ZTE Mc801a po aktualizacji do B03, nie może utrzymać sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
ZTE Mc801a po aktualizacji do B03, nie może utrzymać sieci
Hej, zaktualizował mi się router w nocy, do wersji B03. Rano zdziwienie, Spotify rwie. Zresetowałem wszystko co mam, router przywróciłem do ustawień fabrycznych, ale dalej to samo.
Na automatycznym połączeniu co chwila zmieniała się ikonka z LTE na 5g.
W statusie zaś co chwilę CA włączone, wyłączone, nieaktywne, itp. (tak co sekundę). Internet nie do używania. Na samym 5g stabilniej, ale wolno. Działa w miarę ok na LTE/3g, czyli już nie automatycznie. Jest to też wolniej jak było-150 vs ponad 200. Czy coś da się z tym zrobić? Tmobile niedaleko Warszawy.
Aha, ogólnie soft play.
Na automatycznym połączeniu co chwila zmieniała się ikonka z LTE na 5g.
W statusie zaś co chwilę CA włączone, wyłączone, nieaktywne, itp. (tak co sekundę). Internet nie do używania. Na samym 5g stabilniej, ale wolno. Działa w miarę ok na LTE/3g, czyli już nie automatycznie. Jest to też wolniej jak było-150 vs ponad 200. Czy coś da się z tym zrobić? Tmobile niedaleko Warszawy.
Aha, ogólnie soft play.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: ZTE Mc801a po aktualizacji do B03, nie może utrzymać sieci
Jaki konkretnie masz ten soft ? PLKPLMC801AV1.0.0B03 ? Tu ktoś już pisał ,że ma PLKPLMC801AV1.0.0B05...
Ustawienie LTE/3g nie powoduje ,że bandy nie są wybierane automatycznie..
Skoro łączy Ci się z 5g , to może kwestia lepszego ustawienia routera ( wyżej , bliżej okna , w kierunku nadajnika) i na 5g będzie stabilnie.. Jak daleko masz do tego nadajnika ?
Skoro łączy Ci się z 5g , to może kwestia lepszego ustawienia routera ( wyżej , bliżej okna , w kierunku nadajnika) i na 5g będzie stabilnie.. Jak daleko masz do tego nadajnika ?
-
- Guru bezprzewodowy
Linki do aplikacji ZManager:
https://www.mediafire.com/file/zyhft9w5 ... 6.rar/file
https://www.mediafire.com/file/u0mnsjua ... 6.apk/file
Nimi możesz ustawia online różne konfiguracje. Niestety jest po chińsku , ale możesz google translatorem na bieżąco tłumaczyć na ekranie smartfona , kilka prób , i już będziesz wiedział co naciskać...
https://www.mediafire.com/file/zyhft9w5 ... 6.rar/file
https://www.mediafire.com/file/u0mnsjua ... 6.apk/file
Nimi możesz ustawia online różne konfiguracje. Niestety jest po chińsku , ale możesz google translatorem na bieżąco tłumaczyć na ekranie smartfona , kilka prób , i już będziesz wiedział co naciskać...
-
- Użytkownik forum
PLKPLMC801AV1.0.1B03, ie 1.0.0, tylko 1.0.1.Mig25 pisze:Jaki konkretnie masz ten soft ? PLKPLMC801AV1.0.0B03 ? Tu ktoś już pisał ,że ma PLKPLMC801AV1.0.0B05...
Tak, wiem, że bandy w lte/3g są wybierane automatycznie, uściślę: przy pełnym automatycznym połączeniu (a nie ręcznym i ogólnym wyborze obsługiwanych pasm) niestety ale nie da się używać sprzętu.
Odległość to kilkaset metrów, ale nie ona jest problemem, ani położenie. Na LTE+ ma teraz jakieś 150Mbps max, wcześniej z agregacją 5g, było to ponad 200.
W każdym bądź razie, router nie był przestawiony, stoi dokładnie tak jak przez wcześniejsze miesiące. Po prostu w trybie auto zmienia zmienia się co chwilę ikona z 5g na LTE oraz status CA, non stop, nawet po resecie, przywróceniu do ustawień fabrycznych. Jedyna zmiana od wczoraj to automatyczna aktualizacja do nowej wersji.
Popatrzę po weekendzie ten z manager, ewentualnie przeflashuję do wersji tmobile, jak się da.
-
- Guru bezprzewodowy
Ten router da się flashować na wszystkie możliwe strony....
Masz opcję do wyboru "5G NSA" ? Jeśli router wcześniej pracował w 5G bez problemu , to może taką trzeba mu ustawić.... Jeśli nie masz takiej opcji w wyborze , to w programie ZManager możesz mimo to ją ustawić ( trochę się pomęczysz , ale ustawisz - najpierw trzeba odkliknąć ptaszka ,i router się wtedy odłączy od programu , więc drugi raz trzeba się z nim połączyć ustawić tą opcję ...)
A co do tej wersji V1.0.1 to ciekawe co oznacza, bo do tej pory dostępne były same 1.0.0 .... A HW version masz MC801AHW-1.0.0 ,czy też inną ?
Masz opcję do wyboru "5G NSA" ? Jeśli router wcześniej pracował w 5G bez problemu , to może taką trzeba mu ustawić.... Jeśli nie masz takiej opcji w wyborze , to w programie ZManager możesz mimo to ją ustawić ( trochę się pomęczysz , ale ustawisz - najpierw trzeba odkliknąć ptaszka ,i router się wtedy odłączy od programu , więc drugi raz trzeba się z nim połączyć ustawić tą opcję ...)
A co do tej wersji V1.0.1 to ciekawe co oznacza, bo do tej pory dostępne były same 1.0.0 .... A HW version masz MC801AHW-1.0.0 ,czy też inną ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dowiedziałem się od znajomego że router z Plus też ma Fw w wersji BD_PLKPLMC801AV1.0.0B05. Ciekawie z tą 1.0.1...
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj jaki masz HV wersion.
-
- Użytkownik forum
%G z 5G NSA działa kiepsko, jak krew z nosa. Ale jak pracował wcześniej na auto (5G/LTE/3g), to pewnie agregował 5G z LTE. Szczerze powiedziawszy nawet nie wiem, gdyż po prostu działał. Teraz na 5G ma download w speedtest 2-3Mb, upload 1... W LTE na agregacji wykręcić potrafi 150, ale teraz zobaczyłem, że agregacja skacze- raz jest, raz nie ma. Wcześniej stabilnie w 4 pasmach.
I to wszystko po update.
Hardware mam 1.0.0
I to wszystko po update.
Hardware mam 1.0.0
-
- Guru bezprzewodowy
A może pamiętasz ,jaką wcześniej miałeś wersję Firmware ?
-
- Użytkownik forum
Niestety nie pamiętam. Jakbym wiedział, że będzie mi to potrzebne, to bym zapamiętał. 

