Zamiana rutera i anteny do internetu LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zamiana rutera i anteny do internetu LTE
Witam,
Mieszkam w miejscowości Ząbki w woj. Mazowieckim. Adres to ul. Szwoleżerów 130. Od kilku lat używam internetu mobilnego od Plusa. Nie mam możliwości podłączenia się po kablu i jestem do tego zmuszony. Mam standardowy sprzęt od plusa czyli ODU IDU 200.
Chciałbym zmienić antenę/modem/router tak aby uzyskać większą prędkość internetu, lepszy zasięg.
Z tego co wiem warto zakupić ruter z agregacją pasm, czy dobrze myślę? Antenę najchętniej też bym zainstalował jak obecnie na dachu domku.
Podaje wyniki ze speedtest z godz. 19:40 kiedy obciążenie sieci jest duże:
PING opóźnienie w ms 39
DOWNLOAD pobieranie w Mb/s 2.06
UPLOAD wysyłanie w Mb/s 20.60
Dane sygnału z anteny odczytane w routerze godz. 19:40:
RSRP -89 dBm
RSRQ -14 dB
RSSI -66 dBm
SINR 4 dB
Informacja o lokalizacji 77
Pasmo 7 (2600 MHz)
Pasmo mam ustawione na stałe 2600MHz bo z moich doświadczeń wynika że jest na nim najlepiej. Mam jeszcze do wyboru 1800Mhz i 800Mhz, ale 800 to już chyba jest nieaktywne więc nic nie działa.
Proszę o pomoc.
Mieszkam w miejscowości Ząbki w woj. Mazowieckim. Adres to ul. Szwoleżerów 130. Od kilku lat używam internetu mobilnego od Plusa. Nie mam możliwości podłączenia się po kablu i jestem do tego zmuszony. Mam standardowy sprzęt od plusa czyli ODU IDU 200.
Chciałbym zmienić antenę/modem/router tak aby uzyskać większą prędkość internetu, lepszy zasięg.
Z tego co wiem warto zakupić ruter z agregacją pasm, czy dobrze myślę? Antenę najchętniej też bym zainstalował jak obecnie na dachu domku.
Podaje wyniki ze speedtest z godz. 19:40 kiedy obciążenie sieci jest duże:
PING opóźnienie w ms 39
DOWNLOAD pobieranie w Mb/s 2.06
UPLOAD wysyłanie w Mb/s 20.60
Dane sygnału z anteny odczytane w routerze godz. 19:40:
RSRP -89 dBm
RSRQ -14 dB
RSSI -66 dBm
SINR 4 dB
Informacja o lokalizacji 77
Pasmo 7 (2600 MHz)
Pasmo mam ustawione na stałe 2600MHz bo z moich doświadczeń wynika że jest na nim najlepiej. Mam jeszcze do wyboru 1800Mhz i 800Mhz, ale 800 to już chyba jest nieaktywne więc nic nie działa.
Proszę o pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zamiana rutera i anteny do internetu LTE
Sprzęt masz zabytkowy.
Plus nie używa pasma 800, on używa pasma 900MHz.
A jakieś numery stacji bazowej?
Plus nie używa pasma 800, on używa pasma 900MHz.
A jakieś numery stacji bazowej?
Nie pomagam na PW!
-
Zdaje sobie sprawe że sprzęt jest kiepski dlatego moja prośba by nie zamienić siekierki na kijek.
Z programu NetMonster wyświetla mi najbliższą stację ok. 600m nazwa stacji: Ząbki, ul. Gajowa 16 maszt T-Mobile. NetWorkS! [MAZ:81240:L800] [eNBI:181240 CLID:00014]
Stację sprawdzałem telefonem w którym mam kartę Orange. Takie prymitywne pytanie, ale zakładam że internet o który pytam w Plusie też może korzystać z tej stacji? Nie musi się łączyć tylko ze stacjami Plusa? Czy może powinienem sprawdzić to wkładając kartę Plusa do teflonu?
