- Guru bezprzewodowy
W kwestii routera LTE to na dziś B818, B628. Pierwszy ma modem LTE19 KAT, agreguje 4 pasma LTE w MIMO4x4 z QAM256, drugi to 12 kat.LTE i agreguje 3 pasm LTE MIMO2X2 qam256. W Play na antenach zew. skorzystasz na obydwu z MIMO2X2 a modulacja QAM256 i jej załączenie zależy od BTS-a i parametrów sygnału. Już wiesz że w Play LTE800 dzialające na 5MHz pasma jest bez znaczenia i zapchane, liczą się tylko pasma pojemnościowe czyli LTE2600 na 20MHz i LTE2100/1800 każde na 15MHz, u ciebie na BTS-ie brak LTE2600 więc skorzystasz z agregacji LTE2100+1800 ewentualnie jeszcze LTE800 na dokładkę. Stad B628 wydaje się być wystarczajacy, do kupienia od 500 zł na OLX, ALLEGRO , pochodzą z Play. Na tych routerach jest możliwość wymuszenia konkretnego pasma LTE w aplikacjach na Windows lub Android więc po zakupie sprawdzisz na nim LTE2100, LTE1800 i LTE800 po kolei i pokażesz screeny z aplikacji w których sa podobne dane jak te z NetMonster na telefonie, do tego speedtesty i na tej podstawie dobierzemy antenę.
W kwestii WiFi w domu to np. B628 na górze a na dól kabel Ethernet/skrętka UTP 5 /6 KAT na dół i tam dodatkowy Acces Point pokrywający zasiegiem WiFi parter, ale na poczatek tez testy WiFi z B628 na pietrze i na parterze, za pomoca telefonu z aplikacją Wifi Analyzer, dodatkowo jakiś switch do B628 i z niego tak samo kabel Ethernet do drugiego budynku, tylko wersja zewnetrzna. W drugim budynku po jednym AP na kazde pietro, spiete między piętrami te kablem po Ethernet. To tak w ogóle, szczegóły jak to zrobić później. W ten sposób bedziesz miał w obydwu budynkach jedną sieć lokalną, tworzona przez router LTE, Widoczność wszystkich urzadzeń w tej sieci z mozliwością komunikacji miedzy nimi i przesyłaniem plików.
W kwestii WiFi w domu to np. B628 na górze a na dól kabel Ethernet/skrętka UTP 5 /6 KAT na dół i tam dodatkowy Acces Point pokrywający zasiegiem WiFi parter, ale na poczatek tez testy WiFi z B628 na pietrze i na parterze, za pomoca telefonu z aplikacją Wifi Analyzer, dodatkowo jakiś switch do B628 i z niego tak samo kabel Ethernet do drugiego budynku, tylko wersja zewnetrzna. W drugim budynku po jednym AP na kazde pietro, spiete między piętrami te kablem po Ethernet. To tak w ogóle, szczegóły jak to zrobić później. W ten sposób bedziesz miał w obydwu budynkach jedną sieć lokalną, tworzona przez router LTE, Widoczność wszystkich urzadzeń w tej sieci z mozliwością komunikacji miedzy nimi i przesyłaniem plików.
-
- Użytkownik forum
Ok B818 będzie lepszy ?
Bo jeśli tak to go poszukam i kupię
Bo jeśli tak to go poszukam i kupię
-
- Guru bezprzewodowy
Lepszy ale u ciebie raczej przewagi nad B628 za bardzopóki co nie pokaże, to kwestia stacji bazowej Play z agregacja 3 pasm LTE bez LTE2600 , jest jednak jedno ale, wyglada na to ze to stacja na światłowodzie i co ciekawe z niej jest projektowany dosył radiolinią 1107Mb/s do pozwolenia Zygmuntowo gdzie ma powstać kolejna stacja bazowa Play. Jest zatem szansa ze na tych stacjach pojawi się LTE2600 co może przemawiac za zakupem B818. No i trzeba będzie sprawdzić jak wyglada kwestia z LTE2600 a takze czy coś się dzieje w Zygmuntowie w kwestii nowego BTS-a Play.
-
- Użytkownik forum
I to jest ciekawe bo nowy bts w Zygmuntowie stoi od chyba 6 miesięcy
-
- Guru bezprzewodowy
Stoi a działa to dwie różne sprawy, trzeba monitorować jego odpalenie.
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Download: 95.30 Mbps | Upload: 16.34 Mbps | Ping: 24 ms
Download: 129.33 Mbps | Upload: 28.34 Mbps | Ping: 24 ms
Download: 129.33 Mbps | Upload: 28.34 Mbps | Ping: 24 ms
-
- Użytkownik forum
Mam pytanie czy dobrze widzę że do B818 anteny zewnętrznej nie podłączę?