100metrów od 5G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maginquentin
Początkujący użytkownik forum

100metrów od 5G

Post autor: maginquentin »

Chciałbym doradzić się Wam w sprawie internetu.

Mieszkam w miejscowości gdzie jest 5G od Plusa i jestem dosłownie na granicy 5G. Jak przekazał mi Pan z plusa brakuje dosłownie około 100metrów aby router OPPO 5G CPE T1a mógł złapać sygnał.
U teścia na miescie śmiga te 5G, u mnie niestety tylko 4G może nawet 4G+.

Technik plusa doradził mi abym oddał sprzęt i wypróbował inny ponieważ router nigdy nie złapie 5G a mało tego ciągle przeskakuje z jakimiś pasmami i raz mam 800 raz 1800 a powinienem mieć 2600TDD i nie warto mi płacic za usługę skoro nie moge z niej korzystać.

MOJA LOKALIZACJA : Lokalizacja 52°53'59.9"N 18°25'02.3"E

Wymieniłem router na ZTE MC801A 5G jednak zamiast lepiej to wczoraj było tylko gorzej. Nie miałem na OPPO prędkosci ponizej 20mb/s na LTE
Zastanawiam się czy nie wrócić do poprzedniego ROUTERA - tego OPPO.

Router ZTE MC801A 5G ma możliwość wyboru pasma, w OPPO pasmo dobierane jest automatycznie.
W moim przypadku nie wiem co jest plusem co minusem. Może jest też tak że OPPO automatycznie dobiera mi taką prędkość że na daną chwile zawsze miałem najlepsze parametry.

Natomiast plusem ZTE jest to że ma on możliwość dopiąć antenę zewnętrzną, oppo tego nie ma...
Więc kolejne pytanie - czy można do niego kupić antenę która będzie działać chociaż pod LTE ? Czytałem że nic ona nie daje router MC801A posiada złacza anten zew, ale tylko pod N78 czyli wspólpracujace antenami na 3,4-3,8GHz więc pytanie czy jest sens ????

W najlepszym miescu w domu łapie mi pasmo 2600 2100 i 1800
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: 100metrów od 5G

Post autor: piotrzet »

A czemu 5G od Plusa? Oferta słaba i droga. Sprawdź jak działa u ciebie konkurencja robiąc testy T-Mobile, Orange i Play.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Dlaczego słaba :) ?

Akurat w 5G jest najszybsza ( o ile nadajniki i brak przeciążeń pozwolą :) )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
piotrzet
Guru bezprzewodowy

A oferta Plusa nie jest słaba? Jak się ma do bez limitu w T-Mobile albo cen urządzeń do Play? Poza tym pokaż urządzenie które obsługuje antenę na pasmo 2600 i 5G. Bo z tego co pamietam to MC801A tylko na wyższe.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Wszystko zależy ile kto potrzebuje danych.

Czasem wystarcza to co Plus daje a 5G mają najlepsze.

Oczywiście jeśli T-Mobile działa dobrze w konkretnej lokalizacji to bym wybrał T-Mobile

Natomiast sprzęt najlepszy ma Play ( ceny ) sama jakość sieci.... Za często się "zawiesza"

Osobiście używam wszystkich operatorów u siebie ( T-Mobile, Play, Orange, Plus )

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Dlatego napisałem o konkretnych testach każdego z operatorów, a nie mówiłem, żeby coś konkretnie wybierał. I gdzie odpowiedź na pytanie jakie urządzenie pozwala na podłączenie anteny do 5G na paśmie 2600?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Oficjalnie ? Zadne :)

5G z założenia ma dzialać w najbliższym otoczeniu konkretnego nadajnika

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
maginquentin

W mojej miejscowości najlepiej działa PLUS.
Tak jak pisałem, nie wiem czy nie wrócić do routera OPPO zamiast tego ZTE.
Tylko pytanie czy z ZTE i anteną mogę cos zdziałać wiecej , bo 5G i tak mi nie łapie, a jak juz złapie to na chwilę,...chyba ze z antena moge uzyskac lepsze wartosci moze i wskoczyłoby 5G ? Nie wiem nie znam się na tym.

wiec musze sie skupic na LTE.
Dlatego ponawiam pytanie.
oddać ZTE i wziac automatycznego OPPO czy dokupić antene do ZTE'ka i z nim sie bawić
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Ale będziesz pisał, że działa czy pokażesz konkretne testy na potwierdzenie tego? Jak już zdecydowałeś się na sieć bez testów to nie wiem w ogóle o co pytasz tutaj.
maginquentin

moi koledzy sasiedzi maja play t mobile i jest gorzej zdecydowanie
Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Anil321 »

