Prośba o pomoc i interpretacje wyników LTE net

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
loco159
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc i interpretacje wyników LTE net

Post autor: loco159 »

Witam

Z racji tego, że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość. Przekopałem w całości forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.

Niestety w mojej lokalizacji nie ma mowy o internecie po kablu o świetle nie wspominając stoję przed wyborem internetu LTE.

W moim leciwym już iphone SE pierwszej generacji i paśmie LTE w sieci PLUS na speed test mam wyniki pobierania w granicach 50-70 mb/s i wysyłania ok. 8 mb/s
Natomiast modem USB połączony z routerem cyfrowego polsatu ... 6408, gdzie również jest karta PLUS, który służy tylko do obsługi kamer bezpieczeństwa, ZTE mf 823 niby z LTE ale tylko 3g się łączy cały czas wyciąga około 10 mb/s przy pobierania i 7-8 mb/s przy up.

Próba wykonana również na modemie Alcatel MV40 gdzie faktycznie łączył się z LTE PLUS internetem również te wyniki w porównaniu z iphone były bardzo marne w granicach 20 mb/s przy pobierania i około 10-12 przy up.

Wokół mnie są nadajniki w odległości 1,7 km i są pasma LTE 800 900 1800 i 2100 dla play i t mobile - plus tylko 3g. Najbliższy nadajnik plusa z lte mam 16,5 km czy to możliwe że telefon korzysta z tego nadajnika? Robiac porównanie na t-mobile to internetu nie ma wcale na telefonie pomimo bliskiej odległości nadajnika i mało tego nawet zasięg telefonie znika na rzecz czeskiego roamingu ogólnie masakra jest.

Próba na play robiona przy paśmie lte również nic ciekawego 12 mb/s więc ciężka sprawa - próba na telefonie.

nie rozumiem dlaczego na moim starym iphone przesyły są takie duże a jak już zmienię teelfon na NOte10 samsunga to ten przesył spada masakrycznie.

czy może ktoś mi to wytłumaczyć dlaczego tak się to dzieje?

Aby przybliżyć jakoś może moją sytuację to podaje moją lokalizację
Źródło: BTSearch Zoom: 14 Lokalizacje: 3 GPS: 50.055056 17.781852 ⇔ 50º03'18.20'' N 17º46'54.67'' E
nadajniki:
Play i t-mobile i Orange
Źródło: BTSearch Zoom: 14 Lokalizacje: 3 GPS: 50.047836 17.804426 ⇔ 50º02'52.21'' N 17º48'15.93'' E
PLUS:
Źródło: BTSearch Zoom: 14 Lokalizacje: 3 GPS: 50.053568 17.794984 ⇔ 50º03'12.84'' N 17º47'41.94'' E
najbliższe LTE z wszystkich sieci z pasmem LTE 2600 to:
Źródło: BTSearch Zoom: 13 Lokalizacje: 10 GPS: 50.076432 18.009043 ⇔ 50º04'35.16'' N 18º00'32.55'' E
lub:
Źródło: BTSearch Zoom: 13 Lokalizacje: 2 GPS: 50.200479 17.826978 ⇔ 50º12'01.72'' N 17º49'37.12'' E
to jest ponad 16,5 km ode mnie.

Zastanawiam się nad wyborem ODU-IDU 300 od PLUS-a - opinie różne więc kwestia zastanowienia się druga opcją jest Huawei ten nowy 5g cpe pro 2 ale brak anten zewnętrznych...
jeśli chodzi o PLAY bo tez się nad tym zastanawiam i może jakimś cudem coś zadziała u mnie to MF 258K od ZTE lub ten nowy MC7010

trochę tego do wyboru jest.

Inna opcja jest skorzystanie jedynie z sim u operatora i zakup B818 bo o tym słysząłem dobre opinie no i możliwość zapięcia zewnętrznych anten.

Prosze o pomoc co pownienem wybrać? co by sie nadało u mnie? wg powyższych danych i testów które przeprowadziłem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prośba o pomoc i interpretacje wyników LTE net

Post autor: wojteks »

loco159 pisze:Zastanawiam się nad wyborem ODU-IDU 300 od PLUS-a
Elektrośmieci już masz.

Masz jakiś telefon z androidem? Jeżeli tak to pokaż obrazki z programu netmonster jak w smartfonie jest karta Plusa. Do tego speedtest.
IOS nie znam ale podobno ma jakiś tryb serwisowy który wyświetli potrzebne dane.
loco159 pisze:Inna opcja jest skorzystanie jedynie z sim u operatora i zakup B818 bo o tym słysząłem dobre opinie no i możliwość zapięcia zewnętrznych anten.
Są inne równie dobre routery a może się okazać że w zupełności wystarczy B628 czy B535 które są lepsze od elektrośmieci które posiadasz. Oczywiście będzie konieczna dobra antena zewnętrzna ale jaka to najpierw pokaż testy.
Nie pomagam na PW!
loco159

Mam mojego note 10 lite samsunga. Zrobie te testy na nim bo to android może się coś rozjaśni ale to popołudniu I postaram się tu wrzucić. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jeszcze nic nie kupiłem tylko wymieniłem co by mogło być ale jak to sie nie przyda to szkoda nawet zaglądać
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chodzi o stacje bazowe operatorów to Plus posiada na Szpitalnej LTE1800+900 przy czym znaczenie ma tylko LTE1800 dzialjace na 20MHz pasma, LTE900 ma 5MHz i jest z reguly przeciązone, stacja jest najblizej wiec zapewne parametry sygnału na 1800MHz najlepsze ze wszystkich operatorów. Kilometr dalej na Żymierskiego stoi stacja NetWorks na pozwoleniu Orange i na nim LTE2100+1800+800 dla tego operatora i T-mobile, kazdy ma do dyspozycji 35MHz pasma w tej agregacji. Poniżej anten Orange na tym maszcie wisi Play, takze z LTE2100+1800+800 tez na 35MHz pasma przy czym LTE800 tak jak w Plusie na 5MHz więc bez znaczenia.
Testy wykonane na zabytkowym zestawie , zresztą z Plusa i mobilnej zabawce Alcatela bez znaczenia. W tej lokalizacji nalezy je zrobić na telefonie Android z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl ale na zewnatrz i pokazać screeny z niej oraz speedtesty. Na IoS korzysta się z https://www.pokoleniesmart.pl/field-tes ... st-lepiej/ i pokazuje screeny z niego.
Do testów karty wszystkich operatorów, obecnie w Play i Plusie 100GB jest za darmo na pre-paidach, w T-mobile na 14 dni jest bez limitu za darmo a jedyny koszt to zakup starterów Play odNowa, Plush i T-mobile GO za 5 zł , ich rejestracja i uruchomienie na nich tych promocji, linki
https://www.play.pl/kampanie/100gb/ , https://www.plushbezlimitu.pl/na-karte , https://www.tabletowo.pl/t-mobile-nieli ... ieta-2021/ a dla Orange 100GB https://biuroprasowe.orange.pl/blog/now ... -internet/
To ma być abonament, znasz oferty operatorów, na pewno oferta Plusa nie jest atrakcyjna a tym bardziej tania, tu T-mobile jako jedyny ma no limit z DL do 90Mb/s ze sprzętem za 70 zł/m-c a sprzęt za grosze. Play/ORANGE to 500GB, w Play za 70 z/m-c i do tego topowy sprzęt w dobrych cenach, Orange za 60 zl/m-c ale słaby wybór sprzętu, choć tanio router TCL za 240 zł w ratach, agreguje 3 pasma LTE.
Plus 500GB za 100 z a do tego wspomniany szmelc IDU-ODU300 za 30zł/m-c lub awaryjny DWR-961e1 za 18 zł przez 2 lata. Routery 5G w kosmicznych cenach, przekraczajacych ceny na wolnym rynku.
loco159

Kolega wyżej gdzieś z okolic obeznany w temacie co ja tam mam a nawet nie wiem :) t mobile strasznie mi czechy na telefonie łapie ale moge wziac pre paida z tmobile i playa na próbe i zrobic jakies testy. Zreszta numer zarejestrowany moge pozniej wykorzystac ze mam juz karte i dajcie mi tylko umowe internetową na ten numer sim nie place wtedy raz oplaconej juz przy Zakupie karty aktywacji wiec jest to plus. Do tych obu nadajnikow mam po tyle samo odleglosci. Sprawdze dzisiaj na telefonie z androidem. Jesli chodzi o tmobile to kedyne co mnie martwi to to ze po prostu w tamtym miejscu strasznie wpycha mnie na roaming z czech czego nie rozumiem jakby tam akurat dziura byla ale w sumie antena kierunkowa na daną antenę i powinno być dobrze jeśli chodzi o internet. Pytanko w takim razie jak to wygląda po antenach? Co powinno być a nie koniecznie jest lepsze. Do sprzętu co polecacie przejdziemy po testach. Jeśli chodzi o oferte abonamentowa znam jakie co i jak - plus z tego wzgledu ze smart dom a wtedy to juz przebija wszystkie inne sieci. Ale trzeba sprawdzic
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie, Smart w Plusie jesli jest abonament telefoniczny za minimum 44,90 zł bez opłaty za telefon to znizka 25 zł ale to nadal 75 zł za 500GB, jeśli usługa TV Sat z CP to rabat tylko 10 zł. Myslisz jak wielu użytkowników usług od Zygmunta, dajesz się łapać na pozorne oszczędności. Oferta bez limitu w R-mobile za 70 zł/m-c przy zakupie on-line gdzie w cenę wliczony jest sprzęt nie ma konkurencji i jesli T-mobile działa poprawnie a operator zakwalifikuje twoją lokalizację do usługi Domowy, to brałbym wląśnie ją. Nie da rady przepisać starterów pre-paid na umowę na internet, to sa startery na usługi głosowe. Idealne do sprawdzenia operatorów mobilnych albo korzystania z pre-paid i duzych ilośći GB za grosze w okresie promocyjnym, ilość starterów które mozna aktywować bez ograniczeń. Sam mam z 20 na Play i po kilka na PLUSH i T-mobile.
loco159

