internet radiowy bezprzewodowo w domu i nie tylko

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mustang
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy bezprzewodowo w domu i nie tylko

Post autor: mustang »

Witam
Jest to mój pierwszy post i z góry przepraszam jesli dubluję ten temat ale uzywałem opcji szukaj i jest tyle wątków ze trudno sie połapać nowicjuszowi
i znalezć konkretną odpowiedz po krótce wygląda to tak
Posiadam internet radiowy 512 antenę yagi i kartę sieciową Dlink Air plus 520+
chciałbym wykorzystując kilka urządzen rozprowadzić sygnał po domu radiowo ale i równiez radiowo do domu który jest oddalony o 100m
Wiem ze potrzebny jest router i jak tu sie dowiedziałem najlepiej z access pointem i wifi np takihttp://allegro.pl/item170605964_tanio_r ... isco_.html
Ja widzę to tak łączymy go z anteną i po kablu z kompem do sieciówki i mamy necik w kompie i bnezprzewodowo w domu ale co dalej czy instalujęc w drugim domu kartę sieciową z anteną i wycelowując ją bedziemy mieli net równiez czy sygnał z tego routera będzie widziany przez tą antenę Pomijam ze trzeba to wszystko jeszcze skonfigurować ale mi chodzi głównie o układ i typ ewentualnych urzędzeń i o ewentualną poradę jesli ktos wie jakie urządzenia są do takiej zabawy najlepsze i czy to ma sens przy takiej odległosci i zadziała :D
Zgóry dzięki za pomoc
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: internet radiowy bezprzewodowo w domu i nie tylko

Post autor: zDaleKi »

Ja bym w tej sytuacji zrobił tak:

Antena oryginalna

| - kabel od anteny

AP w funkcji klient

| - kabel LAN (Ethernet)

Router z AP w normalnej funkcji (co ważne z dwiema antenami) może być taki jak w podanym linku.

Poprzez jedną antenę masz internet bezprzewodowo w swoim domu
A pod druga antenę musisz podłączyć jakąś antenę kierunkową skierowaną na tę drugą lokalizację.

W tamtym punkcie oczywiście druga antena kierunkowa i tu zależnie od potrzeb albo do PCta bezpośrednio albo do AP w funkcji klient i już po sieci Ethernet do kilku kompów.

Za pomocą tylko tego jednego routerka, nie uda Ci się raczej "zrobić" internetu w tym drugim miejscu, zwłaszcza pewnie z tego powodu, że Twój ISP blokuje pewne rzeczy. No i oczywiście z uwagi na pewne ograniczenia samego rutera.

Nie wnikam tu w konfigurację sprzętu, bo bez odpowiedniego ustawienia np. kanałów czy podsieci to nie ruszy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