modem LTE i Qnap Qhora
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem LTE i Qnap Qhora
Witam wszystkich i poproszę o wskazówkę.
mam QNAP QHora-301W ale właśnie wyprowadzam się na dłuższy czas wieś a tam nie ma szansy na kabel. Na szczęście jest dość dobry zasięg LTE... Może da się wykorzystać qnap-a, zestawiając go z jakimś dziarskim modemem LTE? Jeśli tak to z jakim? Czy raczej odpuścić i ustawić jakiś modem LTE z dobrym WiFi? Co radzicie?
mam QNAP QHora-301W ale właśnie wyprowadzam się na dłuższy czas wieś a tam nie ma szansy na kabel. Na szczęście jest dość dobry zasięg LTE... Może da się wykorzystać qnap-a, zestawiając go z jakimś dziarskim modemem LTE? Jeśli tak to z jakim? Czy raczej odpuścić i ustawić jakiś modem LTE z dobrym WiFi? Co radzicie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: modem LTE i Qnap Qhora
Nie ma "dziarskich" modemów na USB.
Z dobrym WiFi to LBR20, MF286D.
Z dobrym WiFi to LBR20, MF286D.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
A w jakiej lokalizacji ma działać to LTE i u jakiego operatora, robiłes tam jego testy? To są podstawy przy wyborze sprzętu i operatora.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze długo żaden modem nie będzie miał tak "dziarskiego" wifi jak ten qnap , więc pytanie ,czy chcesz go wymienić na router z modemem LTE i wifi , czy też normalnie podłączyć taki modemorouter z wyłączonym wifi ( i najlepiej w trybie bridge mode) do WAN QNAPa ( teoretycznie każdy to zrobi).
Trzeba dobrać sprzęt i operatora pod lokalizację...
Trzeba dobrać sprzęt i operatora pod lokalizację...
-
Lokalizacja to Prymusowa Wola k. Opoczna. Mam dobry zasięg LTE ale słabo z wifi, dlatego kombinuję jak wykorzystać Qnapa. Już się zorientowałem, że mógłbym go użyć jako access point. Poszukuję więc dobrego routera LTE.
-
Pomożecie w wyborze dobrego modemu do LTE? Jakby miał słabe wifi to podepnę do Qnapa. Ale może macie sprawdzony model, który ma zarówno dobry modem jak i router WiFi6?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaż jakieś testy poziomu sygnału i speedtesty dla wybranych operatorów (może być ze smartfona na zewnątrz/balkon/dach).
Nie pomagam na PW!
-
Najlepiej wypada Orange: 63/37 ping 29
(nie wiem, jak załączyć screena speedtestu)
(nie wiem, jak załączyć screena speedtestu)
Ostatnio zmieniony 2022-02-08, 15:51 przez General, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Numery stacji bazowych i poziomy sygnału nas interesują a prędkości to przy okazji.
Obrazek załączasz jako link do zewnętrznego serwera obrazków albo np. google drive
Obrazek załączasz jako link do zewnętrznego serwera obrazków albo np. google drive
Nie pomagam na PW!
-
https://www.dropbox.com/s/350rxffp5o7rz ... 3.jpg?dl=0
screen całego wyniku speedtest. teraz wyszło trochę słabiej z prędkościami. Czy na tym screenie są potrzebne informacje?
screen całego wyniku speedtest. teraz wyszło trochę słabiej z prędkościami. Czy na tym screenie są potrzebne informacje?
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest tylko speedtest, pokaż parametry połączenia z routera albo smartfona (program netmonster, zakładka live)
Nie pomagam na PW!
-
Czy o to chodzi?
https://www.dropbox.com/s/f83qgefffvt27 ... r.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/qchknzvkmyd7k ... r.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/f83qgefffvt27 ... r.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/qchknzvkmyd7k ... r.jpg?dl=0
-
Moja lokalizacja to Turowice, nie Prymusowa Wola... sorry, w tym samym czasie tłumaczyłem komuś, jak ma dojechać do Prymusowej Woli i z rozpędu źle wpisałem...
-
- Guru bezprzewodowy
Ty nie masz żadnego dobrego zasięgu a tylko szczatkowy, masz szczęście że telefon zalogował się do LTE2100 z Sielca, to jedyna porzadna stacja bazowa NetWorks w okolicy, działa w agregacji LTE2600+2100+1800+800, sygnał z niej na LTE2100 bardzo słaby, podobny na LTE1800 i szczątki na LTE2600. Do tego w sąsiadach LTE800 z bieda BTS-a Skórkowice, to golec tylko z tym pasmem, a do tego LTE800 z Tomaszowa, to też taka nędza do której dodano nie wiadomo po co LTE2600, na tym paśmie z niego też szczątki sygnału. LTE800 sygnał z nich słaby ale to i tak bez znaczenia.
Podstawą będzie dobór odpowiedniej anteny zew. do routera z agregacją 3/4 pasm LTE.
Podstawą będzie dobór odpowiedniej anteny zew. do routera z agregacją 3/4 pasm LTE.
-
Dzięki, dowiedziałem się czegoś pożytecznego. Widocznie pożyczony router wyłapuje Sielec. Czyli powinienem zamontować antenę kierunkową, ustawić ją na Sielec i ogarnąć router z agregacją. Będę wdzięczny za sugestie co do modelu anteny i routera. Z Sielca nadaje Orange, T-mobile i Plus. Czy jeśli chodzi o moc i stabilność sygnału to operator byłby dowolny czy jednak sprawdzać?
- wojteks
- *** Administrator ***