Tylko szybkość EDGE A czemu nie UMTS skoro telefon wykrywa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tylko szybkość EDGE A czemu nie UMTS skoro telefon wykrywa?
Mam NOKIE 6151 i wlaczony tryb i GSM i UTMS. Z laptopem komunikuje sie poprzez bluetooth ale mam transfer tylko 115 czyli EDGA a czemu nie ma 3G skoro na wyswietlaczu telefonu jyskakuje 3G jesli jest w zasięgu, czy trzeba cos skonfigurowac w laptopie czy komórce a moze lepiej przez kabel sie komunikowac z laptopem, prosze o podpowiedzi, z gory dziekuje.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Tylko szybkość EDGE A czemu nie UMTS skoro telefon wykrywa?
A w jakiej sieci się łączysz.Jeśli Orange to może trzeba będzie wymienić kartę sim datę na taką która obsługuje ten typ transmisji.
-
Iplus i mam włączoną usluge za 60 zł miesiecznie, nie mam sim daty
- Jaco
Zdradż jeszcze gdzie przebywasz.Na mapce na pewno jesteś w zasięgu?Może tylko się łapiesz ale za słaby sygnał i przełącza cię na EDGE.
-
Mieszkam w Krakowie i jak sprawdzlaem na mapce u operatora plusa to wlasnie jestem yak na pograniczu edga i umts. Ale na telefonie jest wyswietlone 3g choc jak przesune telefon w inne miejsce to przeskakuje na gsm bo slaby jest zasieg w tym bloku. I gdy wyswietlany jest napis 3G to jest jedna lub dwie kreski zasiegu no czasami 3 na 4 mozliwe. Ale czy w ustawieniach są jakies różnice? Jutro wezme samochod i przejade sie z laptopem w pewny zasieg UMTS i wtedy powinno sie wyjasnic w czym tkwi problem czy w zasiegu czy w ustawieniach, prawda?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może w telefonie jest jakaś opcja z samym trybem UMTS. Jeśli nie, to antena na pewno pomoże.
PS.
Ciekawe czy komendy AT w nowszych telefonach potrafią wymuszać UMTS? Sprawdzał ktoś?
PS.

- Jaco
Łączysz się dial-up czy przez jakąś aplikacje.Pojedż i sprawdż.
-
Nie nie sprawdzal a jak to mozna zrobic? Wazne to jest?
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zdecydowanie zalecam przy 3G dobrą antenę zewnętrzną, najlepiej ukierunkowaną na BTS'a z 3G. Też mieszkam w Krakowie i miałem ten problem. Po zastosowaniu anteny zew. internet w Orange śmiga, że miło, nawet 347 kb/s. A ostatnio z HSDPA w Orange dochodzi do 800kb/s.
-
- Stały użytkownik forum
Kaczmar
Jeżeli łączysz się przez BT z kompem to wejdź w połączenia sieciowe --> tam będziesz miał połączenia telefoniczne i utworzony dial-up twojego połączenia BT.
Następnie wejdź w jego właściwości. W zakładce "Ogólne" będziesz miał wybrany modem jakim się łączysz klikasz pod nim na button: Konfiguruj i zmieniasz ustawienie "Szybkość maksymalna" na jaki chcesz parametr - powyżej 384kb/s.
Zatwierdzasz i powinno działać
Jeżeli łączysz się przez BT z kompem to wejdź w połączenia sieciowe --> tam będziesz miał połączenia telefoniczne i utworzony dial-up twojego połączenia BT.
Następnie wejdź w jego właściwości. W zakładce "Ogólne" będziesz miał wybrany modem jakim się łączysz klikasz pod nim na button: Konfiguruj i zmieniasz ustawienie "Szybkość maksymalna" na jaki chcesz parametr - powyżej 384kb/s.
Zatwierdzasz i powinno działać
- stone21
- Stały użytkownik forum
UMTS jest na wyższej częstopliwosci niż EDGE dlatego sygnał bedzie słabszy niż EDGE.
Wydaje mi się że jest potrzebna atena kierunkowa i to bardzo kierunkowa skierowana na BTS'a z UMTS'em.
Rozmawiać mogą wszyscy. 100%
GPRS mają wszyscy. 100%
EDGE jest prawie wszędzie. 70%
UMTS mają tylko niektórzy. 50%
HSDPA mają nieliczni. (na razie) 10%
To się zmienia ale bardzo wolno.
Prawidłowość jest taka im wyższa częstotliwość (za tym idzie szybsze łącze ,szersze pasmo na dane) tym mniejszy zasięg BTS'a prawdopodobieśstwo że złapiemy np. HSDPA z większej odległości maleje 50% na 2Km a może 50% na 1Km.
Wydaje mi się że jest potrzebna atena kierunkowa i to bardzo kierunkowa skierowana na BTS'a z UMTS'em.
Rozmawiać mogą wszyscy. 100%
GPRS mają wszyscy. 100%
EDGE jest prawie wszędzie. 70%
UMTS mają tylko niektórzy. 50%
HSDPA mają nieliczni. (na razie) 10%
To się zmienia ale bardzo wolno.
Prawidłowość jest taka im wyższa częstotliwość (za tym idzie szybsze łącze ,szersze pasmo na dane) tym mniejszy zasięg BTS'a prawdopodobieśstwo że złapiemy np. HSDPA z większej odległości maleje 50% na 2Km a może 50% na 1Km.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB