pytanie od 100% laika, blueconnect

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daro
Początkujący użytkownik forum

pytanie od 100% laika, blueconnect

Post autor: daro »

Witam, to moj pierwszy post.
Nie mialem nigdy w domu internetu. Miesiac temu zaczalem z Netia ale sie nie udalo - jakis problem na linii TP-Netia, niewazne. Rezygnuje z telefonu w domu, chce bezprzewodowo.
Mieszkam w W-wie, jestem zdecydowany na blueconnect.
Czy ja to dobrze rozumiem :
- kupuje do PC-ta karte lub modem i telefonu do tego nie potrzebuje
- OPLATY :
1 place np. 39PLN lub 99PLN / miesiac
2 kupuje na poczatku karte albo modem (w zaleznosci od tego jaki wezme abonament rozne ceny tych urzadzen)
... i to jest wszystko. Bez wzgledu na ilosc czasu w sieci i bez wzgledu ile sciagne itd.

I jeszcze takie pytania :
A czy to chodzi tak samo szybko jak przez telefon w np. neostradzie o ile podana predkosc jest taka sama?
B jakie sa dodatkowe problemy - nie chce wpasc na jakas mine

Pozdrawiam

(o wybor karty spytam pozniej, na razie chcialbym to wiedziec, zanim pojde do sprzedawcy)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: pytanie od 100% laika, blueconnect

Post autor: Jaco »

daro

Dziekuje, choc wiekszosci i tak nie rozumiem. :wink:
Awatar użytkownika
Jaco

Skoro ta strona ci nie pomogła i zdecydowany jesteś na Blueconnect to udaj się do salonu ,sklepu Ery i zapytaj co ci proponują i jakim sprzętem dysponujesz.Jak ci będzie pasować podpiszesz umowę.Wcześniej zajżyj na stronę Bluecunnect. :lol:
daro

Jaco, zagladalem na strone blueconnect. Tam pisza zrozumiale, bo dla lamusow. :wink:
To co podales jest ok, ale ja z tego lapie 1/3.
Ja sie nie chce w to zaglebiac. Po prostu chce miec internet. Jest w zasadzie jeden wymog - nie przez telefon.
Jak ktos tu potrafi przez siec wodociagowa to tez moze byc. 8)
Nie chce wchodzic w szczegoly, interesuje mnie namiar : gdzie pojsc i co zamowic. Probowalem np. z CHELLO ale nie maja mie w zasiegu.

Blueconnect jest moze i OK, tylko martwi mnie ten limit transferu. Szacowalem sobie i wychodzi mi, ze pod 0,5GB to mozna podejsc przegladajac przez miesiac Onet po godzinie. Wiec przez 4GB tez da sie chyba latwo przejsc.

Czy jak sie przeskoczy ten limit powiedzmy w ciagu 5 pierwszych dni miesiaca do pozniej do konca juz jest wolno? I jaka jest ta wolna predkosc? I jak to naprawde wyglada podczas chodzenia po sieci, bo ja tego nigdy nie sprawdzalem.
Awatar użytkownika
Jaco

Rzeczywiście tu trzeba łopatologicznie. :lol:
Jeśli już jesteś zainteresowny BC to :
Musisz mieć modem.Możesz takowy kupić na Allegro lub u opa z którego będziesz korzystał.Modem do czego?Do lapka proponuję PCMCIA lub na USB.Do PC raczej na USB bo z przejściówkami na PCMCIA różnie bywa.
Co do limitów to w erze zaczeli to przestrzegać rygorystycznie i po jego przekroczeniu stronki się ładuja dość niekiedy długo albo wcale.Transfer spada do 1,2 Kb/s.Odczuwam to z własnego doświadczenia.
4 GB spokojnie wystarczy na przeglądanie stron w sieci i małe co nie co ściąganie plików mp3.Na filmy się nie porywaj.Szkoda że nie chcesz wypróbować czego kolwiek za pomocą telefonu.Byłbyś bardziej pewien na którego opa się zdecydować.Startery są dość tanie a jak podpiszesz umowę i będzie żle to do samego będziesz miał pretensję po co mi to było.
Proponuję sprawdzić jaki masz zasięg technologi przesyłu danych.GPRS EDGE UMTS HSDPA.Jeśli mieszkasz w dużym mieście możesz się pokusić o zakup modemu z UMTS.To zawsze będzie szybciej niż na EDGE i GPRS.
Może masz własną komórkę aby potestować ją jako modem i dopiero się decydować na kupno usługi.Naprawdę warto.
Także myślę że co najważniejsze ci napisałem.Resztę może koledzy z forum podpowiedzą.
gatto_nero
### BAN ###

Post autor: gatto_nero »

Postaraj się bardziej znaleźć operatora który założy ci normalny internet - przez kabel, bądź radiowo. Pogadaj z sąsiadami, skąd oni mają internet, itp.