Mistrzostwo świata, to podam CI przykład wioski u moich rodziców. Każdy sąsiad u operatora jednego ma masakrę, a wystarczyło kupić odpowiedni router z agregacją i jedynie moi rodzice mają stabilne łącze 80-100mb/s.
Zrób porządne testy jak proszą inni i dopiero wtedy zdecyduj. W innym wypadku nie ma co zawracać nawet głowy i rób jak sąsiedzi.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

maginquentin pisze:moi koledzy sasiedzi maja play t mobile i jest gorzej zdecydowanie
Ale co mnie to obchodzi jak mają sąsiedzi? Internet ma działać u ciebie czy u nich?
Anil321

Post autor: Anil321 »

maginquentin pisze:moi koledzy sasiedzi maja play t mobile i jest gorzej zdecydowanie
To jest zaleta internetu mobilnego. 90% użytkowników nie potrafi z niego korzystać, dzięki czemu bardzo często jest tak, ze jak kupisz odpowiedni sprzęt i go skonfigurujesz to jako jedyny wśród znajomych/sąsiadów bedziesz miał działający dobrze internet;)
Kup startery po 5zł operatorów, porób testy, wyślij zdjęcia. To 20min roboty a będziesz miał pewność potem
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

piotrzet pisze:A czemu 5G od Plusa? Oferta słaba i droga. Sprawdź jak działa u ciebie konkurencja robiąc testy T-Mobile, Orange i Play.
Oferta Plusa jest droga, lecz w wielu lokalizacjach na tej sieci internet działa kilka razy szybciej i stabilniej-np. u mnie tak w LTE, jak i 5G internet Plusa w godzinach szczytu działa 2x razy szybciej niż u pozostałej trójki (mnie wystarcza w Orange około 100Mbps/godziny szczytu-w Plusie bym miał szybciej lecz 2x drożej, także każdy wybiera to co mu najlepiej odpowiada).
Anil321 pisze: To jest zaleta internetu mobilnego. 90% użytkowników nie potrafi z niego korzystać, dzięki czemu bardzo często jest tak, ze jak kupisz odpowiedni sprzęt i go skonfigurujesz to jako jedyny wśród znajomych/sąsiadów bedziesz miał działający dobrze internet;)
Bardzo celna uwaga i może to nie jest zła opcja. :)
maginquentin

Testy na PLUS ZTE5G
Czy zakup anteny do tego rutera coś da ? Czytałem na forum że któś już próbował do tego rutera podpiąć antenę i podobno nie miało to sensu.
Lepsze wartości osiągałem na ruterze OPPO. Test z wynikiem 200robiony w nocy o godzinie 24.00. 34mb/s wieczorem po godzinie 20.00.

Ruter w najlepszym miejscu łapie 900mhz 1800mhz 2100 i 2600 ale przewaznie tka jak na screenie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

maginquentin pisze:Testy na PLUS ZTE5G
Czy zakup anteny do tego rutera coś da ? Czytałem na forum że któś już próbował do tego rutera podpiąć antenę i podobno nie miało to sensu.
Lepsze wartości osiągałem na ruterze OPPO. Test z wynikiem 200robiony w nocy o godzinie 24.00. 34mb/s wieczorem po godzinie 20.00.
Do 5G w tej chwili najbardziej pewnym sprzętem ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A LTE CAT.22 DL(czyli zewnętrzne CPE+ wewnętrzny router w zestawie) lub Zyxel Router zewnętrzny NR7101-EU01V1F 5G LTE (zewnętrzny CPE-z pewniejszym zyskiem ze zintegrowanej anteny/cena niestety na razie powalająca). Co do różnicy między OPPO a ZTE-tj. kwestia wyższego wzmocnienia wbudowanych anten wewnętrznych (sygnały masz bardzo słabe/sieć pusta dlatego to jeszcze działa).
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mam zupełnie odmienne zdanie, BTS na pasmach zasięgowych LTE ma 45MHz pojemności w tym decydujace znaczenie ma LTE2600+1800 na 40MHz i w nocy mimo dość słabych parametrów sygnału daje dobre osiagi, duzo gorzej jest w szczycie internetowym, spadek prędkości jest znaczny 35Mb/s to jeszcze nie dramat ale jak spada do 10Mb/s to juz wesoło nie jest.
Co do parametrów sygnału to pokazane na screene dla LTE1800 które jest podstawowym w agregacji są dostateczne, brak testu dla LTE2600 ale sadzę ze RSRP około -110dBm wiec bez dramatu.
Zysk anten w MC801A jest z grubsza znany wiec pytanie czy OPPO ma większy?
maginquentin

Wydaje mi się że router oppo lepiej agregowal te sieć
Chociaż głowy nie dam. Zauważyłem po płynności w grze bo ping na oppo miałem niższy i spadków poniżej 20mb nie bylo. Tutaj już są. Z tym że w ZTE mogę pasmo zmienić ręcznie i gdy jest około 60 nagle wali z prędkością 100mb/s

Dlatego nie wiem czy dobrze zrobię zwracając ZTE MC801A żeby wziąć tego Oppo cpe1
OPPO sam wybiera btsy i moze wybrać nawet 900
w zte zaletą jest ze moge pasmo 900mhz wylaczyc ręcznie... Wiec co jest lepsze ? nie wiem :facepalm:
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

maginquentin pisze:Wydaje mi się że router oppo lepiej agregowal te sieć
Chociaż głowy nie dam. Zauważyłem po płynności w grze bo ping na oppo miałem niższy i spadków poniżej 20mb nie bylo. Tutaj już są. Z tym że w ZTE mogę pasmo zmienić ręcznie i gdy jest około 60 nagle wali z prędkością 100mb/s
Teoretycznie, agregacjami rządzi BTS, więc różnicy na różnych sprzętach o porównywalnych możliwościach być nie powinno znaczących, ale różnie to może być.

Oba sprzęty będą miały naturalne różnice w poziomach i jakościach sygnałów, więc już BTS może inaczej podchodzić do agregacji i parametrów transmisji (MIMO4x4, typy modulacji na pasmach), co może skutkować właśnie różnymi parametrami na prędkościach i pingach.

Dodatkowo, oba sprzęty różnią się przecież oprogramowaniami, a co za tym i idzie możliwościami oraz doskonałością obróbki sygnałów. Więc znowuż coś tam się może przykładać, głównie do pingów przy agregowaniu pasm. Oppo wygląda na dość zaawansowany w sofcie, choćby przez posiadanie, jak się wydaje dość skutecznych mechanizmów utrzymania ciągłości pracy.

I tak drobinka do drobinki i w danej sytuacji robią się różnice...
maginquentin pisze:Dlatego nie wiem czy dobrze zrobię zwracając ZTE MC801A żeby wziąć tego Oppo cpe1
OPPO sam wybiera btsy i moze wybrać nawet 900
w zte zaletą jest ze moge pasmo 900mhz wylaczyc ręcznie... Wiec co jest lepsze ? nie wiem
Pewnie nie znajdziesz na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi - za dużo zmiennych i niewiadomych.

Ogólnie, zawsze lepiej, będąc takim małym µISP, który odpowiada całkowicie za to, co się po jego stronie dzieje, mieć większą kontrolę nad całością sytuacji - a taką bez wątpienia daje możliwość zaawansowanej konfiguracji pracy urządzenia, czyli w tym przypadku wyboru pasm. Choćby dlatego, że w grach czasami najlepiej jest właśnie włączyć jedno pasmo, aby mieć najlepsze i stabilne pingi, czy też wyłączyć jakieś pasmo z agregacji, bo tylko powoduje problemy.

Ale, jak sam zauważasz, u Ciebie, w chwili obecnej lepiej sprawuje się jednak sprzęt bez możliwości kontroli pasm. Tylko, że nie masz żadnych danych, jak z tym będzie w długim okresie czasu...

Pozostają jeszcze możliwości samych routerów jeśli chodzi o organizację pracy samej sieci ethernetowej, o ile w ogóle cię to interesuje.

Masz ciężki orzech o zgryzienia...
piotrzet
Guru bezprzewodowy

A dalej testów konkurencji brak...
duke

Post autor: duke »

Ja podpinałem anteny (cybertech) co prawda do huawei 5g cpe pro2, ale z 5-7 km osiągałem ok 200mbps
ktry

Post autor: ktry »

Podpinałeś je w te wejścia co LTE czy dodatkowe kable wyprowadzałeś do 5G. Ja mam wyprowadzone dwa kable na LTE i działa to świetnie, jak by tak działało w 5G na 2600 Plusa to bym skakał z radości. :hurra:
ODPOWIEDZ