N70+iPlus=qpa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
N70+iPlus=qpa
Hej!
Tak sie stalo ze zmuszony jestem do korzystania z iPlusa:/
I od poczatku problemy...
Mam N70 i ona robi za modem do komunikacji z PC.
Jest tak ze ZA KAZDYM RAZEM w koncu... moze byc po kilku sekundach, po kilku kilkunastu gora!! minutach net przestaje chodzic... by po kilku minutach wrocic...
Szlag mnie trafia bo net u mnie to wazne sprawa a mowa nie moze byc o pauzie ot tak sobie...
"klosterki" z info iPlus'a niczym z blekitnej lini... n/c
Udenerwowany na maxa postawilem drugi swierzutki system +stery do USB N70 by miec komunikacje i nadal byla qpa...
Mial ktos ten problem?
Ewentualnie macie sprawdzona konfiguracje do kompa stacjonarnego?
Jakis konkretny modem USB dzialajacy na 100%...
Zasieg jest 10/10 tyle ze nie UMTS haha ale EDGE wystarcza byle nie bylo tych pauz...
Moze n70 jest jakas do bani??
Ale gdy WAPuje na niej to nigdy nie mialem takich zrywow... no ale moze jako modem ma jakis feler...hmmm
Czekam na wypowiedzi...
Pzd!!
PS...Nawet teraz robie kopie textu bo nie wiem czy jak dam WYSLIJ to zadziala... faq!!
Tak sie stalo ze zmuszony jestem do korzystania z iPlusa:/
I od poczatku problemy...
Mam N70 i ona robi za modem do komunikacji z PC.
Jest tak ze ZA KAZDYM RAZEM w koncu... moze byc po kilku sekundach, po kilku kilkunastu gora!! minutach net przestaje chodzic... by po kilku minutach wrocic...
Szlag mnie trafia bo net u mnie to wazne sprawa a mowa nie moze byc o pauzie ot tak sobie...
"klosterki" z info iPlus'a niczym z blekitnej lini... n/c
Udenerwowany na maxa postawilem drugi swierzutki system +stery do USB N70 by miec komunikacje i nadal byla qpa...
Mial ktos ten problem?
Ewentualnie macie sprawdzona konfiguracje do kompa stacjonarnego?
Jakis konkretny modem USB dzialajacy na 100%...
Zasieg jest 10/10 tyle ze nie UMTS haha ale EDGE wystarcza byle nie bylo tych pauz...
Moze n70 jest jakas do bani??
Ale gdy WAPuje na niej to nigdy nie mialem takich zrywow... no ale moze jako modem ma jakis feler...hmmm
Czekam na wypowiedzi...
Pzd!!
PS...Nawet teraz robie kopie textu bo nie wiem czy jak dam WYSLIJ to zadziala... faq!!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: N70+iPlus=qpa
Hmm ja uzywam N70 takze jako modem i mi dziala prawidlowo
mysle ze to raczej wina sieci lub kompa
Takze mam Iplusa 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli połączenie wraca może to oznaczać problem z siecią np.przeskok z jednego nadajnika na drugi, z czym telefon sobie nie radzi. Sam tak miałem parę razy na 6630, ale po podłączeniu anteny kierunkowej wszystko się ustabilizowało. Nie sugeruj się pełnym zasięgiem, bo to wcale nie świadczy o stabilności czy prędkości połączenia.Jeśli telefon ma kilka kanałów o dużej, ale zbliżonej mocy sygnału i nimi żongluje, nawet tego nie zobaczysz. Ja radzę przetestować telefon u kogoś w innym miejscu. Wtedy się okaże, czy to problem z siecią czy coś innego.defteros pisze:Hej!
Mial ktos ten problem?
-
Czesc!
Polaczenie jest OK... pisalem ze nawet pokusilem sie o postawienie swierzaka + stery pod USB N70 by odpalic modem i to samo...
W tej chwili zrobilem male przemeblowanie w pokoju i zmielnilo sie polozenie telefonu... gdy przeczytalem o mozliwosci wielu sygnalow...hmm... to moze miec sens... w tej chwili jakby... czytaj nie tak czesto... zdarzaja sie pauzy...
Moze byc tu przyczyna...
Wiec moze poradzcie jaka antenka do N70??
Jak ja w ogole podlaczyc pod tel??
Bladego pojecia nie mam...
Pogoogluje ale czekam na Wasze porady
Pzd i dzieki za aktywnosc!!
Polaczenie jest OK... pisalem ze nawet pokusilem sie o postawienie swierzaka + stery pod USB N70 by odpalic modem i to samo...
W tej chwili zrobilem male przemeblowanie w pokoju i zmielnilo sie polozenie telefonu... gdy przeczytalem o mozliwosci wielu sygnalow...hmm... to moze miec sens... w tej chwili jakby... czytaj nie tak czesto... zdarzaja sie pauzy...
Moze byc tu przyczyna...
Wiec moze poradzcie jaka antenka do N70??
Jak ja w ogole podlaczyc pod tel??
Bladego pojecia nie mam...
Pogoogluje ale czekam na Wasze porady

