- wysoka moc nadawcza wi-fi, bo chyba jest ograniczona przepisami do 100 mW, ale zależy mi na jak najmocniejszym sygnale (być może pomoże wybór regionu innego niż PL, Słowacja ma podobno dopuszczone wyższe moce)
- pożądane anteny WI-FI zewnętrzne lub chociaż gniazda do nich (nie mylić z antenami sieci gsm !)
- niewielki pobór energii
- nie musi posiadać gniazd RJ-45 (podłączenia tylko po wi-fi)
- stare modele z modemem "dongle" przez USB odpadają
- popularność sprzętu i marki; półka średnia lub wyższa, taniocha TPlink, Dlink itp odpada
- cena nowego oficjalnie tak do ok 500-600 pln, bo i tak nie wykorzystam parametrów
- dopracowany i bezpieczny software.. jak Fritz, chętnie możliwość wgrania oprogramowania "open" (widziałem na rynku trochę egzemplarzy z LTE oznaczenia 6820 i 6840, ale to starocie...)
- wygląd, kolor bez znaczenia; użytkowanie w charakterze "podłącz i zapomnij"
- raczej z 5G żeby było przyszłościowo i jak najwięcej obsługiwanych pasm.. tak dla komfortu i stałości połączenia/transmisji, bo wysyłane będa niewielkie, ale istotne paczki danych
- niechce korzystać z repeaterów itp
- częstotliwość musi być 2,4 GHz, bo niestety odbiorniki nie obsługuja 5 GHz
Chodzi żeby obłużyć 3 moduły wi-fi (klimatyzacja i dwa falowniki PV) na dwóch posesjach, czyli maksymalizację zasięgu na zewnątrz.
Lokalizacja 14 km od centrum dużej aglomeracji, odległość BTS kilkaset metrów. Urządzenie umieszczone wewnątrz budynku, ale w oknie.
Przez 4 miesiące wykorzystane jedynie ok 300 MB, pewnie trochę na jakieś pomyłkowe chwilowe podłączenia innych sprzętów do tej sieci. Czyli falowniki skorzystały pewnie z ok 200 MB. Ostatnie 17 dni to UL 10 MB i DL 60 MB. Połączenia tylko dla danych, bez głosu i obrazu zatem router nie musi oferować wysokich prędkości.
Do przeglądania internetu itp mam inne nie zależne łącze. Zatem nawet jak ktoś się podłączy to oprócz wykorzystania pakietu szkody nie spowoduje.
Aktualnie posiadany Huawei B593 pracuje w miarę stabilnie, ale czas już go chyba zmienić