Ostatecznie do tunerów pociągnąłem kable ale chciałbym zaczerpnąć porady jak to ma być wszystko spięte żeby działało w pełni swoich możliwości..B818 ma tryb bridge też a mikrotik CPE, PTP, WISP AP,HOME AP,HOME mesh i CAP(niewiele mi to mówi)

Zacznę od połączenia...
Huawei z gniazda lan1 podpięty jest pod Internet Mikrotika.Z niego z kolei wychodzą 3 kable:do komputera i dwóch tunerów.Pozostałe odbiorniki korzystają z WIFI od Mikrotika.Wlan w huawei wyłączony całkowicie..
Jeżeli chodzi o Huawei to chciałbym mieć do niego dostęp w kompa i z telefonu.Zrobić restart czytać dane sygnału czy odczytać SMSa.Nie wiem dlaczego ale apka huawei HiLink nie chce się połączyć z nim.HuaCtrl z kolei się łączy i pokazuje dane.
Może to problem z ip. 192.168.8.1 vs 192.168.88.1
Kolejnym krokiem będzie konfiguracja Mikrotika.zależy mi na stałych ip urządzeń.Trochę z tym problemów mam bo jak ustawiłem na sztywno tunery z ip jednym po drugim to się coś nie mogły dogadać.O ip w jednej puli z huaweiem chyba się nie da albo ja robie to nieumiejętnie..
Stałe ip lepiej w tunerach czy w routerze ustawić?A możne w obu musi być wklepane?