Internet przez komórkę w naszym kraju jest obcięty do tego stopnia, że zakłada się go w domu tylko pod warunkiem, że nie ma innej możliwości.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
daro

Jaco pisze:Jeśli już jesteś zainteresowny BC to :
Musisz mieć modem.Możesz takowy kupić na Allegro lub u opa z którego będziesz korzystał.Modem do czego?Do lapka proponuję PCMCIA lub na USB.
Do tego juz doszedlem. :wink:
Jaco pisze:Do PC raczej na USB bo z przejściówkami na PCMCIA różnie bywa.
A tego, ze takie przejsciowki nie zawsze dzialaja sie domyslilem.
Jaco pisze: Co do limitów to w erze zaczeli to przestrzegać rygorystycznie i po jego przekroczeniu stronki się ładuja dość niekiedy długo albo wcale.Transfer spada do 1,2 Kb/s.Odczuwam to z własnego doświadczenia.
4 GB spokojnie wystarczy na przeglądanie stron w sieci i małe co nie co ściąganie plików mp3.Na filmy się nie porywaj.
Wlasnie sprawdzalem ile sciagam - zainstalowalem NetMeter. 10 min lazenia po Onecie - prawie 5MB. Czyli 0,5GB to jest 17 godzin takiego lazenia - malo jak na miesiac. Czyli nawet 4GB to bedzie za malo.
Jeszcze jedno - piszesz, ze transfer spada do 1Kb/s - rozumiem, ze chodzi o 1 kilobajt, bo piszesz kilobit.
Ja przed chwila dowiedzialem sie w blueconnect, ze "... po przekroczeniu regulaminowego limitu danych moz sie pojawic ograniczenie przepustowosci transferu do 16kb ...".
16kb/s czyli 2 kilobajty (2kB/s).
Czyli to lazenie po Onecie, ktore przed chwila mi zajelo 10min teraz by zajelo 85 minut!! Zalamka.

Jeszcze raz : ja nie musze ciagnac filmow, ale tu jest nawet na YouTube szlaban.

EDIT:
gatto_nero pisze:Postaraj się bardziej znaleźć operatora który założy ci normalny internet - przez kabel, bądź radiowo. Pogadaj z sąsiadami, skąd oni mają internet, itp.
Chodzi o to, ze nie chce neostrady. Sasiedzi nie maja internetu.
To moze radiowo - tylko, ze tu to nawet nie wiem do jakiej formy uderzyc?

Wiem, ze moj blko jest podlaczony do AsterCity - moze to jest rozwiazanie? Tylko, ze w bloku nikt z tego nie korzysta.

--
Sklejenie postow przez Moderatora (BliSki)
Awatar użytkownika
Jaco

daro pisze:Ja przed chwila dowiedzialem sie w blueconnect, ze "... po przekroczeniu regulaminowego limitu danych moz sie pojawic ograniczenie przepustowosci transferu do 16kb ...".
16kb/s czyli 2 kilobajty (2kB/s).
Tak to się przedstawia.Ty piszesz że jesteś laikiem a tyle rzeczy sam odkrywasz.
Nie pisz posta jednego za drugim bo upomni cię moderator.Użyj opcji zmień dla wszystkich odpowiedzi.
Pójdż do tego Aster City i zapytaj.Za takie info nie płaci się.Może akurat coś będzie dla ciebie.I tak jak napisał @gato_nero net komórkowy to ostateczność.
gatto_nero
### BAN ###

Post autor: gatto_nero »

daro pisze:Chodzi o to, ze nie chce neostrady.
Ech neostrada, neostrada - ostatnio nawet limit zdjęli. Jak bym miał możliwość założenia neostrady.
daro pisze:Wiem, ze moj blko jest podlaczony do AsterCity
Masz tyle możliwości a chcesz wybrać najgorszą? Przy limicie 4 giga nie pooglądasz youtube, nie pogadasz przez skype, nie pościągasz darmowych mp3, nie zaktualizujesz sobie sterowników, nie ściągniesz instalki jakiegoś fajnego programu albo gry - freeware, nie poprowadzisz bloga, nie przeglądniesz wszystkich stron onetu... ja na 10 krotnie droższym rozwiązaniu "iplus simdata" surfuje bez obrazków i fleszy.

