HSDPA + telefon + komputer

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zzz
Początkujący użytkownik forum

HSDPA + telefon + komputer

Post autor: zzz »

Witam
Proszę o opinie na temat takiej konfiguracji HSDPA + telefon + komputer.

Telefon to Benq-Siemens z funkcją HSDPA. Czy taka komórka może zastąpić
w pełni oddzielny modem HSDPA?
Na jakie transfery można liczyć według Was z takiej komórki na komputer?.
Czy realna jest wtedy szybkość internetu na komputerze 1.8 Mbit/s (HSDPA), czy np. połączenie przez bluetooth albo usb mi to zwolni?
Coś mi się wydaje, że za pięknie by było.
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Re: HSDPA + telefon + komputer

Post autor: hyde »

Posiadam htc tytn. Transfery na kompie w Warszawie, przy dobrym zasięgu oscylują w granicach 1.8 MB. Problemem jest zamieranie transferu, przy maksymalnym wykorzysteniu łącza. Bywa tak, że transfer staje po 10 minutach połączenia i pomaga jedynie restart połaczenia, po kolejnych 10 minutach znowu staje itd. Do tej pory nie jestem pewien czy to problem telefonu, platformy wm5, czy może sieci orange.
zzz

Właśnie mowa o Warszawie.
Czyli przez htc tytn łączysz internet z komputerem i masz na komputerze internet z szybkością 1,8? Dobrze rozumiem?

A co do htc tytn, czy da się na tym sprzęcie sensownie przeglądać strony (np. notowania giełdowe w javie), czytać i edytować dokumenty word?
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

dobrze zrozumiałeś

co do notowań giełdowych polecam poczytanie forum pdaclub.pl/forum dział pocketowy. mi nie udalo się poprawnie wyświetlić notowań giełdowych z mbanku choć testowałem większość dostępnych przeglądarek. wyświetlacz jest spory, czytanie nie sprawia problemów, pisanie do najwygodniejszych nie należy ale napisanie maila nie nastręcza większych trudności.
zzz

Wielkie dzięki, wszystko jasne.

A ile notowania gpw w mBanku w javie przez cały dzień zjadają Ci KB albo kB? Chyba są jakieś limity w abonamentach.
zzz

jeszcze jedno pytanie i już Ci głowy nie zawracam. Czy korzystałeś z notowań mBanku pod EDGE albo GPRS i jak ewentualne wrażenia?
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

hyde pisze:Posiadam htc tytn. Transfery na kompie w Warszawie, przy dobrym zasięgu oscylują w granicach 1.8 MB. Problemem jest zamieranie transferu, przy maksymalnym wykorzysteniu łącza. Bywa tak, że transfer staje po 10 minutach połączenia i pomaga jedynie restart połaczenia, po kolejnych 10 minutach znowu staje itd. Do tej pory nie jestem pewien czy to problem telefonu, platformy wm5, czy może sieci orange.
ja mam w wawie cos takiego samego na plusie... choc raczej jak lacze jest niewykorzystywane, a nie jak sciagam... ale tez zamiera czasami i pomaga restart albo chwile trzeba poczekac i samo sie naprawia... na 3g i na edge to samo... ale jakos obstawiam na wine iplusa
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

zzz pisze:jeszcze jedno pytanie i już Ci głowy nie zawracam. Czy korzystałeś z notowań mBanku pod EDGE albo GPRS i jak ewentualne wrażenia?
Ile to zjada nie mam pojęcia bo mam stary abonament bez limitu. Na gprs notowań nigdy nie otwierałem, natomiast komfort korzystania z www jest ogólnie dosyć niski /z ciekawostek można sobie na gprsie słuchać tvn24, transfer w orange jest około 5Kb/s jednak najgorsze są potwornie wysokie pingi ale tak już jest z tą technologią/.
ODPOWIEDZ