Z programu NetMonster wyświetla mi najbliższą stację ok. 600m nazwa stacji: Ząbki, ul. Gajowa 16 maszt T-Mobile. NetWorkS! [MAZ:81240:L800] [eNBI:181240 CLID:00014]
Stację sprawdzałem telefonem w którym mam kartę Orange. Takie prymitywne pytanie, ale zakładam że internet o który pytam w Plusie też może korzystać z tej stacji? Nie musi się łączyć tylko ze stacjami Plusa? Czy może powinienem sprawdzić to wkładając kartę Plusa do teflonu?
- wojteks
- *** Administrator ***
Musi się łączyć ze stacjami Plusa i jego firm zależnych.
Jeżeli możesz to przełóż kartę Plusa (weź inną ale Plusa) i zrób test smartfonem na dachu czy tam gdzie masz zamontowane ODU. Pokaż tu obrazki z NetMonster zakładka Live.
Jeżeli możesz to przełóż kartę Plusa (weź inną ale Plusa) i zrób test smartfonem na dachu czy tam gdzie masz zamontowane ODU. Pokaż tu obrazki z NetMonster zakładka Live.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Karta Plusa do telefonu i screen z NetMonster.Test na zewnatrz, w IDU masz dostateczne parametry sygnału na LTE2600, słaby SINR a ta lokalizacja to po prostu PCI 77, test na telefonie i NetMonster pokazuje też PCI wiec porównanie pokaze czy ODU i telefon loguja sie do tego samego BTS-a i sektora. W bazie BTSEARCH.PL brak jest PCI dla stacji bazowych. Dobra rada uciekaj z PLUSA i jego pseudo LTE a jak chcesz zostać to tylko oferta z 5G, droga i do tego sprzęt 5G I KORZYSTANIE Z 5g2600. Stacje bazowe Plusa na Powstańców i Słówackiego 21 powinny już działać na 5G, speedtest na LTE2600 wieczorem to dramat, PLUS jest zapchany na amen. Nie ratuje nawet fakt ze jest na tych BTS-ach agregacja LTE2600+1800.
-
Nie mam pod ręką takiej karty plusa. Umowę mam jeszcze z nimi ponad rok więc muszę jakoś przetrwać, później najwyżej zmienię operatora.
Kartę plusa którą mam na kominie w tym ODU to teraz nie wyjmę bo musiał bym na dach wejść a pogoda nie sprzyja. MOże pożyczę od kogoś na testy albo kupie starter plusa. Odezwę się jak tylko będę miał kartę i zrobię opisane przez Was pomiary.
Kartę plusa którą mam na kominie w tym ODU to teraz nie wyjmę bo musiał bym na dach wejść a pogoda nie sprzyja. MOże pożyczę od kogoś na testy albo kupie starter plusa. Odezwę się jak tylko będę miał kartę i zrobię opisane przez Was pomiary.
-
- Guru bezprzewodowy
No to niestety lipa, nie należało w żadnym wypadku przedłużać umowy tym bardziej bez wymiany sprzętu, stację PLAY masz pod nosem, 100GB/m-c jest na pre-paidach za darmo, starter odNowa kosztuje 5 zł więc mozesz sobie sprawdzić tego operatora bo z PLUSA nie uzyskasz na LTE wiele, Zygmunt ma LTE w d...., nic z tym nie robił i tym bardziej nie zrobi. Plusa i jego LTE unika się jak zarazy, a 5G działa OK ale jest u niego droga a spzret w kosmicznych cenach, on ma leb do interesów a klientów goli aż miło.
Do testu kup kartę Plusha za 5 zł i skorzystaj z 200GB za darmo https://www.plushbezlimitu.pl/na-karte
Do testu kup kartę Plusha za 5 zł i skorzystaj z 200GB za darmo https://www.plushbezlimitu.pl/na-karte
-
Z Twojej wypowiedzi wynika ze co bym nie zrobił to i tak w Plusie będzie lipa... niezbyt mnie to pociesza. OK tak czy siak załatwiam kartę, zrobię testy i zobaczymy co dalej.
-
- Guru bezprzewodowy
Speedtest wykonany wieczorem na LTE2600 przy prawidłowych parametrach sygnału i DL 10x mniejszy od UL to idealny dowód jak zapchana jest stacja bazowa Plusa na PCI 77, z tego operatora należało juz dawno zrezygnować. I tak masz szczęscie ze stacje dostały FDD LTE2600 do LTE1800 bo wczesniej to był jeszcze większy dramat, ale Plus takich stacji ma moze ze 30%, w Warszawie i okolicach to jest i tak dobrze.
