LTE czy 5G - jaki sprzet?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olsen99
Początkujący użytkownik forum

LTE czy 5G - jaki sprzet?

Post autor: olsen99 »

Szanowne grono,

Jestem w kropce. Jako laik, próbuje już kilka tygodni zaplanować jakieś sensowne rozwiązanie u mnie w domu, gdzie niestety nie mam światłowodu, wiec jedynie rozwiązania mobilne są dla mnie opcja (radiówka raczej w okolicy i za droga i mało osiągalna)

Mam 2xSIM od Plusa na internet mobilny, ale umowy za chwilkę się kończą. Wiec wybór operatora jest dowolny, jestem w pełni elastyczny. Swego czasu wybór padł na plusa, ponieważ, ich pakiety danych były względnie sensowne 2 lata temu a internet w domu wykorzystywany jest do nauki i pracy zdalnej, tym samym zjadamy sporo danych. Nie wspominając o konsoli PS4 i pobieraniu gier - kilkadziesiąt GB na jedna.

Wierzyłem, że zakup anten zewnętrznych (np. ATK504) i zakup ODU-IDU od Plusa + fajny router WIFI od ASUSa pomoże mi rozdystrybuować WIFI po domu, ale to rozwiązanie opiera się na koncentryku, który będzie tu wąskim gardłem - prędkość, na ile wyczytałem na forum.

Jednym słowem - zgłupiałem. Dodatkowo, chciałbym osiągnąć minimum 60Mbps, skłaniałem się ku LTE ale możne się okazać ze BTS okoliczny jest przeciążony, a nie wiem nawet jak to zweryfikować. Mogę pójść w 5G - droższy sprzęt, ale jak ma działać, nie widzę przeszkód.
Generalnie, wszystkie informacje zwrotne co do wyboru sprzętu, technologii i operatora, bazując na mojej lokalizacji są więcej niż mile widziane.

Z góry przepraszam, jeśli coś namieszałem, jestem trochę świeży w temacie ale szybko się uczę :)

Ostatnio zmieniony 2021-12-13, 14:01 przez olsen99, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: LTE czy 5G - jaki sperzet?

Post autor: piotrzet »

Kup kartę każdego z operatorów i sprawdź jakie wyniki uzyskujesz w swojej lokalizacji. Wstaw zrzuty ekranu ze speedtestów i aplikacji netmonster tutaj będzie wiadomo co i jak.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: LTE czy 5G - jaki sprzet?

Post autor: wojteks »

olsen99 pisze:i zakup ODU-IDU od Plusa
Po co chcesz kupować elektrośmieci?
olsen99 pisze:Dodatkowo, chciałbym osiągnąć minimum 60Mbps,
W wielu miejscach to nieosiągalne marzenie.
Nie pomagam na PW!
olsen99

Re: LTE czy 5G - jaki sperzet?

piotrzet pisze:Kup kartę każdego z operatorów i sprawdź jakie wyniki uzyskujesz w swojej lokalizacji. Wstaw zrzuty ekranu ze speedtestów i aplikacji netmonster tutaj będzie wiadomo co i jak.
OK, tak zrobie i wroce z wynikami.
olsen99

wojteks pisze:
olsen99 pisze:i zakup ODU-IDU od Plusa
Po co chcesz kupować elektrośmieci?
naiwnosc i brak doswiadczenia ale juz sie wyleczylem.
olsen99

Ok, dorwalem dzis karte z T-Mobile, porownalem z PLUSEM i oto wyniki.

Zalozenia:
- testy na Iphone 8
- testy ze srodka 2 poziomowego domu z parteru
- testy z podworka, od strony nadajnika

Wyniki mnie troche zaskoczyly, szczegolnie T-Mobile ktore nie ukrywam ma najlepsza teraz oferte bez limitu dla firm.
Docelowo zakladam 2xATK504 na dach i wpinam sygnal w B818. Prosba o ocene koncepcji. Wielkie dzieki z gory.

