Jestem w kropce. Jako laik, próbuje już kilka tygodni zaplanować jakieś sensowne rozwiązanie u mnie w domu, gdzie niestety nie mam światłowodu, wiec jedynie rozwiązania mobilne są dla mnie opcja (radiówka raczej w okolicy i za droga i mało osiągalna)
Mam 2xSIM od Plusa na internet mobilny, ale umowy za chwilkę się kończą. Wiec wybór operatora jest dowolny, jestem w pełni elastyczny. Swego czasu wybór padł na plusa, ponieważ, ich pakiety danych były względnie sensowne 2 lata temu a internet w domu wykorzystywany jest do nauki i pracy zdalnej, tym samym zjadamy sporo danych. Nie wspominając o konsoli PS4 i pobieraniu gier - kilkadziesiąt GB na jedna.
Wierzyłem, że zakup anten zewnętrznych (np. ATK504) i zakup ODU-IDU od Plusa + fajny router WIFI od ASUSa pomoże mi rozdystrybuować WIFI po domu, ale to rozwiązanie opiera się na koncentryku, który będzie tu wąskim gardłem - prędkość, na ile wyczytałem na forum.
Jednym słowem - zgłupiałem. Dodatkowo, chciałbym osiągnąć minimum 60Mbps, skłaniałem się ku LTE ale możne się okazać ze BTS okoliczny jest przeciążony, a nie wiem nawet jak to zweryfikować. Mogę pójść w 5G - droższy sprzęt, ale jak ma działać, nie widzę przeszkód.
Generalnie, wszystkie informacje zwrotne co do wyboru sprzętu, technologii i operatora, bazując na mojej lokalizacji są więcej niż mile widziane.
Z góry przepraszam, jeśli coś namieszałem, jestem trochę świeży w temacie ale szybko się uczę