-
- Guru bezprzewodowy
Da się ten router teraz używać ?tomasi pisze:Niestety nie pamiętam. Jakbym wiedział, że będzie mi to potrzebne, to bym zapamiętał.
Ktoś jeszcze dostał to oprogramowanie ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam ten sam problem. Modem brandowany od Plusa. Przed update wyniki speedtest download ponad 200Mbps upload w okolicach 50Mbps przy ustawieniu w modemie 5G/LTE/3G, po update do B03 rwie a transfery spadły do 25-30 Mbps download i upload. Dopiero po przełączeniu na LTE/3G łapie LTE+ i transfery 140/40Mbps.
Wersja oprogramowania: BD_PLKPLMC801AV1.0.0B03
Wersja sprzętowa: MC801AHW-1.0.0
Powiedzcie proszę czy istnieje możliwość wgrania starszego firmware lub wgrania oryginalnego firmare ZTE?
Wersja oprogramowania: BD_PLKPLMC801AV1.0.0B03
Wersja sprzętowa: MC801AHW-1.0.0
Powiedzcie proszę czy istnieje możliwość wgrania starszego firmware lub wgrania oryginalnego firmare ZTE?
-
- Guru bezprzewodowy
A skąd wiesz, że byl update ?(A nie wyłączony nadajnik) Pamiętasz poprzednia wersje ?
M
M
-
Niestety nie pamietam poprzedniej wersji 
Testy robiłem w Warszawie, Kielcach i Zielonej Górze. Teraz jestem w Kołobrzegu i testy wypadają identycznie - rwie na 5G…

Testy robiłem w Warszawie, Kielcach i Zielonej Górze. Teraz jestem w Kołobrzegu i testy wypadają identycznie - rwie na 5G…
-
- Guru bezprzewodowy
Bo BD_PLKPLMC801AV1.0.0B03 to stara wersja , play dostarcza z BD_PLKPLMC801AV1.0.0B05....
Stąd pytanie , skąd wiesz , że była aktualizacja.
I czy nie możesz przestawić routera na 4G ?
-
- Guru bezprzewodowy
Plus też ma też już ma B05.
-
Problem z 5G u mnie powiązałem z komentarzami tego forum o aktualizacji a tak na prawdę nie zarejestrowałem kiedy ostatnio miałem aktualizację. Ja mam modem od Plusa z jego softem i kartę SIM też od Plusa. Przestawiłem na LTE i tak cały czas pracuję od pogorszenia się 5G.Mig25 pisze:Bo BD_PLKPLMC801AV1.0.0B03 to stara wersja , play dostarcza z BD_PLKPLMC801AV1.0.0B05....
Sprawdzałem kilkukrotnie aktualizację, ale nie znajduje nowszej, cały czas mam B03.matek451 pisze:Plus też ma też już ma B05.
--------------
Orientuje się ktoś czy ten modem z softem od producenta ma w opcjach serwer VPN? Czy w ogóle można do niego wgrać oryginalny soft producenta?
-
- Guru bezprzewodowy
Można , tylko który wg Ciebie to byłby ten orginalny 
Mam wgrany soft z Arabii Saudyjskiej , i tam jest zakładka VPN.

