MF286D Agregacja zmiejsza prędkość DL

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jazdzor
Użytkownik forum

MF286D Agregacja zmiejsza prędkość DL

Post autor: Jazdzor »

Witam, dzisiaj odebrałem paczkę ze znanego portalu z tytułowym routerem, Firmware Nordic B12 więc Band lock 3 pasm jest już w menu i niestety jestem zdezorientowany, transfery sprawdzane na TM nolimit i Orange Nolimit.
Opcja Uplind Aggregation :OFF

Download pojedyńczych pasm jest zadowalający, ale po próbie agregacji 2 pasm download sie nie podnosi po agregacji trzech prawie trzykrotnie spada i WTF?

B1
Obrazek
Obrazek

B3
Obrazek
Obrazek

B7
Obrazek
Obrazek

B1+B7
Obrazek
Obrazek

B1+B3+B7
Obrazek
Obrazek

Takie a nawet lepsze wyniki miałem na B525, ale niestety się sfajczył, więc co mi daje agregacja 3 pasm? O Co chodzi?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: MF286D Agregacja zmiejsza prędkość DL

Post autor: Mig25 »

Ale za to UL Ci 3x wrósł ;)
Na pierwszy rzut oka wniosek taki ,że z tego BTSa więcej w normalnych godzinach nie wyciągniesz , bo jest przeciążony.
Jazdzor
Użytkownik forum

Jutro wezmę w takim razie do pracy i sprawdzę na nie przeciążonym nadajniku. Byłem przekonany, że będzie conajmniej 80Mbps bo tak działał b525 - na jednej czestotliwości dawał 23, na drugiej 25 sumując razem miałem pod 50 a tu odwrotnie prędkośc DL sie nie sumuje.
Jazdzor
Użytkownik forum

Mig25 pisze:Ale za to UL Ci 3x wrósł ;)
Na pierwszy rzut oka wniosek taki ,że z tego BTSa więcej w normalnych godzinach nie wyciągniesz , bo jest przeciążony.
Nie daje mi to spokoju, czy zdarzyło się, że ktoś miał uwalony modem w tych routerach z allegro?

W Tej chwili siedzę tylko na B1 z DL~50Mbit bo w jakiejkolwiek agregacji nie przekraczam 30..... :wsciekly:
Mig25
Guru bezprzewodowy

Jakbyś powiedzmy na innym sprzęcie osiągał te 80MB a na MF286D nie , to możnaby się zastanawiać ,a tak to po prostu operaor stosuje jakieś sterowanie ruchem ,żeby wszystkim zapewnić w miarę komfortową prędkość.
Ustaw go na trzy pasma i popróbuj za jakiś czas , a najlepiej o 5:00 rano , jak prawie nikogo nie ma.
Jazdzor
Użytkownik forum

Dzisiaj sprawdzenie na prawie nie obciążonym nadajniku, Warszawa tunel metra godzina 6.00

B1
Obrazek
Obrazek

B3
Obrazek
Obrazek

B1+B3
Obrazek
Obrazek

spodziewałbym się czegoś więcej, Na B525 osiągałem tu 120Mbit

Router chyba wróci do sprzedawcy, nie jest to raczej wina sieci.
Mig25
Guru bezprzewodowy

A dziś też na B525 tyle osiągnąłeś ? Bo warunki mogą być zupełnie inne.
Nie przeczę też , że coś z nim jest nie tak , samo widziałem takiego z popsutym gniazdem do anteny zewnętrznej , przez co to gniazdo nie przepuszczało dalej sygnału do anteny wewnętrznej i tez nie osiągał zadowalających prędkości.
No ale mógłbyś porównać z jakimś innym urządzeniem na tym samym btsie z tym samym operatorem , żeby takie wnioski byly...
Jazdzor
Użytkownik forum

Jest troche lepiej, zauwazylem, ze ustawienie routera nawet o 0,5cm względem BTS potrafi zmienić transfery o 30Mbit, wynika z tego, że jest ogromnie czuły na ustawienie.
Dzisiaj dalej zgłębiając modem dokopałem się do nowego haka do chrome, pewnie większość zainteresowanych juz go zna,ale ma sporo więcej ustawień niż dedykowany do MF286D.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