Poradziłem się i kupiłem startery playa i tmibile plusa juz mam. Niestety nie umiem wkleić tutaj zdjęć ale też nie ma co wklejać. Jak już wspominałem skoro nie mam tu dobrego zasięgu jeśli chodzi o telefon to co dopiero o internet. Test robiłem w 3 potencjalnych miejscach umiejscowienia modemu anteny. Niestety t mobile wrecz przeĺączał się na 3g cały czas ze znikomymi predkosciami do 5-6 mb/s ale to nie lte. Kolejny play szkoda gadać porażka nawet strona speed testu nie chciała się załadować chociaż w jednej lokalizacji pokazało mi predkość pobierania 17 mb/s ale po chwili juz znikło nie dało sie tego uzyskać ponownie. 3 opcja plus to nawet wewnątrz budynku uzyskuje pobieranie na poziomie 25-30 mb/s i podobnej predkosci pobieranie. Wiec wybor jest chyba dosc jasny. Poza tym w miejscu lokalizacji anteny pokazuje mi predkosci rzedu 60mb/s a to juz calkiem niezle jest. Moj leciwy zte mobilny usb co prawda wpiety caly czas w router i ustawiony serio byle jak i oparty do scuany z karta plusa lapie po 15 mb/s caly czas karta play i tmobile nawet nie ruszyly widzac tylko poczciwe stare edge. W tym samym miejscu na telefonie pokazuje mi po 30-35 mb/s ale juz na lte. Nawet zasieg na 2 kreski z 5 mam szybsza predkosc niz na pozostalych... takze test zakonczony tym co juz tak naprawde od poczatku bylo wiadomo. Pytanie co dalej jaki sprzet z oferty plusa? Na co sie zdecydowac czy moze wolny rynek? Bo jednak cos z tego bede potrzebowal
loco159

Postanowiłem się tak łatwo nie poddawać i zrobiłem test ponownie na innym telefonie w tym samym schemacie. Niestety nadal to samo. Wlozylem nawet karty po kolei do modemow mobilnych i tego z zte i alcatel. TMobile i Play niestety porazka. Szkoda. Na 3g z Plusa gdzie mam stale wpiety modem ZTE na isb wlasnie do routera osiagam wieksze predkosci i lepszy mam zasieg niz na play i tmobile w 4g... szkoad ale coz. Skazany jestem na plusa
loco159

Skoro mowa o sprzecie mam okazje kupic 5G CPE pro 2 za połowę ceny rynkowej. Czy przy takiej pracy Internetu jak na telefonie ten Huawei bedzie dobrym wyborem? Czy to w ogole bedzie pracowalo tak jak internet w telefonie czy te routery mają gorszy czy lepszy zasieg niz telefony?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kup, przetestuj najwyżej zwrócisz/sprzedasz jak się nie sprawdzi.
Skoro kupisz za 500 to w razie czego sprzedasz za 1000.

Jednak pokaż jakieś testy tego Plusa.
Nie pomagam na PW!
loco159

Też mi sie to nie podoba ze to plus ale internet jest stabilny i szybki nawet w 3g czego w zadnej innej sieci nie moge uzyskac. Znajde jakis serwer na zdjecia i wrzuce. Normalnie jakas dziura tam u mnie jest ze tylko plus dziala
matek451
Guru bezprzewodowy

Wszelkie decyzje o wyborze operatora i sprzetu podejmuje sie na podstawie testów, ja tu żadnych wyników nie widzę. To strefa przygraniczna, sektory NW i Play są skierowane na Lewice i Jakubowice a yen trzeci ze skręcona moca na Branice, u ciebie wymagana jest do nich antena zewnetrzna. Plus ma stację na kominie pobliskiego szpitala więc z zasiegiem jest duzo lepiej .
ODPOWIEDZ