Interent domowy LTE dla domu...
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Interent domowy LTE dla domu...
Witam serdecznie,
Czy mogę prosić o poradę w sprawie interentu domowego LTE (niestety tylko to mi pozostaje).
Miejsce zamieszkania to 86-100 Świecie ul Kiepury
Zastanawiam się nad ofertą T-mobile - internet domowy bez limitu danych do prędkości 90mb/s.
Niedaleko mnie jest bts, na ul. ciepłej, może 1-1.5km. Ale nie wiem czy tam jest T-mobile i jeśli tak to czy jest ten BTS obciążony bardzo...
Nie wiem czy w ogóle osiągnę te prędkości przesyły do 90mb...
Dobrałem sobie modem ZTE MC801A 5G dla tego internetu.
Internet dla dzieciaków do szkoły, netflix i TV...
Z góry dziękuję za poradę
Czy mogę prosić o poradę w sprawie interentu domowego LTE (niestety tylko to mi pozostaje).
Miejsce zamieszkania to 86-100 Świecie ul Kiepury
Zastanawiam się nad ofertą T-mobile - internet domowy bez limitu danych do prędkości 90mb/s.
Niedaleko mnie jest bts, na ul. ciepłej, może 1-1.5km. Ale nie wiem czy tam jest T-mobile i jeśli tak to czy jest ten BTS obciążony bardzo...
Nie wiem czy w ogóle osiągnę te prędkości przesyły do 90mb...
Dobrałem sobie modem ZTE MC801A 5G dla tego internetu.
Internet dla dzieciaków do szkoły, netflix i TV...
Z góry dziękuję za poradę
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Interent domowy LTE dla domu...
A zrobiłeś jakies testy T-mobile u siebie w domu na telefonie z kartą T-mobile i aplikacją NetMonster i speedtesty?
-
- Użytkownik forum
niestety nie robiłem testów, dziś muszę kupić kartę i zrobić testy...matek451 pisze:A zrobiłeś jakies testy T-mobile u siebie w domu na telefonie z kartą T-mobile i aplikacją NetMonster i speedtesty?
Ale to jest ten bts, widzę go z okna...
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 39&zoom=19
Możesz coś o nim powiedzieć?
Pozdrawiam i z góry dziękuję...
-
- Guru bezprzewodowy
Zrób testy w domu a potem na zewnatrz, kup kartę z taryfa GO za 5 zł, zarejestruj.Pobierz aplikację Mój T-mobile na telefon i aktywuj sobie na 14 dni internet bez limitu danych za darmo https://firma.t-mobile.pl/dla-mediow/ak ... obile.html
-
- Użytkownik forum
a długo trwa taka rejestracja...
zawsze miałem tel na abonament
zawsze miałem tel na abonament
-
- Guru bezprzewodowy
Rejestrujesz kartę od razu przy zakupie, np. w salonie prasowym, a nawet w Biedronce. Rejestracja od ręki, pobierasz aplikację, tworzysz konto, dodajesz ten numer startera co kupiłes i w aplikacji uruchamiasz internet bez limitu na 14 dni za darmo.
-
- Użytkownik forum
Ok, zrobiłem testy na zewnątrz i w miejscu gdzie bym postawił routerek.
Na zewnątrz

W miejscu gdzie bym postawił ruter

I jeszcze na górze przez okno wystawiłem telefon w stronę bts

Na zewnątrz

W miejscu gdzie bym postawił ruter

I jeszcze na górze przez okno wystawiłem telefon w stronę bts

-
- Użytkownik forum
No i teraz mam pytanie, czy modemik ZTE MC801A 5G będzie ok do netu dla dzieciaków do szkoły i TV, netflix i jakieś przeglądanie www czy youtube...
No i czy to pociągnie to co chce, bo teraz t-mobile ma ofertę bez limitów danych, tylko mają limit prędkości, chciałem kupić 90mb/s ale nie wiem czy taką prędkość w ogóle osiągnę. Chociaż jest teraz w cenie niższej czyli do 60mb/s
z góry dziękuję za pomoc i wskazówki
No i czy to pociągnie to co chce, bo teraz t-mobile ma ofertę bez limitów danych, tylko mają limit prędkości, chciałem kupić 90mb/s ale nie wiem czy taką prędkość w ogóle osiągnę. Chociaż jest teraz w cenie niższej czyli do 60mb/s
z góry dziękuję za pomoc i wskazówki
-
- Guru bezprzewodowy
Dramat, czyli mimo bardzo dobrych parametrów sygnału w agregacji 3 pasm pojemnościowych LTE stacja jest już o 12 przytkana a czasami zapchana na amen, wieczorami pewnie tragedia. Co zresztą nie dziwi bo NetWorks w Swieciu to nędza, internet w T-mobile to strzał we własne kolano.
-
- Użytkownik forum
A tak wygląda orange