Mam wgrany soft z Arabii Saudyjskiej , i tam jest zakładka VPN.
-
Oryginalny czyli taki nie brandowany przez operatora (jak ze sklepu ZTE), ale jeżeli z flashowaniem nie ma problemu to można potestować różne wersje. Masz jakieś narzędzie z opisem jak bezpiecznie wgrać inny soft?
Zakładka VPN jest również w sofcie od Plusa, niestety jest to klient a nie serwer
Zakładka VPN jest również w sofcie od Plusa, niestety jest to klient a nie serwer

-
- Guru bezprzewodowy
Podejrzewam ,że jak byś kupił z polskiej dystrybucji ZTE ( o ile taka jest i sprzedają ten router ) to byś miał dokładnie to oprogramowanie co masz... Takie dostarcza Play i Plus. T-Mobile ma już logo i można powiedzieć ,że jest brantowane.
Jak byś kupił w chinach miałbyś inne oprogramowanie ( ale tamto podobno ma zablokowaną agregację ).
No to na sofcie z Arabii Saudyjskiej też jest tylko klient...
A jak flashować jest na stronie https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=1011903
Jak byś kupił w chinach miałbyś inne oprogramowanie ( ale tamto podobno ma zablokowaną agregację ).
No to na sofcie z Arabii Saudyjskiej też jest tylko klient...
A jak flashować jest na stronie https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=1011903
-
Jak modem działa u Ciebie na saudyjskim sofcie? Korzystasz z 5G bez problemu i od jakiego operatora?
-
- Guru bezprzewodowy
Mam ciągle 4G.... 5G mam na dalszym maszcie ,i modem wybiera LTE z tego bliższego masztu. Da się zablokować maszt , ale wtedy nie mam agregacji ( choć na ruskim formum piszą ,że mają na tym sofcie , więc albo mój egzemplarz coś nie halo , albo konfiguracja MC801A w PL na to nie pozwala bo testowałem na Play i T-Mobile).
Na tym oecnym maszcie nie ma tragedii z LTE , więc może i lepij ( bo na 5g podobno rewelacji też nie ma).
A używam z Karta Play.
Na tym oecnym maszcie nie ma tragedii z LTE , więc może i lepij ( bo na 5g podobno rewelacji też nie ma).
A używam z Karta Play.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby skąd ma być "rewelacja" na 5G skoro jest współdzielone pasmo z LTE (nie dotyczy Plusa). Tak samo w PL nie działa agregacja z różnych stacji bazowych czyli to że łapiesz 5G z dalszego masztu to nie znaczy że załączy się agregacja z LTE (bo np. za słaby sygnał LTE jest, czy za słaby 5G).
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Tak ,ale ustawienie PCI i EAFRN bliższej wieży powoduje ,że MC801A łapie tylko ten konkretny band i wyłącza agregację ( mimo ,że bez ustawienia PCI i EAFRN agreguje wszystkie cztery pasma). A na ruskim forum piszą ,że mimo ,że ustawią PCI i EAFRN to mają agregację z tego samego BTSa...
Wiem ,że to żadna rewalacja , stąd piszę ,że lepiej ,że mam z tej bliższej 4G...
Wiem ,że to żadna rewalacja , stąd piszę ,że lepiej ,że mam z tej bliższej 4G...
-
No dobra, ale co ma zrobić zwykły Kowalski żeby wróciły mu transfery rzędu 230Mbps na 5G? Czy to wina Plusa, że nagle transfery są 10 razy niższe? W modemie nie grzebał i cały czas stoi w tym samym miejscu na parapecie obok paprotki 

- wojteks
- *** Administrator ***
Może być wina Plusa, może coś dodatkowego na stacji bazowej uruchomili czy coś.
Nie pomagam na PW!
-
To na pewno wina Plusa. Nie chce mi się wierzyć żeby nagle w kilku miastach modem z ich sklepu z brandowanym softem od Plusa nagle zaczął źle działać. Z resztą potwierdzają to inne komentarze.
Zainstalowałem ZManagera, pobawiłem się nim trochę, ale nie przyniosło to żadnych zmian na lepsze. Jedynie w trybie LTE/3G można normalnie pracować. Powiedzcie mi proszę, zaznaczyłem wszystko od B1 do B48 i tak zostawiłem, czy tak może zostać?
Zainstalowałem ZManagera, pobawiłem się nim trochę, ale nie przyniosło to żadnych zmian na lepsze. Jedynie w trybie LTE/3G można normalnie pracować. Powiedzcie mi proszę, zaznaczyłem wszystko od B1 do B48 i tak zostawiłem, czy tak może zostać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Plus ma 5G na N41/N38 bo tu jest jakaś nie jednoznaczność i tyle.
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
N41 zawiera całe pasmo z N38