Cześć wszystkim, z racji ,że moja umowa z UPC zmieniła się na czas nieokreślony chcę zrobić pewne ruchy.
Obecnie mam internet (światłowód) z UPC 500 mega download i do tego router connect box.
Sprawa nr. 1
W tej samej cenie (a nawet kilka złotych taniej) mogę zmienić internet na UPC 1giga albo Orange światłowód 1 giga (obydwa są pod moim adresem dostępne).
Co lepsze? bo czytałem na forum ,że potem mogą być jakieś problemy z dokładanym routerem a nie chciałbym mieć pod górkę bo kompletnie sie na tym nie znam.
Sprawa nr 2
Mam wrażenie ,żę od jakiegoś czasu jak mam zajęte wszystkie złącza ethernet to routerowi jest "jakby ciężej" + ostatnio w upały nawet WIFI się pogorszyło.
Ogólnie ten router to porażka moim zdaniem no i zasięg ma fatalny.
+ myślę,że spoko by było gdyby mieć więcej złącz ethernet niż te w routerze ale to zobaczymy finalnie (bo może router, który kupię będzie miał więcej złącz).
Także chciałbym wymienić router na jakiś sensowny - za 700-800zł max ale im taniej tym lepiej - router nie musi dobrze wyglądać i być firmowy - ważne ,żeby dobrze to wszystko działało.
Podałem górne widełki, jeśli router za 300-400zł będzie adekwatny to nie potrzebuje dopłacać ale po prostu nie wiem ile co kosztuje -w sensie robiłem rozeznanie na internecie ale nawet się nie znając zupełnie widzę,żę to pewnie marketingowy bełkot.
W laptopach mam sieciówki kolejno AX210(już nie długo) oraz QCNFA765
Ja widzę to tak
1. Wybrać internet 1giga (tylko nie wiem który)
2. Wybrać router (zraziłem się potężnie do tych ,które dają operatorzy po tym badziewiu od UPC,które obecnie mam) aczkolwiek może ten czarny z Orange byłby ok - nie wiem.
3. sprawdzić jak to powyższe zadziała ale jak nie zadziała to już te skomplikowane sprawy (z Waszą pomocą jakby się dało) typu pasma itp. manualnie pustawiać ,żeby podkręcić prędkości
PS.
Nie mam TV od operatora.
Dopowiem jeszcze ,że może coś używanego na WIFI 6E bym zbudował? mieszkam w bloku i wszyscy jadą na tych routerach od operatorów wiec pewnie miałbym nieliczne/jedyne 6E a to mógłby być duży plus zwłaszcza ,że nie umiem robić tych agregacji i innych rzeczy
Pierwsza budowa dobrego internetu WIFI w domu - proszę o wskazówki
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: Pierwsza budowa dobrego internetu WIFI w domu - proszę o wskazówki
Rozróżnijmy dwa tematy: podłączenie do internetu - tu liczy się przede wszystkim niezawodność i opóźnienia. Można być zachwyconym internetem 100M jeśli nie będzie gubił pakietów i miał dobre pingi do istotnych serwisów. Jeśli nie pobierasz wielkich plików to i 100-200Mbps będzie super i do wideo 4K i do wszystkich stron. Zwróć uwagę na połączenie w drugą stronę - 1G to może być tylko 50-60M upload, a to się liczy przy wysyłaniu plików. Ogólnie światłowód będzie miał szybsze wysyłanie niż koncentryk (kabel kablówki) ale trzeba sprawdzić dostępną u ciebie ofertę.
Dalej jest sieć domowa - dobrze jak urządzenia od ISP (dostawy internetu) daje się przełączyć w tryb mostu albo przy światłowodzie dostępny jest prosty ONT i masz bezpośrednio ethernet. Wówczas możesz użyć własnego sprzętu (możesz i bez tego, ale są pewne ograniczenia).
Mówiąc ruter mamy często na myśli urządzenie zintegrowane, które jest ruterem NAT, gatewayem, switches i punktem dostępowym WIFI. Każde z tych urządzeń może być oddzielne. Wówczas np. ruter chowasz, a na wierzchu jest tylko punkt dostępowy.
Dla dobrego wi-fi ważne, by punkt dostępowy był w dobrym miejscu - centralnie, z maks jedną ścianą do innych pomieszczeń, nie schowany, umieszczony wysoko. Jak masz normalnej wielkości mieszkanie (gdzieś do 100m, ale w starym budownictwie z grubymi ścianami to mniej) to starczy ci jeden punkt dostępowy. Jak więcej, albo kiszkowaty kształt - dwa i wsparcie dla szybkiego roamingu (lub system mesh ale połączony kablem).