Plus modernizację sieci zastąpił głupawymi, kłamliwymi reklamami w Polsacie, ten operator ma niestety wierna grupę klientów złapanych na Smart na dodatek najmniej podatnych na zmiany, manipulacja latami zrobiła swoje. Teraz jest kolejna jej odsłona czyli 5G, sieć na TDD2600 działa prawidłowo na zewnatrz lub w poblizu BTS-a z 5G2600, ilość stacji póki co niewielka ale są nieobciążone bo klientów też mało, abonamenty z 5G są drogie a do tego klienci nie mają sprzetu do obsługi 5G N38/41.
Na Szwoleżerów 123 jest stacja PLAY i tego operatora warto sprawdzić korzystając z https://www.play.pl/kampanie/100gb/
Plus modernizację sieci zastąpił głupawymi, kłamliwymi reklamami w Polsacie, ten operator ma niestety wierna grupę klientów złapanych na Smart na dodatek najmniej podatnych na zmiany, manipulacja latami zrobiła swoje. Teraz jest kolejna jej odsłona czyli 5G, sieć na TDD2600 działa prawidłowo na zewnatrz lub w poblizu BTS-a z 5G2600, ilość stacji póki co niewielka ale są nieobciążone bo klientów też mało, abonamenty z 5G są drogie a do tego klienci nie mają sprzetu do obsługi 5G N38/41.
Na Szwoleżerów 123 jest stacja PLAY i tego operatora warto sprawdzić korzystając z https://www.play.pl/kampanie/100gb/
-
Witam,
Zrobiłem testy na karcie Play i Plush. Jest przepaść oczywiście na korzyść Play.
Telfon na którym testowałem to Samsung A20e
Poniżej screeny.
Najpierw PLAY
https://zapodaj.net/0bf419c52f9fe.jpg.html
https://zapodaj.net/aa8338270148e.jpg.html
Teraz PLUS
https://zapodaj.net/fb7a73fd4b005.jpg.html
https://zapodaj.net/4932bcd381207.jpg.html
https://zapodaj.net/77a5e84ad4b91.jpg.html
https://zapodaj.net/52939384cf871.jpg.html
Ja w moim ODU/IDU 200 mam wymuszone łączenie pasmem 2600MHz i w tym wypadku wyniki spedtestu są jak poniżej
Niestety nie wiem z jaką anteną się łączy (nie wiem jak to sprawdzić, w 1 poście podawałem to co znalazłem).
https://zapodaj.net/116e10ae6401d.jpg.html
Już widzę że trzeba uciekać z Plusa. Pytanie gdzie. Play wygląda niezle, orange (korzysta z masztu T-mobile) wypada podobnie w testach do plusa. Pytanie czy warto testować T-mobile.
Druga sprawa z plusem zostało mi jeszcze aż 18 miesięcy umowy, masakra nie myślałem ze aż tyle jeszcze. Czy kupno innej anteny/routera do Plusa jest sensowne?
Zrobiłem testy na karcie Play i Plush. Jest przepaść oczywiście na korzyść Play.
Telfon na którym testowałem to Samsung A20e
Poniżej screeny.
Najpierw PLAY
https://zapodaj.net/0bf419c52f9fe.jpg.html
https://zapodaj.net/aa8338270148e.jpg.html
Teraz PLUS
https://zapodaj.net/fb7a73fd4b005.jpg.html
https://zapodaj.net/4932bcd381207.jpg.html
https://zapodaj.net/77a5e84ad4b91.jpg.html
https://zapodaj.net/52939384cf871.jpg.html
Ja w moim ODU/IDU 200 mam wymuszone łączenie pasmem 2600MHz i w tym wypadku wyniki spedtestu są jak poniżej
Niestety nie wiem z jaką anteną się łączy (nie wiem jak to sprawdzić, w 1 poście podawałem to co znalazłem).
https://zapodaj.net/116e10ae6401d.jpg.html
Już widzę że trzeba uciekać z Plusa. Pytanie gdzie. Play wygląda niezle, orange (korzysta z masztu T-mobile) wypada podobnie w testach do plusa. Pytanie czy warto testować T-mobile.