Obrazek

Dadatkowo, co mnie uderzylo. Najblizszy nadajnik, z ktorym sie lacze wydaje sie miec dosc ubogie pasmo LTE od Plusa, szczegolnie jak porownam z T-Mobile. Czy dobrze mysle, ze dzieki temu z B818 bede mial szanse uzyskac stabilniejsze wieksze predkosci? Nie wiem czy moge tym danym wierzyc, bo wg informacji na stronie sa z listopada 2018 roku.

Obrazek
Obrazek
foto jpg

No i zdjecia na potwierdzenie zebranych danych:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2021-12-14, 18:40 przez olsen99, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

A Orange i Play gdzie?
Po tych wynikach to było raczej do przewidzenia, że tak będzie.
olsen99

piotrzet pisze:A Orange i Play gdzie?
Po tych wynikach to było raczej do przewidzenia, że tak będzie.
Generalnie skupilem sie na tych dostawcach bo nie Orange jest dosc drogi i ma uboga oferte, przynajmniej na szybko tak sprawdzilem. Wiec i tak nie kupie nic od nich, bo limity danych sa male. Play - do weryfikacji.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Testy nie pokazały jakie pasma/pasma dają takie prędkości w T-mobile, baza btsearch.pl nie pokazuje PCI, brak CID z FT ale pewnie to stacja z Rózy, Plus tam wisi ze swoim LTE2600+1800+900, najblizsza stacja z 5G 2600 to stacja moloch w Gołkowie. Jaki to Iphone? Na Róży dziala zapewne DSS 5G2100 T-mobile. Zakladajac ze jako pasmo podstawowe w agregacji jest LTE2600 to parametry sygnału są na zewnatrz bardzo słabe, zapewne nieco lepsze na LTE2100/1800 ale potrzebna antena zew. lub CPE LTE/5g.
Sprzęt w ofercie dla firm T-mobile ma w kosmicznych cenach, jaki abonament i czy dostępny już B818 w nim i za ile?
olsen99

matek451 pisze:Testy nie pokazały jakie pasma/pasma dają takie prędkości w T-mobile, baza btsearch.pl nie pokazuje PCI, brak CID z FT ale pewnie to stacja z Rózy, Plus tam wisi ze swoim LTE2600+1800+900, najblizsza stacja z 5G 2600 to stacja moloch w Gołkowie. Jaki to Iphone? Na Róży dziala zapewne DSS 5G2100 T-mobile. Zakladajac ze jako pasmo podstawowe w agregacji jest LTE2600 to parametry sygnału są na zewnatrz bardzo słabe, zapewne nieco lepsze na LTE2100/1800 ale potrzebna antena zew. lub CPE LTE/5g.
Sprzęt w ofercie dla firm T-mobile ma w kosmicznych cenach, jaki abonament i czy dostępny już B818 w nim i za ile?
w T-Mobile mozna wyciagnac za 90PLN netto internet bez limitu danych z predkoscia do 200Mbps, ta wlasnie oferta mnie interesuje. Co do urzadzenia, mam juz swoje, niestety jak wspomniales ceny kosmiczne u operatorow a sprzet przecietny, jesli w ogole jest dostepny.

Testy robilem na iPhone 8, ale mam do dyspozycji rowniez 12 pro, tym samym moglbym sprobowac sie z 5G polaczyc. Zaraz sie pobawie, moze na 12 pro wiecej informacji sie pojawi. Wroce z odpowiedzia i dodatkowymi danymi niebawem.

jesli wyciagnalbym na ATK504 120-140Mbps z B818 bylbym szczesliwy na T-Mobile, a wszysko ponad to to juz pelnia szczescia :)

Oferta play, 200GB za 45PLN Netto jest slaba, w tydzien pewnie przy wszyskich w domu zużyjemy, a Orange daje 500GB za 55 PLN Netto co juz jest lepsza opcja, choc nie idealna.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Wiesz o tym że lejek możesz dostać jak BTS będzie np przeciążony ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

