Pomoc w doborze sprzętu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze sprzętu
Cześć wszystkim.
Krótko, doradźcie mi proszę wybór router i antena.
Posiadam umowę z t-mobile.
Moja lokalizacja 51.074654175344804, 17.122175029579424 (Mokry Dwór). W zasiegu dwa BTSy które moim zdaniem są osiągalne z uwagi na odległość.
1. W linii prostej 1,3 km do Wrocław, ul. Tyska 12 - wieża Plusa (niewidoczny z domu)
2. W linii prostej 4,5 km do Siechnice,ul. Fabryczna 22 - widoczny z okien z piętra.
Posiadam router (nie jestem do niego przywiązany:) ZTE 286d - otrzymałem razem z Umową.
W g. niskiej aktywności download jest jak dla mnie wystarczający 40 Mbps - niestety jest to tylko w nocy i przy ładnej pogodzie.
Wieczorami i w wekendy zjazd do 1-2 Mbps.
Z góry dziękuje za pomoc.
Krótko, doradźcie mi proszę wybór router i antena.
Posiadam umowę z t-mobile.
Moja lokalizacja 51.074654175344804, 17.122175029579424 (Mokry Dwór). W zasiegu dwa BTSy które moim zdaniem są osiągalne z uwagi na odległość.
1. W linii prostej 1,3 km do Wrocław, ul. Tyska 12 - wieża Plusa (niewidoczny z domu)
2. W linii prostej 4,5 km do Siechnice,ul. Fabryczna 22 - widoczny z okien z piętra.
Posiadam router (nie jestem do niego przywiązany:) ZTE 286d - otrzymałem razem z Umową.
W g. niskiej aktywności download jest jak dla mnie wystarczający 40 Mbps - niestety jest to tylko w nocy i przy ładnej pogodzie.
Wieczorami i w wekendy zjazd do 1-2 Mbps.
Z góry dziękuje za pomoc.
-
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Pomoc w doborze sprzętu
A coś więcej na temat tej pierwszej lokalizacji BTS? masz możliwość wystawienia go na inne okno albo wyżej? zdecydowanie ta lokalizacja BTS jest bardziej interesująca bo w przypadku tej drugiej to bez anteny się nie obejdzieggjur pisze: 1. W linii prostej 1,3 km do Wrocław, ul. Tyska 12 - wieża Plusa (niewidoczny z domu)
być może łapiesz z BTS Łany (gm. Czernica) a nie Siechnice
uruchom na telefonie Netmonster z kartą TMobile i zobacz w zasięgu którego BTS jesteś
z routera tez możesz odczytać jaki to BTS (eNB ID)
-
Dziękuje za odpowiedź. Router mam w oknie na piętrze (pozostaje strych bez okien) i jest w najlepszej możliwej lokalizacji jeśli chodzi o ten BTS - skierowny bezpośrednio w jego kierunku i w przestrzeni 300 metrów żadnych przeszkód. Dalej rzeczywiście widać aleje dębową.
Czy lepiej na routerze ustawić żeby router zawsze łaczył się szerokopasmowe czy automatycznie?
Nie do końca wiem jak sprawdzić z jakim bts się łączę. Czy jest jakaś aplikacja do tego, czy PC (nie widzę na tym routerze takiej możliwości) czy na telefonie?
Czy lepiej na routerze ustawić żeby router zawsze łaczył się szerokopasmowe czy automatycznie?
Nie do końca wiem jak sprawdzić z jakim bts się łączę. Czy jest jakaś aplikacja do tego, czy PC (nie widzę na tym routerze takiej możliwości) czy na telefonie?
-
- Guru bezprzewodowy
Diagnostyka BTS-a i sygnału powinna być w zakładce Informacja o połaczeniu i szczegółówe informacje ale to sprzęt z T-mobile więc softowo ubogi, bład w wyborze sprzętu, co najwyzej mozna korzystać z pobliskiego BTS-a i zapewne z routerem na zewnątrz. Ogólnie to rejon gdzie NetWorks nie powala infrastrukturą.
-
Próbuj złapać sygnał z pierwszej lokalizacji czyli tej 1,3km od siebieggjur pisze:Dziękuje za odpowiedź. Router mam w oknie na piętrze (pozostaje strych bez okien) i jest w najlepszej możliwej lokalizacji jeśli chodzi o ten BTS - skierowny bezpośrednio w jego kierunku i w przestrzeni 300 metrów żadnych przeszkód. Dalej rzeczywiście widać aleje dębową.
Wymuś połączenie LTE żeby nie próbował skakać między LTE a 3G i poobserwuj
Na Windows masz LTE HMonitor ( szukaj oznaczenia eNB Id a potem w beta.btsearch.pl), na Androida masz HManagaer (wersja np. 3.1.2) który od razu pokazuje lokalizację BTS
-
-
Dzień dobry
Czy jesteście w stanie mi coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuje.
Grzegorz
Czy jesteście w stanie mi coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuje.