Pzd i dzieki za aktywnosc!!
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A wlasnie - a w przypadku sieci 3 G mozna wymuszac kanaly netmonitorem ? bo niestety jedyne co widze to CID i LAC - a nie numery kanalow
A nie masz czasem zainstalowanego czegos w telefonie ? - zrob taka probe - zrob backup pamieci na karte flash a potem zresetuj telefon do ustawien startowych - moze cos pomoze - mialem wiele do czynienia z telefonami symbian - to poprostu wiadomo - maly system operacyny ktory rowniez moze byc przeciazony , zepsuty , z jakimis ukrytymi procesami , autoloaderami wirusowymi czy tez programow uslugowych typu call recorder a to zajmuje mala pamiec operacyjna telefonu
A nie masz czasem zainstalowanego czegos w telefonie ? - zrob taka probe - zrob backup pamieci na karte flash a potem zresetuj telefon do ustawien startowych - moze cos pomoze - mialem wiele do czynienia z telefonami symbian - to poprostu wiadomo - maly system operacyny ktory rowniez moze byc przeciazony , zepsuty , z jakimis ukrytymi procesami , autoloaderami wirusowymi czy tez programow uslugowych typu call recorder a to zajmuje mala pamiec operacyjna telefonu
-
Normalnie zwariuje... nic nie pomaga...
Dzis jeszcze sprobuje na SE K600i... ja na zwykej sluchawie tez beda cyrki to znaczy ze N70 jest OK i nie ma sensu kupowac 6630... juz jestem zdecydowany na jej kupno + antena... ale zobaczymy...
Rozwazam kupno modemu USB... doradzcie jaki jest spoko bo jest pare modemow pod iplusa...
UMTS niekoniecznie obslugiwany bo i tak go nie ma u mnie ale jesli polecany modem bedzie go obslugiwal to nie widze problemu;) by dolozyc kasy i kupic cos co bedzie smigac jak talala:)
A w ogole na jakiej zasadzie dziala taki modem... nalezy dokupic duplikat karty SIM i ja tam wepchac;P...
Oswieccie mnie prosze dosc skrotrowo:)
Pzd!
Dzis jeszcze sprobuje na SE K600i... ja na zwykej sluchawie tez beda cyrki to znaczy ze N70 jest OK i nie ma sensu kupowac 6630... juz jestem zdecydowany na jej kupno + antena... ale zobaczymy...
Rozwazam kupno modemu USB... doradzcie jaki jest spoko bo jest pare modemow pod iplusa...
UMTS niekoniecznie obslugiwany bo i tak go nie ma u mnie ale jesli polecany modem bedzie go obslugiwal to nie widze problemu;) by dolozyc kasy i kupic cos co bedzie smigac jak talala:)
A w ogole na jakiej zasadzie dziala taki modem... nalezy dokupic duplikat karty SIM i ja tam wepchac;P...
Oswieccie mnie prosze dosc skrotrowo:)
Pzd!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz n70. To telefon, któru obsługuje UMTS,EDGE class10 i GPRS (czyli to samo co 6630) do tego jest nowszy i ma również dobrą opinię. Jedeny różnica, to brak netmonitora, chociaż szukając go do 6630 natknąłem się na informacje, że istnieje też do n70, a nawet był przez pewien czas udostępniony. Nie wiem jak to teraz jest.
Wykorzystaj ten telefon, bo lepszego modemu do EDGE i tak nie kupisz.
Antenę możesz podłączyć przez jakikolwiek konektor indukcyjny
( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5730 <--choćby taki, jak nie znajdziesz nic właściwszego
).Działa to wyśmienicie, zero rwania.
Wykorzystaj ten telefon, bo lepszego modemu do EDGE i tak nie kupisz.
Antenę możesz podłączyć przez jakikolwiek konektor indukcyjny
( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5730 <--choćby taki, jak nie znajdziesz nic właściwszego