Druga sprawa z plusem zostało mi jeszcze aż 18 miesięcy umowy, masakra nie myślałem ze aż tyle jeszcze. Czy kupno innej anteny/routera do Plusa jest sensowne?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sprawa rozbija się o budżet na ten cel? Praktycznie do Plusa aby to w miarę sensownie działało musisz wymienić cały zestaw i przy tak obciążonym nadajniku na taki z obsługą modulacji QAM256. Sprawdziłbym jeszcze jak działa Orange/T-Mobile (u tych opów jest dobra oferta z tanim sprzętem). Jesteś w patowej sytuacji (bo w obecnej wersji ten internet jest z mojego punktu widzenia nie akceptowany/używalny), gdyż masz umowę a musisz inwestować od podstaw (teraz kwestia wyboru/budżetu-czy samemu w 100%, czy z jakimś bonusem i nowym abonamentem u konkurencji).kiler_0 pisze: Już widzę że trzeba uciekać z Plusa. Pytanie gdzie. Play wygląda niezle, orange (korzysta z masztu T-mobile) wypada podobnie w testach do plusa. Pytanie czy warto testować T-mobile.
-
O budżecie nie chce mówić, wiadomo że chciałbym uzyskać najlepszy efekt najniższym kosztem.
Jeżeli zaproponowane tutaj rozwiązania co do wymiany sprzętu w celu używania dalej Plusa nie będą opłacalne (będzie za drogo) to rozważam wypowiedzieć umowę i wziąć np. Play - biorąc od nich sprzęt lub kupując samemu.
W Orange jest tak jak na foto poniżej:
https://zapodaj.net/ff25a3e92892b.jpg.html
przy tym speedtest pokazuje predkosci D: 2,5Mb/s U: 3Mb/s
Wiem że Orange to nie jest dobry wybór bo mam tel. służbowy z Orange i w domu mam zasięg tylko 1 kreskę.
Jeżeli zaproponowane tutaj rozwiązania co do wymiany sprzętu w celu używania dalej Plusa nie będą opłacalne (będzie za drogo) to rozważam wypowiedzieć umowę i wziąć np. Play - biorąc od nich sprzęt lub kupując samemu.
W Orange jest tak jak na foto poniżej:
https://zapodaj.net/ff25a3e92892b.jpg.html
przy tym speedtest pokazuje predkosci D: 2,5Mb/s U: 3Mb/s
Wiem że Orange to nie jest dobry wybór bo mam tel. służbowy z Orange i w domu mam zasięg tylko 1 kreskę.
-
Wypowiedzieć możesz, ale musisz sobie przeliczyć czy ci się to opłaca? Nie obejdzie się bez płacenia proporcjonalnej kary umownej. Z testu wynika że na dziś tylko Play. Bez podania budżetu który chcesz wydać na sprzęt osobiście nic sensownego nie mogę zaproponować.kiler_0 pisze: to rozważam wypowiedzieć umowę i wziąć np. Play - biorąc od nich sprzęt lub kupując samemu.
-
Nie wiem ile takie urzadzenia moga kosztowac, na szybko zobaczylem ze play w abonamencie oferuje ruter Router TP-Link TL-MR6400 ktory normalnie kosztuje ok 300zł. Powiedzmy ze budżet dla poprawy w plusie to 500zł, z opcja ze sprzet ten wykorzystam do kolejnego operatora jak juz skoncze z plusem.
-
- Guru bezprzewodowy
500 zł na zakup sprzętu do Plusa to jakby wyrzucić kasę w błoto, no i router nic nie da bo w domu tylko połączenie na bardzo słabym sygnale z pseudo LTE900 z BTS-a Rembertów-Chełmzyńska. W sasiadach LTE900 ze Słowackiego syganał jeszcze gorszy, do tego LTE1800 z tej stacji na szczatkach zasiegu. Widać ze łaczysz się z BTS-ami na kierunku Rembertów, pojawia sie tez LTE2600 z PCI 77, sygnał szczatkowy , stacja na 99% z kościoła . Drugi test to LTE900 ale ze Słowackiego i sygnał bardzo słaby, gorszy niz z Rembertowa.
