Mam dziwną sytuację z którą nie potrafię sobie poradzić od dłuższego czasu, objawia się to częstymi problemami z internetem na łączu komórkowym.
Często prędkość downloads spada znacznie poniżej 1Mb podczas gdy upload potrafi osiągać nawet 30Mb w tym samym czasie.
Najpierw krótki opis samej instalacji:
Modem/Router Huaway B535
Antena zewnętrzna (2x Antena LTE Advanced 4G ATK502 DUAL TS5/TS9 ) ustawiona na samym szczycie dachu, podłączona do routera 5m dedykowanego przewodu kupionego wraz z anteną
Antena zewnętrzna skierowana na GPS: 52,465278,16,801944
Wewnętrzna jak sądzę łączy się z bliższym GPS: 52,502500,16,768056
Lokalizacja https://goo.gl/maps/ZP4VKFXeyBiZVhc19
Oparaator Orange
Maszty Orange w okolicy są dwa, w zasadzie jeden po jednej stronie domu, drugi po drugiej prawie w linii prostej
To co zaobserwowałem, to różnice pomiędzy działaniem na antenie zewnętrznej i na antenie jest duża i bardzo dziwna. W skrócie:
1) na antenie zewnętrznej download bardzo się różni, czasem poniżej 1Mb, czasem powyżej 15Mb, download najczęściej miedzy 8Mb a 20Mb, a czasem nawet 30Mb
2) na antenie wewnętrznej (wyłączone w software, do wtyków w modemie nadal podłączone przewody do anteny zewnętrznej) download znacznie częściej w okolicach 8-20Mb, download między 8-15Mb
Problem polega na tym, że wieczorami gdy rolety zjeżdżają problem z internetem potrafi być kosmiczny. Wydaje mi się, iż w tym czasie router łączy się do bliższego masztu, który prawdopodobnie jest bardziej obciążony, więc spada i jakość sieci i przepustowość samego masztu.
Stąd liczyłem na poprawę sytuacji z anteną zewnętrzną. Tymczasem na tej antenie czasem jest faktycznie tak, ze czasem jest możliwe spokojne korzystanie z internetu, a czasem nic się nie da zrobić.
Sprawdzałem parametry jakie pokazuje router dla tych anten. Poniżej krótki spis
Dla anteny wewnętrznej
RSRP -98dBm
RSRQ -10.0dB
SINR -4dB
RSSI -69dBm
Dla anteny zewnętrznej praktycznie w tym samym czasie
RSRP -83dBm
RSRQ -11.0dB
SINR -2dB
RSSI -53dBm
Najdziwniejsze wydają mi się wskazania SINR. Nie potrafię sobie już poradzić z tym problemem. mam wrażenie, że gdy wyniosłem tą antenę na dach (wcześniej była na wysokości parteru) - to skuteczność anteny zewnętrznej się jeszcze pogorszyła. Dziwne jest to, ze na antenie zewnętrznej upload dochodzi do 30Mb, podczas gdy na wewnętrznej nigdy takich parametrów nie osiąga. Jednocześnie download częściej działa lepiej przy antenie wewnętrznej niż zewnętrznej. Próbowałem swego czasu zmienić ustawienie anteny zewnętrznej na bliższy BTS, ale wówczas upload był prawie cały czas Mbit, ale wieczorami jak ludzie zaczynali korzystać z internetu prędkość download spadała nieomalże do zera. Stąd decyzja o skierowaniu anteny zewnętrznej w przeciwnym kierunku tego dalszego BTSa.
Byłbym wdzięczny za wszelakie porady, gdyż nie potrafię sobie poradzić z tym problemem już kilka kolejnych tygodni i pomysły już mi się skończyły