Od paru lat, bardzo doraźnie używam małego modemu Alcatel Link Zone. Nadawał się jako "zapas" w domu, oprócz światłowodu czy też podczas wyjazdów po Polsce jeżeli musiałem pracować, choć z drugiej strony wymagań dużych też nie miałem (oglądanie video w Internecie + typowa praca biurowa).
Zawsze jednak był problem z internetem na działce w lesie (wolne transfery, maksymalnie do 3-3,5 Mbit/s a często poniżej 1,5 Mbit/s downloadu, upload rzędu 0,2 Mbit/s, testowane u różnych operatorów), a nie wiedzieć czemu wieczorami te transfery spadały i spadają jeszcze bardziej i nie dało się praktycznie używać Internetu (nierzadko download rzędu 0,2 Mbit/s.
Ostatnio chyba jednak nastąpiła jakaś zmiana w okolicznych BTSach i na routerze Huawei B535 znajomego prędkość na T-Mobile wynosiła ok. 15-20 Mbit/s. Postanowiłem więc samemu porobić więcej testów z kartami Play i Orange, bo do takich mam aktualnie dostęp, ale docelowo chciałbym aby ktoś pomógł mi dobrać odpowiedni router, ewentualnie z anteną/antenami abym na działce mógł komfortowo pracować. Nie zależy mi na budowie całej sieci, chcę tylko uzyskiwać przyzwoite transfery aby móc komfortowo, bez zacinania oglądać serwisy streamingowe oraz pracować (wideokonferencje itd.). W praktyce pewnie antena byłaby na stałe, a sam router mimo jego niskiej mobilności pewnie bym ze sobą zabierał na różne wyjazdy zamiast tego Alcatela, ale to kwestia drugorzędna. Po lekturze różnych wpisów na tym forum myślałem o B535 lub MF286D, jednak wolę się skonsultować, aby nie wtopić. Alcatela chcę zmienić na pewno, bo jego osiągi są znacznie słabsze, niż to co uzyskuję nawet na komórce (różnice rzędu nawet 70% prędkości).
Niestety nie mam dostępu do smartfona z Androidem, więc nie dam rady wysłać screenów z NetMonstera...
Działka znajduje się w lesie - 51.848649394203456, 21.413302886169298.
Patrzyłem na BTSearch i mniej-więcej 1,5km na wschód mam BTS Plusa, a ok. 1,6-1,8km na zachód mam BTSu Play i Orange/T-Mobile. Niestety nic więcej jako laik nie jestem w stanie odczytać.
Poniżej wklejam pomiary robione na iPhone Xr z kartą Play - niektóre wyniki są dla mnie zdumiewające (pozytywnie), wyników Orange nie zamieszczam, bo są gorsze (zarówno download jak i upload).
EDIT: Dodam jeszcze, że prędkość bardzo zależna jest od pogody. Dosłownie po 30min od zrobienia poniższych testów było oberwanie chmury i w miejscu, gdzie wcześniej miałem ponad 100Mbit/s, w trakcie deszczu było zaledwie 114kbit/s…
Będę wdzięczny za sugestie i z góry dziękuję!
1. Pomiar "na tarasie" przed domem, pod zadaszeniem, kierunek na wschód

2. Pomiar w domu przy oknie, ok. 2m od miejsca pomiaru #1, kierunek również na wschód

3. Pomiar z drugiej strony domu (wewnątrz) przy oknie, kierunek na zachód

4. Pomiar na piętrze przy oknie w kierunku wschodnim

5. Pomiar również na piętrze przy oknie w kierunku wschodnim, ale na zewnątrz budynku, ok. 50cm od pomiaru #4, de facto ok. 3-4 metrów nad pomiarem #1

6. Pomiar na piętrze przy oknie w kierunku zachodnim

7. Pomiar tak samo jak #6, ale ręką trzymałem telefon za oknem
[img]blob:https://imgur.com/5d8ad2c5-aca8-457b-af8d-fff0e3f189f2[/img]
8. Pomiar na zewnątrz na parterze, kierunek zachodni