Orange bardzo słaby sygnał na LTE800 z Gajowej, na dodatek jestes pomiedzy sektorami 1 i 2.
Sprzęt do PLUSA to wystarczy B525 za 150 zł ale do Play nieprzydatny, tak samo jak elektrosmieci z TP-LINKA w tym MR6400, wart 0 zł.
Rozwiązanie juz dostałeś, 3,5-5 zł w Play za 100GB to niewiele, 4 karty na m-c za 14-20 zł i 400GB. Promocja na razie na pół roku ale pewnie potem kolejne m-ce.
Do PLAY router za 200-250 zł czyli B535 lub 300-400 zł za MF286d bo antena do PLAY niekonieczna.
Piekł zamarzło, kolego J.
Orange bardzo słaby sygnał na LTE800 z Gajowej, na dodatek jestes pomiedzy sektorami 1 i 2.
Sprzęt do PLUSA to wystarczy B525 za 150 zł ale do Play nieprzydatny, tak samo jak elektrosmieci z TP-LINKA w tym MR6400, wart 0 zł.
Rozwiązanie juz dostałeś, 3,5-5 zł w Play za 100GB to niewiele, 4 karty na m-c za 14-20 zł i 400GB. Promocja na razie na pół roku ale pewnie potem kolejne m-ce.
Do PLAY router za 200-250 zł czyli B535 lub 300-400 zł za MF286d bo antena do PLAY niekonieczna.
Piekł zamarzło, kolego J.
-
Dziękuję za odpowiedź. Jest to jakieś rozwiązanie z tymi kartami, trochę może upierdliwe ale przynajmniej bym potestował przez jakiś czas jak chodzi ten Play i czy rzeczywiście parametry D/U są na dłuższą metę na przyzwoitym poziomie. Powiedz proszę o jakim modelu B535 myślisz? Bo jest zazwyczaj B535-xxx. Domyślam się że ten MF286D jest lepszy skoro droższy. Czym się różnią te routery?
-
- Guru bezprzewodowy
B535-232, agreguje 2 pasma LTE, MIMO2X2 QAM64, MF286d to agregacja 3 pasm LTE MIMO2X2 z modulacją QAM256.
-
Dziękuję. Nie jestem biegły w tych technologiach więc spytam jeszcze dla pewności. Rozumiem że jeżeli podłączę plusa do ww. routerów to z racji tego że nadajniki są daleko sygnał będzie słaby i na niewiele się to zda bez anteny zewnętrznej? Z kolei Play jeżeli podłączę do tych routerów to prędkości internetu uzyskiwane na tych routerach bedą podobne mimo że ten MF286d ma większe możliwości? Wynika to z możliwości nadajnika z którym będą się łączyć?
-
- Guru bezprzewodowy
Na btsearch.pl pobliska stacja Play ma LTE2100+1800+800 ale na mapie Play zasięg 5G Ready moze wskazywać ze dostała LTE2600, ale to do weryfikacji. Powinna działać tez stacja Play na Andersena 18c, na 4 pasmach LTE, MA DOSYŁ RADIOLINIĄ 1803Mb/s z Chełmzyńskiej.
Prędkości na MF286d z załozenia sa wyzsze ale ten router ma nietypowa konfigurację zlącz antenowych.
Prędkości na MF286d z załozenia sa wyzsze ale ten router ma nietypowa konfigurację zlącz antenowych.
