chciałbym polepszyć parametry swojego internetu domowego (jestem skazany na LTE) i po poczytaniu forum doszedłem do wniosku, że zarówno mój setup jak i wybrany nadajnik są do niczego i chciałbym to z waszą pomocą zweryfikować.
Znajduję się w odległości mniej więcej 2km od dwóch nadajników - jeden obsługuje wszystkie 4 sieci (14029), drugi to tylko Play (12919). Nadajnik po lewej znajduje się w dość gęstej zabudowie i zasłania mi go dom sąsiada, a ten po prawej stoi pośrodku niczego i widzę do przez pola uprawne jak na dłoni.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam modem Huawei b593s-22 - brak agregacji pasm i dwie kiepskie antenki. Obecnie mam go skierowanego na nadajnik 14029 i parametry są beznadziejne. Poniżej podaję parametry dla obu nadajników - testy robiłem telefonem na zewnątrz na karcie Play żeby mieć miarodajne porównanie.
14029 - wszystkie sieci

12919 - tylko Play

Chciałbym kupić modem z agregacją pasm i antenę zewnętrzną i skierować ją na nadajnik 12919. Nie chciałbym kupować sprzętu na wyrost, bo wydaje mi się że parametry na tym nadajniku mam całkiem dobre i modem z agregacją 4 pasm nie da mi dużego zysku. Zakładam, że mój obecny modem idzie na sprzedaż, bo nie ma na nim nawet możliwości wyboru nadajnika. Próbowałem go kierować na inny nadajnik, ale niestety nie mam nawet opcji sprawdzenia skąd łapie sygnał.
Nie chcę się kierować opiniami na allegro, wolę jednak wiedzę fachowcó

Myślałem nad Huawei B715 + antena - póki co znalazłem ATK-504 (polecane w innym wątku) - sprawdzi się?