Jaki sprzęt pod agregację pasm?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Jaki sprzęt pod agregację pasm?

Post autor: Mikolaj211 »

Witam. Ponieważ kolejny raz upadła szansa, że pojawi się u mnie światłowód i jeszcze przez "jakiś" czas będę skazany na LTE postanowiłem, że czas na wymianę sprzętu (a może i operatora?), w celu poprawienia jakości łącza.

Obecnie posiadam:
-T-mobile bez limitu 60mb/s (z 2017, bez żadnych limitów)
-B315s-22 (mam też B525 od t-mobile, ale wyniki osiąga takie same jak B315)
-antena dualna cybertech, kupiona dokładnie na tej aukcji https://tiny.pl/w7cgw, ustawiona w stronę masztu ID: 52189

Moja lokalizacja: Miejscowość Nakło, Gmina Lelów

Zrobiłem testy na mojej "codziennej" karcie z T-mobile, oraz na prepaidzie z Orange. Oto wyniki

1. T-mobile wymuszone 1800
Obrazek
Obrazek

2. T-mobile wymuszone 2100
Obrazek
Obrazek

3. Orange wymuszone 1800
Obrazek
Obrazek

4. Orange wymuszone 2100
Obrazek
Obrazek

Z tego co wiem, to ani na B315, ani na B525 nie ma szans na agregację, prawda? A jeśli kupię inny sprzęt, to chyba mogę liczyć na agregację 1800+2100? Jaki router polecacie i ewentualnie antenę, by uzyskać jak najlepsze wyniki? Nie podaję budżetu, wiadomo im taniej tym lepiej, ale jeśli były by szansę na dobre wyniki, to jestem w stanie zapłacić więcej.
Co do sieci, to mogę bez problemu zmienić na Orange (wydaje mi się, że na Orange lepsze wyniki osiągam, do tego pozbył bym się limitu 60mb/s, o ile są szanse osiągnąć więcej).
Może któryś inny BTS z mojej okolicy umożliwi agregację innych pasm i lepsze wyniki?

Oczywiście w razie potrzeby mogę wykonać inne testy, proszę tylko napisać jakie.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
pawel_b

Re: Jaki sprzęt pod agregację pasm?

Post autor: pawel_b »

Minimalny router do agregacji 1800 + 2100 to Huawei B535, teoretycznie mógłbyś też wziąć pod uwagę ZTE MF286R ale on ma dziwaczny układ podłączenia anten zewnętrznych i jeśli potrzebujesz anteny zewnętrznej to powinieneś go otworzyć i zmienić wyprowadzenie anten a to już nie każdy lubi grzebać
Zacznij od zmiany routera, ale przy agregacji dwóch pasm na tych routerach nie liczyłbym na więcej niż 60mbps
spróbuj wycelować antenę na BTS Grabiec - Irządze,
Awatar użytkownika
Mikolaj211

@pawel_b, dzięki za odpowiedź.
Widzę, że ceny są całkiem znośne. Z tego co czytałem i sam mówisz MF286R jest średni, ale już MF286D jest chyba całkiem spoko i może o nim warto pomyśleć?
Co do B535, to widzę kilka wersji (232, 333, a pewnie jest ich więcej), którą najlepiej rozważyć?
Co wypada lepiej - B535, czy MF268D?

W związku, że ceny są nawet niższe niż się spodziewałem, to zastanawiam się, czy nie myśleć przyszłościowo (bo na ten mityczny światłowód już powoli przestaje całkiem liczyć) o czymś z agregacją 3, a nawet 4 pasm... Co warto wziąć pod uwagę w takiej opcji?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MF286D jak ma być tanio agreguje 3 pasma.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Mikolaj211

No i chyba na MF286D zostane. Tutaj nie ma już żadnych wersji dodatkowych jak w Huawei-ach, D to D i tyle, tak?

Ciekawostka jest taka, że w abo T-mobile (ja oczywiście kupuję na wolnym rynku, tylko tak sobie patrzyłem) wersja R jest 500 zł droższa niż D :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Obydwie stacje bazowe NetWorks w twojej okolicy pracują w agregacji 3 pasm LTE2100+1800+800 dla Orange i T-mobile, podstawą jest skorzystanie z agregacji LTE2100+1800, najlepiej w QAM256 ale póki co SINR z tego w Nakle za niski do jej załaczenia. Mozliwe ze dodanie LTE800 do agregacji coś da ale trzeba najpierw sprawdzić jak działa to pasmo i czy nie jest przeciążone, wtedy można mysleć o routerze z 3 CC CA.
MF286D agreguje 3 pasma ale z lacza anten zew. tak jak piszą koledzy. Alternatywa to B628-350 ze złączami TS9.
B535-232 agreguje 2 pasma w modulacji QAM64, wersja B535-333 w modulacji QAM256 czyli jest o 1/3 szybszy.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Zrobiłem teraz test na T-mobile 800, chyba nie jest tragicznie też:

Obrazek
Obrazek

Czyli jeśli bym myślał o agregacji tych 3 pasm, to co będzie najlepsze, pomijając już koszty? MF268D, B628-350, czy jeszcze coś innego?
matek451
Guru bezprzewodowy

O 9 rano to każde pasmo jest nieobciążone, zobacz wieczorem. W T-mobile musisz się i tak liczyć z przycinaniem prędkości , ukryty QoS to teraz norma u tego operatora, w Orange się z tym nie spotkałem.
W przypadku MF286d dochodzi kwestia konfiguracji tych złĄcz anten zewnętrznych, B628-350 działa jak HiLink więc wspólpracuje z aplikacjami na Windows,Android do zarzadzania pasmami LTE.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Sprawdzę jeszcze w godzinach szczytu jak to chodzi.
O co chodzi z konfiguracją złącz w MF268D, jakieś sprawy Softwarowe, czy trzeba coś grzebać fizycznie?
No i jeśli myślę o agregacji 3 pasm, bo B628 odpada, tak?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jedno złącze SMA do anten zew. pracuje na LTE2600 a drugie na LTE2100/1800/800, trzeba grzebać l, B628-350 agreguje 3 pasma LTE w modulacji QAM256 tak samo jak MF286d ale ma złącza anten zew. pracujace kazde na wszystkich pasmach LTE czyli MIMO2X2.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Zrobiłem testy kilka razy w godzinach popołudniowo wieczornych na różnych pasmach, wyniki w zasadzie się pokrywają. Raczej po prostu nie ma dużego obiążenia.

Oczywiście sporo też doczytałem i na podstawie tego, ale przede wszystkim Waszej pomocy, jestem zdecydowany na B628-350. Rozumiem, że jeżeli będzie końcówka 350, to po powinno być ok, nie ma różnic sprzętowych/softwerowych między operatorami, ani między polską, a zagraniczną dystrybucją? Jak ktoś może polecić pewne źródło zakupu, to chętnie skorzystam, a w innym przypadku wybiorę coś z allegro/olx. W Polsce u operatorów znalazłem go tylko w Play, no i pewnie w przyapdku zakupu takiego trzeba uważać na blokadę za niepłacone raty...

Do tego będę potrzebował dwie sztuki konektorów z wtykiem męskim TS9 i żeńskim SMA, tak?
erni80
Stały użytkownik forum

Post autor: erni80 »

Posiadam WF830 i agreguje 2 pasma.W najlepszych warunkach osiągam DL 170Mb/s,średnio 30-50Mb/s.
Kończy mi się umowa na NET Box 500GB.Dostałem ofertę przedłużeniową za 80 PLN ( 10 zł taniej dla stałych abonentów).
Już miałem podpisywać na kontynuacje nie zmieniając sprzętu bo i tak u mnie nie ma na nadajniku 2600Mhz.Dziś wracam po pracy i nie działa net, loguje się na router po kablu i żadna częstotliwość nie działa.Dopiero wymuszenie 2600Mhz 7km dalej z którego zasięg niestabliny 1 kreska i DL 5Mb/s ale net zadziałał.Dzwonię na Infolinię a babka mi mówi ,że w mojej miejscowości nie ma nadajnika play.Ja jej mówię ,że głupoty gada.Ona ,że mam router zepsuty a łączyłem się z innym 7km dalej.Myślę może coś robią i wyłączyli a ona w sieci go nie widzi.Z racji ,że do nadajnika mam 800m poszedłem zobaczyć i faktycznie gość na górze a 2 na dole.Pytam co robią , czy nie zakładają 2600Mhz a oni ,że tak i jutro powinno już być.
Radość przeogromna i pytanie teraz - jaki router brać na agregację 3 pasm w play na przedłużenie? Myślałem o ZTE 258K ale nie uzyskałem info czy bez problemu można wgrać soft sprzedawany w necie i agregować pasma.Jak zachowuje się ten router przy agregacji 3 pasm w play? A może poświęcić się i wziąć no limit z tym routerem zew.Nokia? Doradźcie mi jak możecie.W weekend zrobię testy na WF 830 z agregacją 2 pasm ( 1800+2600) - takie chyba zaagreguje WF830.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Zostaw obecny bo jak masz miec 500GB to Ci w to mi graj

Jak masz bez limitu oraz ciągoty zasysania to najlepszy ;)
erni80
Stały użytkownik forum

atento pisze:....
Jak masz bez limitu oraz ciągoty zasysania to najlepszy ;)
nie bardzo rozumiem ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

W sensie najszybszy/najmocniejszy/jak jest zasięg to z 5G.
Nie pomagam na PW!
erni80
Stały użytkownik forum

1.bez limitu - ZTE 258K - 110 PLN
2.bez limitu - Router Nokia NETBOX FastMile 5G Receiver + Beacon 2 - 140 PLN
3.500 GB - 80 PLN - zostaje z WF 830

W ciągu 2 lat raz przekroczyłem 500GB, mam dodatkowy w domu t-mobile - no limit 60MB/s ( Netflix , HBO Max, www...)

Skłaniam się ku 3 opcji z racji finansowej, chyba jeszcze mógłbym rozważyć 258K ale w Play nie agreguje pasm a nawet jeśli to są z nim chyba troszkę problemy tak?
matek451
Guru bezprzewodowy

80 zł za 500GB jak dla nowych klientów jest za 75 zł bez sprzętu, oferta nędza, WF830 na użyczenie, wart jest nowy ze 400 zł, przez 2 lata zapłaciłeś już im za niego, teraz wołają kolejny haracz za sprzęt który nie jest w Play już wspierany przez ZTE Polska. Co to za oferty z MF258k , Nokia NETBOX, jakie bez limitu, sprzęt na raty czy też uzyczenie?
500GB/M-C to ja mam za 10 zł na pre-paidach a sprzęt kupuję jaki chcę.
erni80
Stały użytkownik forum

@matek451 to co doradzasz? w grę wchodzi tylko play.Budżetowo aby wyłożyć kilkaset PLN na sprzęt też słabo.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Dzisiaj przyszedł nowy B628-350. Czy było warto? Moim zdaniem zdecydowanie. Wyniki mówią same za siebie. Na ten moment tylko go włączyłem, podłączyłem i tyle, jeszcze będę sprawdzał różne opcje, być może wyniki będa jeszcze lepsze. Będę musiał przejść do Orange, bo jednak T-mobile ogranicza mnie do 60mb. Jakiej aplikacji najlepiej uzywać do zarządzania agregacją itp?

Obrazek

Obrazek
pawel_b

Mikolaj211 pisze:Dzisiaj przyszedł nowy B628-350. Czy było warto? Moim zdaniem zdecydowanie. Wyniki mówią same za siebie. Na ten moment tylko go włączyłem, podłączyłem i tyle, jeszcze będę sprawdzał różne opcje, być może wyniki będa jeszcze lepsze. Będę musiał przejść do Orange, bo jednak T-mobile ogranicza mnie do 60mb. Jakiej aplikacji najlepiej uzywać do zarządzania agregacją itp
Na Androidzie masz huaCtrl (płatny), na Windows masz LTEHMonitor albo LTE WatchH, na Apple IOS masz LTE Manager
No i oczywiście bezpłatny HManager na Androida, którego nie ma w slepie Google Play, możesz go sobie sciągną z netu :)
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

Mikolaj211
Przecież w T-Mobile masz jeszcze opcję do 90 Mb/s z 5G, i opcję bez limitu prędkości.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

@pawel_b dzięki. HuaCtrl zadziałał, w sumie nawet na razie w wersji bezpłatnej, można ustawiać agregację. Hmanager wywala błąd przy logowaniu niestety. LtewatH działa, chociaż nie widzę tam opcji ustawienia konkretnych pasm pod agregację. LteHmonitor zaczynam testować :)

@piotrzet tak, tylko po pierwsze musiałbym podpisać umowę na 24msc, po drugie dalej mam ograniczenie do 90mb/s (a podczas kolejnych testów udało mi się dzisiaj uzyskać nawet 120mb/s), do tego opłata 90mb/s. Dlatego napisałem już na priv do jednego kolegi tutaj z forum w sprawie karty. Taniej, bez limitu, bez umowy terminowej :).
Obecną ofertę w T-mobile mam na czas nieokreślony, także mogę rozwiązać z nimi umowę i tyle.
pawel_b

Mikolaj211 pisze:@pawel_b dzięki. HuaCtrl zadziałał, w sumie nawet na razie w wersji bezpłatnej, można ustawiać agregację. Hmanager wywala błąd przy logowaniu niestety. LtewatH działa, chociaż nie widzę tam opcji ustawienia konkretnych pasm pod agregację. LteHmonitor zaczynam testować :)
Upewnij się że jak wywołujesz HManager, inny program nie stuka Ci do routera bo wtedy właśnie będziesz miał taki objaw błędu logowania, ewentualnie odczekaj chwilę pomiędzy testami zanim wywołasz HManager
adzig
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adzig »

Dzień dobry. Chcę kupić B628-350 ( jest na euro.com.pl). Proszę o informację czy router który kupiłeś ma dostępny tryb bridge. Z góry dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