Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu. Obecnie korzystam z ZTE WF830 od Play. Przez ok.2 lata było powiedzmy przyzwoicie, niestety od ok.roku mam z nim problemy (zrywanie połączenia z internetem i konieczność restartu, czasem kilkukrotnego w ciągu dnia, a do tego DL potrafi spaść wieczorami i w weekendy do 2Mbit/s).
Po kilku testach na WF830 jestem przekonany do zmiany operatora na Orange i tutaj chciałbym poradzić się Was w kwestii doboru routera i anteny LTE (1800/2100/2600).
Nie ukrywam, że najchętniej skorzystałbym z podobnego rozwiązania do WF830 (ODU-IDU) gdyż na zewnątrz w miejscu mocowania anteny mam wyprowadzoną jedynie skrętkę. Jeżeli jednak będzie taka konieczność, to kable antenowe ostatecznie dam radę wyprowadzić.
Odległość do BTS-a z którym się łączę to ok.7km (Kielce, Wojska Polskiego - wieża kratowa Orange).
SINR w Orange to średnio ok.15, czasem spada do 8 ale i rośnie do 18-19. (poniżej test z niedzieli g.20:35)

Moja lokalizacja: 50°46'31.1"N 20°42'01.6"E
Budżet powiedzmy ok.1000 PLN
Czy ZTE 258k od Orange różni się od 258K oferowanego w sprzedaży poza Orange? Czy jest sens brać go w ogóle pod uwagę? Widzę, że nie zbiera zbyt dobrych opinii tutaj na forum

Cenowo jakaś tam różnica jest więc pytanie z czego ona może wynikać? Inny soft? Infolinia zapewnia, że router nie jest brandowany i posiada oryginalne oprogramowanie producenta.
Jestem ogólnie otwarty na propozycje routerów z agregacją przynajmniej trzech pasm 1800/2100/2600, wifi 2,4 i 5ghz, jakieś filtrowanie mac adresów i dla mnie wystarczy.
Nie potrzebuję mesh czy innych funkcji, z których nie skorzystam, bo nie ukrywam, że nie jestem oblatany w materii. Generalnie ustawić i zapomnieć

Cel to głównie praca zdalna, która potrzebuje stabilnego połączenia na zoomie itp., a do tego YT czy Netflix (max .1080p).
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!