-
OK, jeszce raz dziękuję. Zrobie chyba tak, kupie router i poużywam go z kartą play, jeżeli jakościowo na dłuższą mete bedzie lepiej to przy takiej opcji zostanę. Dowiem się w międzyczasie ile plus sobie życzy za odstąpienie od umowy i przeliczę co mi się opłaca w tym temacie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
-
To elektrozłom 1-generacji LTE-A nie nadający się do żadnej sieci (pewnie będzie działał OK-na pustych nadajnikach i są takie/nie tylko na prowincji, w takich miejscach będą działać również bdb modemy cat.4 z manualnym wyborem pasm). W tej lokalizacji może dobrze działać też internet Plusa, ale wymaga dobrego modemo-routera z instalacją antenową lub CPE LTE-A/5G (a to koszty powyżej tysiąca zł). W przypadku kolegi @ kiler_0 który szuka budżetowego rozwiązania i który ma ww abonament (z ok.200GB danych) to byłaby całkiem nieracjonalna inwestycja. To co mogę polecić w takiej sytuacji-to cesję umowy w Plusie, zakup ZTE MF286D (nie kupować starego sprzętu typu B535-bez wsparcia modulacji QAM256) i używanie bonusowych kart Play (1szt./100GB).matek451 pisze: Sprzęt do PLUSA to wystarczy B525 za 150 zł ale do Play nieprzydatny
-
- Guru bezprzewodowy
A z jakiego BTS-a Plusa będzie ten bardzo dobry internet LTE tego operatora i na jakiej podstawie to śmiałe twierdzenie ? No i gdzie znalazłeś CPE 5g za 1000 zł, daj linka to sobie kupię kolejnego.
-
Rzeczywiście może lepiej kupić tego ZTE, przyda się na dłuższy czas i wygląda ze ma większe możliwości. Z tego co poczytałem wynika że wersje z Play mają bardzo okrojony soft i nic nie można ustawić w nim. Pytanie zatem czy rzeczywiście lepiej kupić model z softem gdzie można wymuszać pasma itp? Co do krat Play i bonusowych 100GB, to wydaje mi się ze nie przejdzie taki temat. Te 100GB jest dla nowych użytkowników i jednorazowe, a jak wiadomo każdą kartę trzeba zarejestrować na konkretną osobę, wiec jak zarejestruje już jedną kartę to rejestrując kolejną raczej nie dostanę już bonusu 100GB.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ludzie tu jadą od roku na tej promocji i mają po kilkaset kart już porejestrowane i jest to opisane na tym, i nie tylko na tym forum, ale Tobie się coś wydaje i postanowiłeś się tym podzielić. Super.
-
- Guru bezprzewodowy
Ręce opadają, ci ludzie myslą że tutaj sa dyletanci, no i jakiś ZTE tylko pytanie jaki, MF286d kupuje się ze skandynawskim softem a nie z Play. Ja mam z 200 kart zarejestrowanych na siebie, miesięcznie nawet po 10-12 sztuk z tymi 100GB i 2 z 300GB za darmo w Plushu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bajki opowiadasz, czytaj ze zrozumieniem.kiler_0 pisze: wiec jak zarejestruje już jedną kartę to rejestrując kolejną raczej nie dostanę już bonusu 100GB.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Ta promocja ma jeden cel, zwiekszenie bazy klientów i SIM w Play w celach marketingowych więc operator nie blokuje ilości zarejestrowanych kart.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie, budowanie statystyki ile to nie mają klientów.
Nie pomagam na PW!
-
Mam router MF286d i kartę Play. Doładowałem aktywowałem 100GB na start i wszystko super śmiga cacy. Po 7 dniach internet nie działa. Dzwonie na infolinie Play i dostaję info ze moja karta (konto) nie jest aktywna. Okazuje się że trzeba doładowywać kartę bo każde dołądowanie przełuża ważność konta, a że doładowałem za 5zł to maiłem tylko na 7dni. Nie spodziewałem się tego, uznając że skoro mam 100GB na 30 dni to mam na 30 dni spokój klub do wyczerpania GB.
Czy macie jakieś sposoby na wykorzystanie tych 30GB bez konieczności doładowywania konta, w tym przypadku co 7dni za 5zł lub za 30zł na 30 dni?
Czy macie jakieś sposoby na wykorzystanie tych 30GB bez konieczności doładowywania konta, w tym przypadku co 7dni za 5zł lub za 30zł na 30 dni?
-
- Guru bezprzewodowy
Wałkowane wiele razy, ta karta do kosza i uruchamiasz kolejną ale z taryfą odNOWA, aktywujesz te 100GB i masz na m-c bez doładowywania, ilość kart ile chcesz i potrzebujesz. odNOWA to jedyna i optymalna taryfa do tej promocji.