Astercity to dobra sieć i dziwi mnie to, że nie chcesz wejść w takie rozwiązanie jak neostrada czy astercity.

Ale skoro chcesz to podpisz umowe z blueszitem, iszitem czy oszitem - utknij w tym bagnie na dwa lata z tymi 4 giga za 120pln miesiecznie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco

gatto_nero pisze: na dwa lata z tymi 4 giga za 120pln miesiecznie.
Lub jesli byś posiadał modem na 1 rok z 4 GB limitu w Erze za 99 zeta brutto miesięcznie.
daro

gatto_nero pisze:
daro pisze:Wiem, ze moj blko jest podlaczony do AsterCity
Masz tyle możliwości a chcesz wybrać najgorszą?
Juz nie chce. :wink: Podpytywalem tylko. Wydawalo mi sie, ze jest jakas alternatywa (wobec TP, po 2 latach posiadania telefonu u nich mam ich DOSYC). Po 2 dniach dowiadywania sie cos widze, ze nie.
Najbardziej odrzuca mnie od tych blueconnect-ow limit transferu i to ja bardzo spada predkosc po przekroczeniu tego transferu.
(Zainstalowalem sobie wczoraj rano w pracy ten program NetMeter do monitorowania transferu i wyszlo mi do tej pory prawie 90MB. A to jest 14 godzin w pracy i internet mi chodzi tylko w tle - 70% tego czasu normalnie pracowalem.)
Interesowalem tez sie radiowka ale widze, ze to jest troche za wolne, czesto zawodne, jak zle skonfugurowane to calkiem kicha.

gatto_nero pisze:Astercity to dobra sieć i dziwi mnie to, że nie chcesz wejść w takie rozwiązanie jak neostrada czy astercity
Porownywalem ceny :

Neostrada
(podaje ceny po usrednieniu na miesiac i po dodaniu 28PLN za utrzymanie linii - taniej jest utrzymywac za 28PLN pakietem socjalnym niz miec numer i nie dzwonic)
1 Mb
36m 79 PLN
24m 90 PLN
12m 101PLN
2 Mb
36m 125 PLN
24m 146 PLN
12m 158 PLN
6 Mb
36m 144 PLN
24m 165 PLN
12m 178 PLN

AsterCity
umowa na 6 miesiecy
512kb (1Mb w nocy) 107 PLN
2Mb (4Mb w nocy) 141 PLN
4Mb (6Mb w nocy) 167 PLN
umowa na 20 miesiecy
512kb (1Mb w nocy) 66 PLN
2Mb (4Mb w nocy) 89 PLN

Dodatkowe roznice
Neostada
:) 25 jednostek do wydzwonienia z abonamentu socjalnego telefonu (28PLN)
:) fakt, ze linia tel. zostaje (w razie czego)
:( jak sie zacznie dzwonic cos ponad to pozniej beda te niezrozumiale rachunki za telefon (2 lata mialem w TP abonament darmowe wieczory i weekendy za 85PLN, pilnowalem sie baardzo, a rachunki byly zawsze o 20PLN wyzsze, mozna swira dostac. 2 miesiace temu rozwiazalem z nimi umowe ale pozniej znowu podpisalem, tym razem na pakiet socjany i znowu do oplaty byly "bonusy" za 20PLN)
AsterCity
:) mozna pojsc na oferte zintegrowana (np. internet+TV) i wtedy zaoszczadza sie na TV

Ja na 90% wybieram
- AsterCity
- umowa na 20 miesiecy
- 512kb (1Mb w nocy) 66 PLN albo 2Mb (4Mb w nocy) 89 PLN
- (bez dodatkowej TV)
Awatar użytkownika
JacekG
Stały użytkownik forum

Post autor: JacekG »

neostrada 512 bez limitu na 36mies jest śr po 46,67zł/mies a na 24mies 49,5zł/mies brutto

30 kwietnia kończy się promocja megaInternet - poczekamy zobaczymy co przyniesie nowa promocja
BTS_CID2299 Merlin XU 870 WRT54G3G
ODPOWIEDZ