Aktualnie mieszkam jeszcze w mieście, za granicą i korzystam z światłowodu 1Gb/s up i down, więc raczej ciężko będzie mi się przesiąść na coś dużo wolniejszego, dlatego pomyślałem o 5G, nie mam jednak pojęcia jak to aktualnie w Polsce działa. Używam internetu głównie do: youtube, przeważnie HD, tidal HQ , netflix i ich pseudo 4K

Proszę o radę w wyborze aktualnej oferty internetu na wieś. Z poszukiwań po mapach zasięgu, chciałbym korzystać z usług play, mam BTS w odległości około 2,2km. Mapa zasięgu pokazuje zasięg wewnątrz i na zewnątrz budynku. Zasięg usługi Net box nie ma pokrycia ale konsultant play przekonywał mnie że z zewnętrzną anteną będzie działać i to do ~260Mb/s. Powiedziałem że wolałbym 5G, więc zaproponował Net Box z 5G, co podobno jest świetną opcją bo jest wtedy zewnętrzna antena która poprawia zasięg również 5G, niestety nie znał szczegółów technicznych, na jakiej zasadzie to działa, i czy jest sens netbox z 5G skoro jest zasięg dobry 5G, to może lepiej samo 5G?
Kolejne pytanie to, na jakie realne prędkości mogę liczyć z tym netbox 5g lub samo 5G, wtedy bez anteny zewnętrznej, według konsultanta to do 20Gb/s up i 10Gb/s down, jakoś mu nie wierzę

Ostatnie pytanie to sprzęt, play w ofercie net box z 5G oferuje "Router ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A użyczenie" Ktoś wie czy i jak to działa? Mam swój router Linksys WRT1900acs, więc raczej sprzęt od play używał bym tylko jako "modem".
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam