niedawno wprowadziłem się do mieszkania na przedmieściach Poznania i do światłowodu brakuje ok. 30 metrów przekopu więc na ten moment nic z tego.
Do czego potrzebuję internetu: 8-16 Praca zdalna (częste połączenia Video), Filmy, Pobieranie Gier + w idealnym scenariuszu czasami gra online (tutaj ciężko z pingiem i stabilnością, szczególnie w godzinach szczytu).
Aktualny sprzęt: Huawei B535-232, tylko wewnętrzne urządzenie, bez anteny. Karta Play. Potrafi przerywać w ciągu dnia, zasięgiem ma nie pokrywa mieszkania 80 m2 (mieszkanie ma kształt prostokąta), salon (TV) i biuro są po przeciwnych końcach mieszkania, więc zdarza się przepinać sprzęt pomiędzy pokojami

Max budżet: 1.500 - 2.000 zł (zakładając, że efekty będą znacznie lepsze niż do tej pory + pokrycie całego mieszkania zadowalającym zasięgiem i stabilnym połączeniem).
Możliwości infrastruktury: Obecnie nie mam nic przygotowane do podpięcia zewnętrznej anteny, ale mogę się tym zająć. Mam dostępny Balkon, z którego wykonywałem testy, oraz w ostateczności dostęp do dachu. Nie wiem czy jest sensowna opcja pozostania tylko przy wewnętrznym urządzeniu?
Moja lokalizacja: 52.431 16.819
Okolica: Domki / Szeregowce - niska zabudowa, niedaleko lotnisko. Od najbliższego BTS pasmo wysokich drzew liściastych (teraz łyse).
Testy:
- Mam tylko telefon z iOS dlatego robiłem testy Test Fieldem (pierwszy raz go używam, więc jak będą dodatkowe pytania to śmiało piszcie).
- Testy robiłem na karcie Play i Plus (Premium Mobile), jak uważacie, że w tej lokalizacji warto przetestować inne to dajcie znać.
- Test PLAY - LINK PLAY (robiłem po 2 speedtesty minuta po minucie. Ciekawe, że w tym miejscu Play łapało mi 5g
- Test PLUS - LINK PLUS
[edit] kolejne testy:
- Testy B535 na balkonie - LINK
- Testy B535 w domu (standardowa lokalizacja) - LINK
Pytanie jaki operator, jaki sprzęt wewnątrz + ew. zewnątrz.

Z góry dzięki za pomoc.