Jeden ciort chyba...
No ale coś muszę wybrać bo będę chciał światłowód sobie założyć tylko to trochę potrwa...

Jeden ciort chyba...
No ale coś muszę wybrać bo będę chciał światłowód sobie założyć tylko to trochę potrwa...
-
- Guru bezprzewodowy
Uparcie testujesz operatorów NetWorks a pomijasz tego który ma w poblizu 4 stacje bazowe z agregacja 4 pasm LTE.
-
- Użytkownik forum
czyli? który to i gdzie te stacje?
Bo ten nadajnik widze z okna, i automatycznie mi się łączy, pytanie gdzie są te stacje bo Świecie to nie płaski teren a mój dom trochę w dołku stoi i ja 1/4 świecia mam widok...
Bo ten nadajnik widze z okna, i automatycznie mi się łączy, pytanie gdzie są te stacje bo Świecie to nie płaski teren a mój dom trochę w dołku stoi i ja 1/4 świecia mam widok...
-
- Guru bezprzewodowy
Masz w zasiegu 3 stacje bazowe tego operatora, na Witosa5, Wyszyńskiego 15 i ta na Elewatorach, w Orange stacja NW z Elewatora pokazała się w sasiadach, tak samo zresztą jak i dla T-mobile ale to tylko LTE2100+1800
-
- Użytkownik forum
A proszę powiedz który to ten operator co ma 4 stacje bazowe w pobliżu...?matek451 pisze:Uparcie testujesz operatorów NetWorks a pomijasz tego który ma w poblizu 4 stacje bazowe z agregacja 4 pasm LTE.
Na fabrycznej jest Play...
-
- Guru bezprzewodowy
To są 3 stacje dla Play, Fabryczna, Witosa i Wyszyńskiego, każda w agregacji 4 pasm LTE.
-
- Użytkownik forum
Ok, to jutro kupię kartę Play i prześlę testy.
Dziękuję Ci za poradę i wskazówki...
Dziękuję Ci za poradę i wskazówki...
-
- Guru bezprzewodowy
Kup starter odNowa za 5 zł i uruchom na nim promocję 100GB za darmo https://www.play.pl/kampanie/100gb/
-
- Użytkownik forum
Hej, to dziś troszkę potestowałem play w kilku lokalizacjach. Możesz zerknąć i podać jakieś wnioski...
1. na zewnątrz

2. wysoko koło komina - montaż ewentualnych anten, widok na bts na elewatorze

3. w domu na górze

4. na strychu

5. na strychu w skrzynce multimedialnej

według mnie było lepiej niż T-mobile i Orange. ale to chyba należało by potestować z tydzień o różnych porach...
Liczyłem że najlepiej będzie z bts-a z elewatorów na fabrycznej ale większość testów przechodziło na innym btsie z Wincentego, nawet nie wiem gdzie on jest...
No i teraz jeśli według Ciebie play ma lepsze parametry to jaki modem do tego netu.
No i jeszcze jedno pytanie, według mapy zasięgu jestem w 5G, niestety mój telefon nie obsługuje tego połączenia. na ile jest realne że będzie lepiej o ile w ogóle będzie 5G...
Z góry dziękuję za pomoc
1. na zewnątrz

