potrzebuje pomocy przy wyborze operatora dla internetu dla rodziców. Internet będzie służył głównie do przeglądania interentu oraz Netflix, You Tube itp. Wykonałem pomiary dla operatorów Play, Plus i T-Mobile. Mam problem z kartą Orange, więc ew wyniki pojawią się później. Wszystkie testy zostały wykonane na telefonie OnePlus 6 (A6000) i wykorzystałem aplikację NetMonster i Speed Test. Dla każdej karty wykonałem po 6 pomiarów (3 na dworze, 1 pomiar w domu na parterze gdzie z reguły jest najgorszy zasięg, 1 pomiar na tarasie na pierwszym piętrze i 1 pomiar na pierwszym piętrze w pomieszczeniu przy oknie).
Dla wygody przeglądania wrzucę po 2 wyniki dla każdego operatora.
Plus - na zewnątrz Plus - taras na 1 piętrze T-Mobile - na zewnątrz T-Mobile - taras 1 piętro Play - na zewnątrz Play - taras 1 piętro W oczy rzuca się bardzo dobry wynik T-Mobile (czyżbyśmy mieli zwycięzcę?

Aplikacja NetMonster prawdopodobnie źle zlokalizowała nadajnik T-Mobile (ul. Przygraniczna 9), ponieważ na stronie BTSearch (UKE) ten nadajnik znajduje się w innej lokalizacji (Wałdowo 7/1).
Proszę również o pomoc przy wyborze urządzeń. Nie wiem czy inwestować w router + antena czy wystarczy sam router? Poszukuję rozwiązania które będzie miało rozsądny stosunek możliwości do ceny, nie będę bił się o każdy Mb/s.
Na ten moment rodzice dysponują dwoma routerami, D-Link DWR-116 + Huawei E3372 oraz Huawei-B315s-22. Zdaję sobie sprawę, że nie są to najnowsze urządzenia i należałoby je wymienić na coś nowszego jedankże mogą się przydać do wykonania dodatkowych testów.
Proszę o pomoc i sugestie.