6E albo 7 są super pomysłem przy zatłoczonej lokalizacji, ale pamiętaj, że 6GHz gorzej przechodzi przez przegrody i lepiej mieć punkt dostępowy w tym samym pomieszczeniu.
Ja mam dobre doświadczenia z wieloma markami - też tańszymi, jak TP-link lub nawet CUDY, choć sam używam Ubiquiti. Jak nie jesteś mocny w sieci, to jeden moduł systemu mesh ASUS (albo nawet TP-Link) zapewni ci ładny wygląd i działanie w niedużym mieszkaniu.
Nie podniecaj się szybkością - to co mierzysz to szybkość do serwerów Speedtest - jak lepszy sprzęt pokaże statystyki, to pewnie wyjdzie, że w szczycie praktycznie używa się mniej niż 50Mbps. Ważne by nie rwało, nie gubiło się, nie zawieszało.
Co masz podpięte do portów ethernet? Jak używasz sieci? Cały czas piszę o zwykłym użytkowniku (Netflix, YT, strony www, meet, poczta) a nie studiu transmisji wideo na żywo
Agregacje, wybór pasm i inne tematy na tym forum dotyczą internetu LTE i 5G - nie kabla (patrz nazwa forum).
Jak dobrze postawisz ruter od Orange (nie szafce przy drzwiach w korytarzu) to będzie działało. Brakować może funkcji "eksperckich" typu server VPN, VLANy, separacja podsieci, własne DNS, filtrowanie, ograniczenia dostępu, ochrona przed zagrożeniami - ale użycie tego wymaga nauki.
Jak wygląd nie ważny - kup najlepszy ruter ASUS/ TP-link na jaki cię stać. Jak ważny - jeden klocek Mesh. Niemarkowe urządzenia to zwykle słabe wsparcie, brak aktualizacji bezpieczeństwa itd.
Dalej jest sieć domowa - dobrze jak urządzenia od ISP (dostawy internetu) daje się przełączyć w tryb mostu albo przy światłowodzie dostępny jest prosty ONT i masz bezpośrednio ethernet. Wówczas możesz użyć własnego sprzętu (możesz i bez tego, ale są pewne ograniczenia).
Mówiąc ruter mamy często na myśli urządzenie zintegrowane, które jest ruterem NAT, gatewayem, switches i punktem dostępowym WIFI. Każde z tych urządzeń może być oddzielne. Wówczas np. ruter chowasz, a na wierzchu jest tylko punkt dostępowy.
Dla dobrego wi-fi ważne, by punkt dostępowy był w dobrym miejscu - centralnie, z maks jedną ścianą do innych pomieszczeń, nie schowany, umieszczony wysoko. Jak masz normalnej wielkości mieszkanie (gdzieś do 100m, ale w starym budownictwie z grubymi ścianami to mniej) to starczy ci jeden punkt dostępowy. Jak więcej, albo kiszkowaty kształt - dwa i wsparcie dla szybkiego roamingu (lub system mesh ale połączony kablem).
6E albo 7 są super pomysłem przy zatłoczonej lokalizacji, ale pamiętaj, że 6GHz gorzej przechodzi przez przegrody i lepiej mieć punkt dostępowy w tym samym pomieszczeniu.
Ja mam dobre doświadczenia z wieloma markami - też tańszymi, jak TP-link lub nawet CUDY, choć sam używam Ubiquiti. Jak nie jesteś mocny w sieci, to jeden moduł systemu mesh ASUS (albo nawet TP-Link) zapewni ci ładny wygląd i działanie w niedużym mieszkaniu.
Nie podniecaj się szybkością - to co mierzysz to szybkość do serwerów Speedtest - jak lepszy sprzęt pokaże statystyki, to pewnie wyjdzie, że w szczycie praktycznie używa się mniej niż 50Mbps. Ważne by nie rwało, nie gubiło się, nie zawieszało.
Co masz podpięte do portów ethernet? Jak używasz sieci? Cały czas piszę o zwykłym użytkowniku (Netflix, YT, strony www, meet, poczta) a nie studiu transmisji wideo na żywo

Agregacje, wybór pasm i inne tematy na tym forum dotyczą internetu LTE i 5G - nie kabla (patrz nazwa forum).
Jak dobrze postawisz ruter od Orange (nie szafce przy drzwiach w korytarzu) to będzie działało. Brakować może funkcji "eksperckich" typu server VPN, VLANy, separacja podsieci, własne DNS, filtrowanie, ograniczenia dostępu, ochrona przed zagrożeniami - ale użycie tego wymaga nauki.
Jak wygląd nie ważny - kup najlepszy ruter ASUS/ TP-link na jaki cię stać. Jak ważny - jeden klocek Mesh. Niemarkowe urządzenia to zwykle słabe wsparcie, brak aktualizacji bezpieczeństwa itd.