W T-mobile jest B818 za 9 zł w ofercie domowy do 90 Mb/s za 70 z/m-c lub MC801A za 119 zł więc operator robi fajny prezent, to ze za taki sam woła w ofertach dla firm kupę kasy to inna sprawa, w Play dla firm jest oferta dla firm 1TB za 86 zł netto, od Doradców Biznesowych a topowy sprzet tez za niewielkie pieniądze, w T-mobile operator tnie prędkości na no limitach , zgodnie z zapisem w RŚUT.
olsen99

Dziekuje za odpowiedz, nie znalazlem na szybko oferty w PLAY, wydaje sie ciekawa. Porobie jeszcze testy z ta siecia, zobacze jak wyjdzie, na najblizszym BTSie Play nie występuje, ciekawy jestem ile wyciagne na najblizszym.

W miedzy czasie, zrobilem testy na Orange i T-Mobile na iPhone 12 PRO, wiecej informacji, moze pomoze w okresleniu z jakiego pasma dostaje w obu przypadkach te transfery? Ja niestety nie umiem az tak tego przeanalizowac.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

No i jakie wnioski , prędkości cię zadowalają ?
olsen99

matek451 pisze:No i jakie wnioski , prędkości cię zadowalają ?
Aż nadto. Przy założeniu, że nie dostanę bana za Przeciążenie BTSa, no i nie będzie nagminnie przeciążony wydaje mi się że damy rade. A jak T-Mobile zacznie mi robić problemy, drugi zestaw anten na dach i w przyszłości mogę myśleć o 5G np. Od Playa albo LTE jak teraz z Orange. Podobno są routery które nijako agregującej łącza z 2 modemów.. ale muszę doczytać :)

Pytanie tylko czy czegoś nie przeoczyłem, coś blednie założyłem i moje wnioski są z czapy i okaże się ze jest zupełnie niestabilnie
matek451
Guru bezprzewodowy

Ogólnie to 12 pokazała zasięg 5G ale zapewne karta nie ma dostępu, ale działa w agregacji 4 pasm LTE2600+2100+1800, w modulacji QAM256, parametry sygnału na 2600MHz z 3 sektora w Wólce dostateczne, agregacja 4 pasm i QAM256 pokazują pazury, router z 4 CC i antena zewnetrzna powinny jeszcze to poprawić.
olsen99

matek451 pisze:Ogólnie to 12 pokazała zasięg 5G ale zapewne karta nie ma dostępu, ale działa w agregacji 4 pasm LTE2600+2100+1800, w modulacji QAM256, parametry sygnału na 2600MHz z 3 sektora w Wólce dostateczne, agregacja 4 pasm i QAM256 pokazują pazury, router z 4 CC i antena zewnetrzna powinny jeszcze to poprawić.
Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz, tak zrobię z tym ze chyba jednak wejdziemy w Orange i 500GB, zamiast T-Mobile
piotrzet
Guru bezprzewodowy

A czemu Orange z gorszą ofertą i jak widać z niższymi prędkosciami?
olsen99

piotrzet pisze:A czemu Orange z gorszą ofertą i jak widać z niższymi prędkosciami?
ponieważ prędkości są minimalnie niższe, przy takich transferach, myślę, ze nie odczujemy różnicy, a internet huczy od negatywnych opinii, niekiedy ten transfer "bez limitu" kończy się lejkiem po 200-300Gb. Wiec nie ufam im, a jako użytkownik telefonu w Orange, mam bardzo pozytywne doświadczenia ogólnie. Zaś z T-Mobile wręcz przeciwnie, kilka lat temu przenosiłem numer z T-Mobile, tak wszystko pochrzanili, ze przez 3 miesiące nie miałem numeru swojego, obsluga klienta byla beznadziejna, skarki, reklamacje etc - nic nie dawały, wiec zakładam ze komentarze w sieci na ich temat tylko potwierdzają ze chaos tam panujący lata temu wciąż istnieje.
W sumie te 2 czynniki przeważyły.
ODPOWIEDZ