Brałem pod uwagę usługę T-Mobile, ale testując ich 5G Box ODU IDU kilkaset metrów od BTSa, nie udało mi się osiągnąć prędkości większych niż 60Mbps/30Mbps Download/Upload, pomimo tego, że BTS teoretycznie obsługuje 5G. Nauczyłem się, przeglądając to forum, że obecność takiego pseudo 5G w T-Mobile tak na prawdę nic nie znaczy w praktyce.
Nadajnik Plusa działa w okolicy najlepiej (wspiera tylko LTE). Mam do niego 2,4km. Nie jest widoczny z posesji.
http://btsearch.pl/szukaj.php?search=ko ... 3&mode=std
Jeśli dobrze odczytałem szczegóły nadajnika, to powinien on obsługiwać pasma LTE 900 (B8), 1800 (B3) i 2600 (B7).
Obecnie używam dwóch routerów Huawei B525s-23a bez dodatkowych anten (rodzina używa dużo danych i mam dwa abonamenty). Routery znajdują się w budynku i średnio uzyskuję na nich 15Mbps w dół i 7Mbps w górę, czasem trochę więcej. To był ogromny skok, jeśli chodzi o dostępne prędkości w porównaniu z Neostradą (kilka Mbps w dół) i nie wnikałem 2 lata temu w sprawy techniczne i jakości sygnału.
Zrobiłem kilka różnych testów w przeciągu ostatnich kilku dni:
Przed domem:
B525s-23a (bez anten) ~30Mbps/15Mbps
MikroTik SXT LTE kit wycelowany w nadajnik: ~60Mbps/30Mbps
iPhone 14: ~60Mbps/30Mbps
Pixel 5: ~60Mbps/30Mbps
Kilkaset metrów od nadajnika
B525s-23a (bez anten) 70Mbps/40Mbps
iPhone 14: 184Mbps/45Mbps

Chciałbym się jak najbardziej zbliżyć do wyników z iPhone 14 przy BTSie.
Czytałem tutaj, że można robić różne triki z Huawei B525s-23a, związane zewnętrznymi antenami i agregacją pasm, itp., ale jest to już sprzęt stary i chciałbym przesiąść się na coś nowocześniejszego.
Proszę o podpowiedź, jaki router byłby godnym następcą B525s-23a. Chciałbym użyć zewnętrznych anten i zdaję sobie sprawę, że trzeba będzie B818 jak i MC801A przerobić. Nie wykluczam routerów innych producentów. Może warto wziąć pod uwagę sprzęt MikroTik lub Zyxel, itp.
Dodatkowo, jakie anteny dostępne na rynku warto wziąć pod uwagę pod pasma B3, B7 i B8?
Z góry dziękuję za pomoc!