Proszę o radę w kwestii doboru routera. Niekoniecznie chodzi mi o sprzęt, który wyciągnie maxa w moich warunkach, ale bardziej o złoty środek pomiędzy prędkościami a kosztami routera i abonamentu (lub starterów).
Poniżej zrzuty z net monstera i speedtesty dla Play i Orange.
Odległość od BTSa w linii prostej 200m.
Telefon przełączał się sam pomiędzy pojedyńczymi pasmami, a agregacją. Speedtest z różnych miejsc w domu.
Tzn konkretnie ile możesz wydać? Wyboru zbyt dużego obecnie nie ma. Jest problem z dostępnością sprzętów na rynku. Na jakim urządzeniu testowałeś sieci?
W sumie nie mam sztywnego budżetu. Zastanawiam się czy warto iść w router pokroju B818 za ok 900pln, czy wystarczy B628 za ok 600pln. A może jest jeszcze inna alternatywa?
B628 agreguje 2 pasma z MIMO 4x4, B818 ma 4 pasma z MIMO 4x4 i 256QAM. Różnica w cenie między nimi nie jest duża, a B818 oferuje znacznie więcej. W tej cenie raczej trudno o alternatywę.
To od Ciebie zależy. Masz 200m do nadajnika ,więc żadne anteny zewnętrzne.
w skrócie B818 agreguje 4 pasma , B628 tylko dwa pasma ( tak wychodzi ludziom z testów ). Tanią alternatywą dla Ciebie ( bo anteny zewnętrznej nie potrzebujesz) jest MF286D ( nawet z oprogramowaniem Playa da się wymusić agregacje przez skrypty phytona ,więc już nie jest to problem).
EDIT: MF286D agreguje 3 dowolne pasma w MIMO4x4 i QAM256
W praktyce to nie da się określić. Maksymalne wartości teoretyczne dla 2CA z MIMO 4x4 w Orange będzie to 450 Mb/s lub prawie 900 Mb/s przy 4CA MIMO 4x4 i 256QAM. W rzeczywistości nigdy tyle nie osiągniesz. W rzeczywistości będzie to różnica może 100 Mb/s albo i nie. Wszystko zależy od stacji.
KubaR pisze:Czy wymuszanie pasma przez skrypt pythonowy to jakaś wyższa szkoła jazdy? Jak to zrobić?
Po prostu uruchomić albo już skompilowany plik exe ( choć windows defender pluje się ,że to może być wirus) ,albo zainstalować Phyton i uruchomić plik. Nie ma nic trudnego.
piotrzet pisze:W praktyce to nie da się określić. Maksymalne wartości teoretyczne dla 2CA z MIMO 4x4 w Orange będzie to 450 Mb/s lub prawie 900 Mb/s przy 4CA MIMO 4x4 i 256QAM. W rzeczywistości nigdy tyle nie osiągniesz. W rzeczywistości będzie to różnica może 100 Mb/s albo i nie. Wszystko zależy od stacji.
No tak, to teoretyczne prędkości.
Roznice ok 100 Mb/s to sporo, być może warte dopłaty do B818.
Mig25 pisze:To od Ciebie zależy. Masz 200m do nadajnika ,więc żadne anteny zewnętrzne.
w skrócie B818 agreguje 4 pasma , B628 tylko dwa pasma ( tak wychodzi ludziom z testów ). Tanią alternatywą dla Ciebie ( bo anteny zewnętrznej nie potrzebujesz) jest MF286D ( nawet z oprogramowaniem Playa da się wymusić agregacje przez skrypty phytona ,więc już nie jest to problem).
EDIT: MF286D agreguje 3 dowolne pasma w MIMO4x4 i QAM256
Jesli tak to można przyjąć że MF286D zachowa się w moim przypadku podobnie jak b818?
Używki widzę chodzą za ok 350pln...
piotrzet pisze:W praktyce to nie da się określić. Maksymalne wartości teoretyczne dla 2CA z MIMO 4x4 w Orange będzie to 450 Mb/s lub prawie 900 Mb/s przy 4CA MIMO 4x4 i 256QAM. W rzeczywistości nigdy tyle nie osiągniesz. W rzeczywistości będzie to różnica może 100 Mb/s albo i nie. Wszystko zależy od stacji.
No tak, to teoretyczne prędkości.
Roznice ok 100 Mb/s to sporo, być może warte dopłaty do B818.
Możesz kupić oba i jeden zwrócic jeśli różnice nie będą zbyt duże.
Może na Play bardziej podobnie ( bo Play ma pasmo B20 praktycznie nieuzyteczne z szerokością 5MHz) , ale już w Orange B20 z szerokością 10MHz może nieznacznie ,ale coś do puli jednak dodaje.
Może to nie będzie to co B818 ,ale bedzie na pewn lepiej niz na B628.