2. wysoko koło komina - montaż ewentualnych anten, widok na bts na elewatorze

3. w domu na górze

4. na strychu

5. na strychu w skrzynce multimedialnej

według mnie było lepiej niż T-mobile i Orange. ale to chyba należało by potestować z tydzień o różnych porach...
Liczyłem że najlepiej będzie z bts-a z elewatorów na fabrycznej ale większość testów przechodziło na innym btsie z Wincentego, nawet nie wiem gdzie on jest...
No i teraz jeśli według Ciebie play ma lepsze parametry to jaki modem do tego netu.
No i jeszcze jedno pytanie, według mapy zasięgu jestem w 5G, niestety mój telefon nie obsługuje tego połączenia. na ile jest realne że będzie lepiej o ile w ogóle będzie 5G...
Z góry dziękuję za pomoc
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko Plus ma 5G osobno na pasmie 2600MHz, pozostali mają 5G w pasmie 2100MHz dzielone z LTE 2100MHz.
Raczej nie będzie lepiej bo z pokazanych speedtestów (z 10 rano są bez sensu) wynika że już w tym czasie stacja bazowa jest mocno obciążona. Co będzie koło 20-21 wieczorem? 5G tu nic nie zmieni, to marketing.
Raczej nie będzie lepiej bo z pokazanych speedtestów (z 10 rano są bez sensu) wynika że już w tym czasie stacja bazowa jest mocno obciążona. Co będzie koło 20-21 wieczorem? 5G tu nic nie zmieni, to marketing.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Wieczorem z Witosa tak ok 22 Play miał pobieranie na poziomie 1.5mb/s. Wysyłanie 7-8. W tym samym czasie Orange 20mb/s z BTS na ciepłej. Fakt sprawdzałem to z innej lokalizacji niż ma być docelowo. No i co tu wybrać ....?
- wojteks
- *** Administrator ***
1. Sprawdzić tam gdzie ma to być zamontowane (na dachu czy balkonie) w tym samym czasie czyli 19-21. Jeżeli ma też to być używane do pracy/nauki zdalnej to testy w dzień 10-14 też mogą mieć znaczenie.
2. Antena zewnętrzna 1800-2600 może być konieczna.
2. Antena zewnętrzna 1800-2600 może być konieczna.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Spróbuję dziś wieczorem jeszcze zrobić testy...
Ale z tego co widzę to jest masakra z tym LTE w Świeciu...
Antena to nie problem. Najlepszym miejscem to komin i kierunek na elewatory lub Witosa jeśli chodzi o Play.
Tmobile i Orange to ciepła też z tego samego miejsca...
Ale z tego co widzę to jest masakra z tym LTE w Świeciu...
Antena to nie problem. Najlepszym miejscem to komin i kierunek na elewatory lub Witosa jeśli chodzi o Play.
Tmobile i Orange to ciepła też z tego samego miejsca...
-
- Guru bezprzewodowy
W Play masz opcję wyboru połaczenia z kilkoma stacjami bazowymi i wybór optymalnej, wszystkie pracuja w agregacji 4 pasm LTE, i co ciekawe nawet z Chełmna czy W.Konopatu. Orange i T-mobile to Ciepła na 4 pasmach lub Fabryczna na 2 pasmach LTE. Antena kierunkowa jest konieczna, za jej pomocą wymusisz po kolei stacje bazowe.
-
- Użytkownik forum
Ok, anteny na pewno zakupie...
Teraz tylko pytanko o ruter dla Play...?
I jeszcze jedno czy w telefonie można wymusić dane pasmo LTE?
Teraz tylko pytanko o ruter dla Play...?
I jeszcze jedno czy w telefonie można wymusić dane pasmo LTE?
- wojteks
- *** Administrator ***
Wybór routerów jest ograniczony, musi mieć gniazda anten zewnętrznych i agregację co najmniej 3 pasm.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A co myślicie o tym ruterze z oferty Play
Router stacjonarny kat. 12 Huawei 4G CPE Pro 2 (B628-265)
Do niego bym dobrał antenę zew...
Ps. Nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> info ile pasm agreguje...
Router stacjonarny kat. 12 Huawei 4G CPE Pro 2 (B628-265)
Do niego bym dobrał antenę zew...
Ps. Nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> info ile pasm agreguje...
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Użytkownik forum
Poddaje się, proszę o info jaki będzie odpowiedni dla Play i agregacji 4 pasm..
- wojteks
- *** Administrator ***
Powiedzmy B818, B628-350 (3 pasma), LBR20, może MF286D to z tych co mają złącza antenowe. Nie śledzę tego co mają operatorzy w ofercie.
Pewnie też jakieś CPE są dostępne w Play.
Pewnie też jakieś CPE są dostępne w Play.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A o co chodzi z tymi ruterami CPE?