Jak w tytule. Szukam odpowiedniego rozwiązania dla swojego domu. Wieś Łęczenko. Obecnie korzystam z hotspota w telefonie i jestem w stanie połączyć się z trzema BTSami w Białogardzie(Rogowskiego, Lelewela i Kościelna). Grube ceglane ściany bardzo ograniczają sygnał i stwierdziłem że umieszczę router na strychu tuż pod szczytem.
Wykonałem speedtesty z odpalonym NetMonster na strychu oraz drodze przed domem i szerokim na 15m zagajnikiem wysokich olch który znajduje się pomiędzy mną i miastem...
Sieć Orange i oferta na kartę. Telefon skacze pomiędzy 1800, 2100 i 2600MHz. W moim pokoju mogę liczyć niemal wyłącznie na 800MHz.
Wyniki na strychu. O 19:30 download dochodził do 130Mb/s. SNR nie wyświetliło w tym momencie ale oscyluje pomiędzy 8 a 13:

A tutaj wynik na drodze który mnie szczerze mówiąc zaskoczył:

I właśnie tutaj mam dylemat. Jaki sprzęt wybrać?
Mam możliwość umieszczenia anten zewnętrznych na ścianie budynku i podpięcia ich kablem maksymalnie 5m długości.
Jakość wi-fi nie jest dla mnie priorytetem.
Na oku mam polecany w kilku wątkach LTE5398-M904 i powiedzmy że próg bólu finansowego zaczyna się u mnie przy 800zł więc jestem otwarty na propozycje.
Mogę również wykonać pomiary na karcie od T-Mobile, które z tego co widzę, korzysta z tych samych BTSów co Orange. Docelowo mam zamiar korzystać z oferty bez limitu dla firm.