Grzegorz
-
- Guru bezprzewodowy
Na pierwszym screene to Tyska, LTE800 z tego BTS-a i bardzo słaby sygnałtaki sam, w sąsiadach też LTE800 z BTS-a Łany i sygnał taki sam, co ciekawe w kolejnej zakladce widać ze telefon w ciagu 5 minut logował się do 5 róznych stacji bazowych T-mobile, z reguły na LTE800 choć jeden raz było to lTE2600 z pierwszego sektora w Siechnicach. Ogólnie wyglada to słabo, test wykonany w domu czy na zewnątrz? Nie należało brać tego routera do takiej lokalizacji, będzie zachowywał się podobnie jak telefon, bogactwo nadiaru BTS-ów czasami szkodzi, te BTS-y są na róznych kierunkach więc wymuszeniekonkretnego raczej tylko antena zewnętrzna.
-
Pomiar na zewnątrz z telefonu. NIe mam problemu z wymianą routera.
Jeśli masz pomysł jaki router i jaka antena chętnie skorzystam z Twoich rad. Ja nie mam pomysłu na rozwiązanie. Sąsiad ustawił antenę na Siechnice i osiąga 100 Mbps w godzinach gdzie jest mały ruch, natomiast wieczorami mocny zjazd.
Jeśli masz pomysł jaki router i jaka antena chętnie skorzystam z Twoich rad. Ja nie mam pomysłu na rozwiązanie. Sąsiad ustawił antenę na Siechnice i osiąga 100 Mbps w godzinach gdzie jest mały ruch, natomiast wieczorami mocny zjazd.
-
Panowie proszę o sugestie.
Dziękuje.
Dziękuje.
-
tak jak kolega matek napisał, konieczna co najmniej antena, Ty masz ten 286D bez anteny? kupić router zawsze zdążysz ale antena jest Ci i tak potrzebna tyle że 286D ma nietypowo rozwiązane wyjście antenowe i trzeba to brać pod uwagę czyli drugie wyjście antenowe, to na szersze pasmo a nie tylko 2600Mhz...i na Twoim miejscu próbowałbym mimo wszystko celować najpierw na Łany...i zaktualizuj bazę danych TMobile w Netmonster
-
Na co zwrócić uwagę przy zakupie anteny? Czy kupować antenę dookólną czy raczej kierunkową? czy antena ma agregować pasma od 800 do 2600 czy taka która będzie agregować w określonym zakresie np. 1800-2600?
-
Tu są koledzy którzy mają większą wiedzę i doświadczenie w doborze anten, raczej kierunkowa ale sprawę komplikuje układ anten zewnętrznych w mf286d gdzie jedno gniazdo obsługuje pasmo 2600 a drugie jest szerokopasmowe 800 - 2100 a na to wszystko nakłada się konfiguracja BTSow wokół Twojej lokalizacji gdzie w większości z nich nie ma pasma 2600 (jest w Siechnicach) więc nie do końca jestem przekonany do nastawiania się do korzystania z tej częstotliwości, może koledzy coś tu doradzą w kwestii doboru anten
O ile pamiętam to najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie pojedynczej zewnętrznej anteny (w Twoim przypadku na pasmo 1800 - 2600) bo na dwóch zewnętrznych nie uzyskasz agregacji ale może niech ktoś mnie tu poprawi
O ile pamiętam to najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie pojedynczej zewnętrznej anteny (w Twoim przypadku na pasmo 1800 - 2600) bo na dwóch zewnętrznych nie uzyskasz agregacji ale może niech ktoś mnie tu poprawi

-
Dziękuje Ci bardzo za wskazówki. Czytałem że jak wgram do routera OpenWRT to będę mógł zarządzać agregacją pasm na konkretnej antenie - poprawcie mnie jeśli się mylę.
-
- Guru bezprzewodowy
Cuda panie, cuda . Skad takie informacje? Anteny i złacza anten zew. to jest kwestia sprzętowa a nie softowa, anteny w MF286d pracuja na konkretnym paśmie i nie mają wiele wspólnego z samą agregacją, odpowiadają za parametry sygnału na pasmach na które są przeznaczone. Pisałem wiele razy jak to wyglada z nimi ale wciąż pojawiają się jakieś dziwne wpisy. Po raz ostatni napiszę, ogólnie to anterny wewnętrzne skladają się z głównej działajacej na 800-2600MHz oraz z dwóch anten pomocniczych, jedna pracuje tylko na 2600MHz a druga na 800-900-1800-2100MHz, w ten sposób realizowane jest na nich MIMO2X2. Złacza anten zew. sa połaczone z tymi pomocniczymi więc jedno działa na LTE2600 a druga na LTE800/900/1800/2100 i z antenami zew. jest SISO 1X1 bo antena zasadnicza szerokopasmowa nie ma zew. złacza antenowego. Czasami ludzie wystawiają router na zewnątrz i podłaczją anteny zew. a do tego parametry sygnału na antenie zasadniczej wewnętrznej sa poprawne i całość w takim mieszanym trybie działa w MIMO2X2.
-
Dziękuje. Zamówiłem antenę
https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATP-15-MI ... 90-MHz./67
Dam znać jak zamontuję (na razie pogoda nie pozwala wchodzić na dach). Zobaczę, zawsze mam możliwość wymiany.
https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATP-15-MI ... 90-MHz./67
Dam znać jak zamontuję (na razie pogoda nie pozwala wchodzić na dach). Zobaczę, zawsze mam możliwość wymiany.