Z tym brakiem anteny to bym się do końca nie zgodził, wiele zalezy od tego czy zaley ci na optymalnych prędkościach z BTS-ów na kosciele, szczególnie dla PLay , bo parametry sygnału w domu na LTE2600/2100 sa słabe, na LTE1800 dostateczne a LTE800 i tak bez znaczenia. W przypadku Orange na LTE2600 i LTE2100 jest lepiej a parametry sygnału dostateczne, choć pojawiają się speedtesty z niepokojąco niskim UL ,mozliwe ze to skutek zmiany pasma podstawowego w agregacji na to z gorszymi parametrami sygnału. W teście polaczenie z sektorem numer 2 ale w sasiadach pojawia się sektor numer 1 z tej stacji bazowej z nieco gorszym sygnałem , mozliwe więc ze telefon skacze pomiedzy nimi. Oczywiści jest alternatywa dla B818 z modemem 18 kat. LTE w podobnej cenie, tylko posiadajaca duzo lepsze funkcje sieciowe i kartę WIfI.
Tak , jak znajdziesz używanego sprawnego LBR20 za 500PLN to bierz w ciemno Ale za ponad 2tys to żadna alternatywa , bo MC801A za 1tys nowy da się znaleźć.
Kolega miłosnik samolotów Mikojana dobrze prawi, LBR20 za 5 stówek to mega wygrana, bo wart spokojnie 800 zł ale jako specjalista od umieszczania routera na zewnatrz warto pomyśleć nawet o MC801A i wystawieniu go za okno a do domu skrętka. Dlatego c konieczne sa testy tych opów na tym S20FE wystawionym przez okno na zewnatrz i screeny z tych testów, będzie wszystko jasne. Oczywiście kazdy router mozna wystawiĆ na zewnatrz, wg. zaleceń kolegi, LBR20 czy B818. No i zastanowibym się czemu Orange a nie T-mobile, bo u tego operatora w domowym mc801a jest za grosze no i pewnie jakies 5G2100 mogłoby z ciekawości zaskoczyć.
Dobra, czas podsumować, na stole mamy (a właściwie ja mam):
1. ZTE MF286D (MIMO 4x4 256QAM agreguje 3 pasma za pomocą skryptu python) - uzywka 300 pln z hakiem, nowy ok 500pln.
2. Huawei B818 (MIMO 4x4 256QAM agreguje 4 pasma) 900pln.
3. Huawei B628 (MIMO 4x4 agreguje 2 pasma) - chyba odpada na tym etapie.
4. Alternatywa? Jeśli ma być droższa od B818 też odpada.
EDIT: MC801a lub LBR20
Jeszcze temat ewentualnej anteny, żeby zoptymalizować sygnał szczególnie od playa. Jaka to by miała być antena? Chociaż pewnie najpierw potestuje router i w drugim kroku rozważę antenę...
Ostatnio zmieniony 2021-12-10, 19:22 przez KubaR, łącznie zmieniany 2 razy.
Odpowiedz sobie na pytanie, która oferta Ci bardziej pasuje i tą sieć wybierz, a nie patrz czy Play czy Orange czy inna. Oczywiście o ile zrobisz ich testy
Żadnych anten przy 200m do nadajnika , dobre ustawienie routera , albo wręcz wystawienie go na zewnątrz do puszki hermetycznej da o wiele lepsze wyniki.
A co do alternatyw ,to jeszcze LBR20 , nie wiem czy uda się <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> za 800pln ,ale są u tacy szczęśliwcy
No i ten MC801A jakby się udało za 900pln.
Wybór pasm jest w WebUI, no i istotne sa testy 3 operatorów bo to determinuje wybór i zakup sprzętu, do T-mobile w ofercie domowej do 90Mb/s abomament kosztuje 70 zł/m-c przy zakupie on-line a MC801A sprzedają za 119 zł czyli za 10-15% jego wartości. W przypadku Orange oferta 500GB za 60 z i mają w ofercie router TCL z modemem 12 kat ale to to samo co Alcatel, no i brak informacji o agregacji oraz jakiś testów w wykonaniu uzytkownika ogarniajacego temat, kosztuje w ratach 240 zl.W Play 500GB za 70 zł i do tego MC801A za 1199zł w opłatach plus 40 zŁ do abonamentu
plus 239 zŁ na start wiec za drogo.
Orange ewentualnie bez sprzętu a w PLAY 500GB jest tylko ze sprzetem. Do Orange więc zakup sprzetu samemu a PLAY to ja i tak korzystam z pre-paida a sprzęt mam swój.
800 zł za LBR200 to żaden problem, wart tej ceny bo to nie B818, kto korzysta z NETGEARÓW wie dlaczego.
B715 to zabytek, dla mnie wart z 300 zł .
KubaR pisze:Czy wymuszanie pasma przez skrypt pythonowy to jakaś wyższa szkoła jazdy? Jak to zrobić?
Po prostu uruchomić albo już skompilowany plik exe ( choć windows defender pluje się ,że to może być wirus) ,albo zainstalować Phyton i uruchomić plik. Nie ma nic trudnego.
Możesz pls podać jakieś linki do materiałów na ten temat i do skryptu?
Tutaj : viewtopic.php?f=31&t=61175#p632111
Wiem ,że włosi te skrypty rozbdowywali, ściągali informacje o sygnale itp : https://forum.fibra.click/d/15002-debra ... 6d-tim/659