-
No wlasnie brak wyjscia na konektor sklonil mnie do checi kupna 6630...
Widze ze istnieja jeszcze inne wynalazki przez ktore mozna podlaczyc antenke... szukalem i w sumie pod N70 nie ma dedykowanego... katastrofe mam z tym fonem od poczatku... co mnie wzielo choinka na nokie..grrr
Sprzedawcy odpowiadaja ze nie maja do tego modelu i tyle w temacie...
Poradz wiec ktory mam zakupic do Nki... taki sam jak Twoj?? Do 6630...
Pzd..
Widze ze istnieja jeszcze inne wynalazki przez ktore mozna podlaczyc antenke... szukalem i w sumie pod N70 nie ma dedykowanego... katastrofe mam z tym fonem od poczatku... co mnie wzielo choinka na nokie..grrr
Sprzedawcy odpowiadaja ze nie maja do tego modelu i tyle w temacie...
Poradz wiec ktory mam zakupic do Nki... taki sam jak Twoj?? Do 6630...
Pzd..
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez defteros, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
W 6630 też nie ma wyjścia na antenę, ale widziałeś jaki jest sposób. Jest jeszcze jakiś ogyginalny konektor-przystawka Nokii, ale jego cena powala..Jest też jakiś konektor indukcyjny-uniwersalny na allegro, możesz go przetestować. Mój sposób każdym razie działa znakomicie.
Podejrzewam, że nawet bezpośrednie połączenie anteny dałoby niewiele większy zysk.

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Popatrz na mój post z obrazkami jaki konektor zastosowałem do Nokii 6230 i osiągi jakie miałem.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... highlight=
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... highlight=
-
Czesc!! ponowne...
Sorki ze odkopuje ten temat ale nadal mam problemy...
Zakupilem antene i konektory... dwa... uniwersalny i do nokii...
Jeden rozebralem by lepiej przylegal... sciaglem PDFy do N70...
Nadal qpa...
Doszlo do tego ze sama nokia raz na jakis czas resetuje sie sama od siebie...
Poddaje sie!
Zaproponujcie prosze telefon bez symbiana...
Ma spelniac sie jako modem EDGE/GPRS... wiecej oczekiwan nie mam.
Z grzebania po forum widze ze 6230 jest ok...
Wiec...?
Co kupic...?
Sorki ze odkopuje ten temat ale nadal mam problemy...
Zakupilem antene i konektory... dwa... uniwersalny i do nokii...
Jeden rozebralem by lepiej przylegal... sciaglem PDFy do N70...
Nadal qpa...
Doszlo do tego ze sama nokia raz na jakis czas resetuje sie sama od siebie...
Poddaje sie!
Zaproponujcie prosze telefon bez symbiana...
Ma spelniac sie jako modem EDGE/GPRS... wiecej oczekiwan nie mam.
Z grzebania po forum widze ze 6230 jest ok...
Wiec...?
Co kupic...?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sama nie powinna się nigdy resetować, ale zanim ją wyrzucisz do kosza spróbuj zmienić firmware.
Można to zrobić samemu przez internet za pomocą standardowego kabla DKU2.Zajmuje 10-30 min. U mnie rozwiązało to problem szybkiego rozładowywania baterii na 6630.
Tu masz instrukcję:
http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=2480
Co się tyczy podłaczenia anteny. Nie wiemy jaką antenkę kupiłeś, czy po podłączeniu jest różnica w zasięgu lub wartości CSQ. Po prostu czy reaguje na tą antenę, bo może źle przyłożyłeś, albo ten konektor nie działa. Nie masz dostępnego netmonitora do n70, więc będziesz musiał zaznajomić się z hyperterminalem. Mogłeś też zle ustawić antenę np.w poprzek i to też może powodować takie działanie.

Można to zrobić samemu przez internet za pomocą standardowego kabla DKU2.Zajmuje 10-30 min. U mnie rozwiązało to problem szybkiego rozładowywania baterii na 6630.

http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=2480
Co się tyczy podłaczenia anteny. Nie wiemy jaką antenkę kupiłeś, czy po podłączeniu jest różnica w zasięgu lub wartości CSQ. Po prostu czy reaguje na tą antenę, bo może źle przyłożyłeś, albo ten konektor nie działa. Nie masz dostępnego netmonitora do n70, więc będziesz musiał zaznajomić się z hyperterminalem. Mogłeś też zle ustawić antenę np.w poprzek i to też może powodować takie działanie.