Małe pytanie o EDGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malyiq
Początkujący użytkownik forum

Małe pytanie o EDGE

Post autor: malyiq »

Na chwilę obecną korzystam z iPlusa, łącze się modemem GPRS GC79. Chciałbym zakupić nowy modem wykorzystujący EDGE i antenę kierunkową. Nadajnik znajduje się 4 km w linii prostej ode mnie. Praktycznie gdy wyjrzę za okno widzę go. Czy będzie w takim przypadku zasięg u mnie? Aha i jakie są średnie pingi przy EDGE? Bo przy GPRS mam średnio 500-700ms. Czyli wołające o pomstę do nieba. Według mapki mam tylko zasięg GSM ale wiem że znajomy miał modem z EDGE z Orange z anteną i wszystko działało(bez anteny jednak nie). Podejrzewam że u mnie także by tak było. Jaka jest Wasza opinia?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Małe pytanie o EDGE

Post autor: Jaco »

Plus ma gorzej rozwinięty zasięg EDGE.Jeśli możesz to postaraj się o jakiś fon z modemem i obsługującym EDGE.Wtedy się dokładnie upewnisz czy przynajmniej łapiesz EDGE na tym połączeniu.Proponuję sprawdzoną Nokię 6230.Połączysz ją z kompem i sprawdzisz z jaką prędkością pobiera pliki.Jeśli będzie ok 10Kb/s masz EDGE.Aby ustabilizować łącze kupisz do modemu który chcesz wykorzystać anteną zewnętrzną.
malyiq

cholerka, nie mam dostępu do tego telefonu. A trochę strach kupić modem z 350 zł i antenę kierunkową za 80 zł tylko po to żeby stwierdzić że "nie działa":/
Awatar użytkownika
Jaco

Ja zaproponowałem nokię ale nie tylko ona może spełniać rolę jako modem.
Popatrz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... e+telefony
Awatar użytkownika
glicer
Użytkownik forum

Post autor: glicer »

G.L.I.C.E.R
malyiq

Witam ponownie. Zakupiłem to co zamierzałem czyli modem comander 2 edge i antenę kierunkową 16.5 dbi. Teraz internet łączy mi się z prędkością 115.2Kb/s. Download to około 6kbps a upload prawie 3kbps. Czy to jest EDGE? Czy nadal GPRS?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Kolego @malyiq 115.2Kb/s to szybkość portu!! A Twoja prędkość ewidentnie wskazuje że to nadal jest GPRS.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
malyiq

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Nadajnik EDGE oddalony jest o jakieś 6-12 km ode mnie. Tylko dzieli mnie do niego ściana lasu. Ale może spróbuję skierować antenę w jego stronę.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

malyiq pisze:Witam ponownie. Zakupiłem to co zamierzałem czyli modem comander 2 edge i antenę kierunkową 16.5 dbi. Teraz internet łączy mi się z prędkością 115.2Kb/s. Download to około 6kbps a upload prawie 3kbps. Czy to jest EDGE? Czy nadal GPRS?
To jest GPRS, jeśli miałeś na myśli DL 6 kB/s. Mam jedno pytanie- ile wydałeś na ten modem?
malyiq

350 zł, antena 85. Coś nie tak z moim modemem?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Modem może być w porządku, ale jak nie złapiesz EDGE anteną to cały zakup traci sens, bo wciąż będziesz miał tylko GPRS. W takiej sytuacji lepiej było zainwestować w bardziej zaawansowany sprzęt, np. Nokia+netmonitor. Dołożyłbyś te 100 PLN, ale EDGE złapałbyś na 100%, niezależnie czy nadajnik jest 5, 10 czy 15 km.
malyiq

Kurcze, że nie wiedziałem o tym wcześniej...cholerka. Ten modem wart jest jakieś 400 zł, antena jest jak nówka 85zł, do tego mam jeszcze mój stary modem z przelotką 350 zł za wszystko. Tak więc 800 powinienem zgarnąć. Ale skąd masz pewność że na 100% złapie mi wtedy EDGE?
Awatar użytkownika
Jaco

malyiq pisze:Kurcze, że nie wiedziałem o tym wcześniej...cholerka. Ten modem wart jest jakieś 400 zł, antena jest jak nówka 85zł, do tego mam jeszcze mój stary modem z przelotką 350 zł za wszystko. Tak więc 800 powinienem zgarnąć. Ale skąd masz pewność że na 100% złapie mi wtedy EDGE?
Napisz gdzie mieszkasz bo nigdy nie dowiesz się czy tak naprawdę złapiesz EDGE.Spójrz na mapę zasięgu iPlusa.Łapiesz się czy nie.Poszukaj w swojej okolicy nadajnika lub nadajników Plusa.Uruchom hiperterminal wpisz komendy i zobaczysz gdzie czego szukać.Wszystko co potrzebne do tego znajdziesz na forum.Gdybanie zostaw na póżniej.
malyiq

Lubiaszów, woj. Łódzkie, powiat Piotrkowski, Gmina Wolbórz. Najbliższy nadajnik EDGE mam w piotrkowie czyli jakieś 10-12km ode mnie.
Według mapy zasięgu załapuję się tylko i wyłącznie na GPRS
Awatar użytkownika
Jaco

malyiq pisze:Najbliższy nadajnik EDGE mam w piotrkowie czyli jakieś 10-12km ode mnie.
Skąd pewność że ten nadajnik ma EDGE.Jeśli nawet to może tak być obciążony że tobie pozostaje tylko GPRS.Albo coś nie tak z tym modemem.
ODPOWIEDZ