Czy operator PLAY może blokować dostęp do BTS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy operator PLAY może blokować dostęp do BTS?
Hej, od początku lutego mam problem z dostępem do nadajnika play (OLA3006) eNBID 13233. Posiadam router huawei B715, który stoi w tym samym miejscu od ponad dwóch lat. Na stan dzisiejszy łączę się z nadajnikami z całego miasta tylko nie z tym, który jest najbliżej i miał najlepszy sygnał. Problem kilkukrotnie zgłaszany w dziale obsługi. Obsługa twierdzi, że nadajnik aktualnie działa. Co może być przyczyną? Blokada na BTS?
- radius
- ** Moderator **
Re: Czy operator PLAY może blokować dostęp do BTS?
A w telefonie masz z nim połączenie?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
Nie chcę przekładać do telefonu karty, ponieważ na samym początku kiedy ten maszt startował sytuacja była podobna. Przełożyłem kartę sim (tylko internet abonament) do telefonu i potem się zaczęło, cały dzień czekałem aż zacznie działać w modemie. W telefonie mam internet od innego operatora. Ciekawa sytuacja jest tez taka, że co jakiś czas mam połączenie z BTS:

https://ibb.co/5WSVBNZ
Nie potrafię go zlokalizować, może to ten sam tylko inaczej się przedstawia. Walczę od lutego i chcę dostęp tylko do tego masztu play (OLA3006) eNBID 13233. Nic innego nie wchodzi w grę, bo nawet nie są w stanie zapewnić minimalnego transferu wg umowy, nie mówiąc o stabilności połącznia.
https://ibb.co/5WSVBNZ
Nie potrafię go zlokalizować, może to ten sam tylko inaczej się przedstawia. Walczę od lutego i chcę dostęp tylko do tego masztu play (OLA3006) eNBID 13233. Nic innego nie wchodzi w grę, bo nawet nie są w stanie zapewnić minimalnego transferu wg umowy, nie mówiąc o stabilności połącznia.
-
pik_six pisze:Walczę od lutego i chcę dostęp tylko do tego masztu play (OLA3006) eNBID 13233. Nic innego nie wchodzi w grę, bo nawet nie są w stanie zapewnić minimalnego transferu wg umowy, nie mówiąc o stabilności połącznia.
No ale zdajesz sobie sprawę, że taki modem jak twój (715) nie posiada żadnej opcji wymuszenia połączenia z konkretnym masztem poza anteną zewnętrzną. Zresztą antena zewnętrzna też nie zawsze umożliwi wybór pożądanego masztu, bo musi być jeszcze zgoda masztu na połączenie.
Aby wymusić konkretny maszt z poziomu routera musiałbyś mieć router z takimi możliwościami.
Inna rzecz, że powiedziałbym iż Play to bywa rollercoaster jeśli chodzi o zarządzenie połączeniami i są sytuacje, że się po prostu nie da, tam gdzie się chce. Trzeba tez mieć na uwadze, że każdy maszt ma jakieś przewidywane obszary pokrycia swoimi sektorami i że mogą to być obszary zmienne w czasie z uwagi na modyfikacje struktury operatora, jak dodawanie nowych masztów, rekonfiguracje sektorów i pasm na poszczególnych obiektach. Innymi słowy, to że maszt jest najbliżej albo daje najlepsze prędkości nie musi znaczyć nic w kontekście jego wyboru przez układ router - operator.
-
Tak zdaję sobie sprawę z ograniczeń operatora i urządzenia jakie posiadam. Ale stosunkowo względnie poprawnie
połączenie z tym masztem wyglądało i działało. Jednak potwierdzę Twoją teorie "rollercoaster" w moim przypadku on ruszył na całego: odwiedzam wszystkie nadajniki w mieście tylko nie ten, który był dostępny w moim najbliższym otoczeniu i miał najlepszy sygnał oraz takie sobie transfery.

Tutaj ciekawy urywek korespondencji działu technicznego:

Tutaj ciekawy urywek korespondencji działu technicznego:

-
- Guru bezprzewodowy
Co za bzdury, tego po prostu nie idzie czytać. To fachowe forum więc proponuję aby niezorientowani nie wprowadzali w błąd uzytkowników. Tutaj nie ma żadnego problemu bo wszystko jest po staremu czyli uzytkownik nadal korzysta z BTS-a Play OLA3006.
Na Dolnymśląsku następuje swap na stacjach Play, sprzęt Huawei jest zastępowany przez Ericssona, stacja eNB13233 ma teraz oznaczenie eNB33233.
Czyli zamiast 1 z przodu jest 3 , stacje eNB xxxx dostają z kolej oznaczenie 2xxxx. Ot i cała tajemnica, spiskowe teorie i lanie wody przez kolegę jak powyzej to głodne gadki nic nie mające wspólnego z fachowym podejściem do tematu.
Na Dolnymśląsku następuje swap na stacjach Play, sprzęt Huawei jest zastępowany przez Ericssona, stacja eNB13233 ma teraz oznaczenie eNB33233.
Czyli zamiast 1 z przodu jest 3 , stacje eNB xxxx dostają z kolej oznaczenie 2xxxx. Ot i cała tajemnica, spiskowe teorie i lanie wody przez kolegę jak powyzej to głodne gadki nic nie mające wspólnego z fachowym podejściem do tematu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Play 2100MHz LTE nie zawsze jest dobrym wyborem, często na innych bywają lepsze osiągi. Z załączonych testów upload tragiczny i teraz pytanie czym to jest spowodowane, słabym/bardzo słabym sygnałem (czyli nigdy dobrze nie działało) czy zmianą konfiguracji stacji bazowej (np. przestawienie sektorów co osłabiło mocno sygnał).
Nie pomagam na PW!
-
Bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedź matek451. To tylko potwierdziło moje domysły modernizacji masztu z którego korzystałem i związanym z tym wyłączaniem dostępu do nadajnika.
-
- Guru bezprzewodowy
Stacja może być jeszcze konfigurowana po zmianie sprzętu na Ericssona, kwestia pomiarów PEM, ustawień anten, mocy itd.
-
-
Teraz tak patrzę na te dane to 2100 ma tyle samo co 1800 szerokości pasma 15MHz. Wcześniej 10 MHz, ciekawe.
-
- Guru bezprzewodowy
Bo to było dawniej, na 2100MHz działało LTE2100 na 10MHz pasma a na 3 nosnej było UMTS2100, teraz 3G UMTS2100 w Play nie ma a 2100MHz jest 15MHz przeznaczone na LTE2100 I 5G2100 w ramach DSS. Na Huawei stacja miała 4 pasma LTE w tym LTE2600 więc powinno być tak samo na Eryku, stacja ma pozwolenie na 5G2100, działało n Hua więc po swapie powinno też być tak samo.