Cześć
ostatnio się przeprowadzałem, wcześniej blok teraz dom kupiony na rynku wtórnym. Szybko zderzyłem się z czymś, co nie było problemem w bloku czy innym domu z drewnianymi ścianami: całkowite padanie zasięgu wifi. Na "piętrze" mam w nieco skrajnym położeniu główny router spięty z modemem LTE/5G zawieszonym na dachu. Pracuję z domu i w pomieszczeniu na poziomie niżej mam coś na kształt biura z lapem. Stropy lane, do tego główna ściana przy tym biurze to dwie warstwy pustaka. W efekcie można pomarzyć o wifi
Na razie prowizorycznie rozciągnąłem kable, przedłużacze i puściłem bezpośrednio, chcę zrobić jednak porządek i zastanawiam się, jaki sprzęt dobrać, aby w ogóle w domu zrobić lepsze pokrycie wifi, bo jednak jest więcej sprzętów (telefony, drukarka w innym pomieszczeniu, robot sprzątający itd.). Na chwilę obecną mam:
- wspomniany modem 5G na dachu (Huawei H352-381)
- główny router... przełączony w tryb AP (Asus TUF-AX6000) - opiszę niżej dlaczego tak
- dodatkowo na dole router (Huawei AX3) spięty kablem z tym wyżej, od niego idzie kabel do lapa
Oba Huawei były w zestawie od dostawcy, Asusa kupiłem z myślą, że będzie lepiej z zasięgiem wifi - na cóż, jest lepiej, ale nadal wszystkich ścian to nie pokona. Przy burzy i odcięciu neta chwilowym (coś po stronie BTS) Asus 2x się zawiesił.. modem był wtedy w trybie mostka, Asus robił za główny router i "zdychał" aż do fizycznego restartu. Nie wiem czemu, może ustawienia któreś to powodowały pokroju QoS czy DDNS, w każdym razie przełaczyłęm na tryb AP - zrobił się więc z niego dosyć kosztowny AP, ale myślę, że wrócę z nim do roli głównego routera. Dolny Huawei nie ma trybu AP ale to nie problem, robi swoją podsieć, wyłączyłem w nim zbędne rzeczy jak UPnP, firewall itd. i jest ok wszystko
Ogólnie na pewno będę nieco wiercił i rozprowadzał kable, ale myślę o tym, żeby na dolnym poziomie mieć jeszcze 1, może 2 AP lub repeatery gdzieś przy sufitach - wtedy będzie zasięg ogarnięty tak na dole jak i na górze. Pytanie, co warto wybrać? Na większość urządzeń nie trzeba nic mega szybkiego, wystarczy 2.4 GHz które zresztą pewnie sobie lepiej poradzi. Na dobrą sprawę tylko lap wykorzystywany do pracy wymaga więcej, no ale jego chcę wpinać tak czy siak kablowo aby wyeliminować problemy po tej stronie. Inna rzecz, że w przyszłości niedalekiej będzie tu światłowód, więc może od razu lepiej postawić na coś konkretniejszego?
Dobór AP lub repeaterów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dobór AP lub repeaterów
Położenie kabli między pomieszczeniami ja najbardziej ma sens, dobrej jakości kabel cat 5e albo 6 powinien spokojnie obsłużyć docelowo prędkości 2.5Gbps (taki nowy standard się tworzy, szybszy od 1Gbps a sprzęt jest tańszy niż do 10Gbps).
Skoro masz na dachu CPE to położenie routera "centralnego/głównego" może być bardziej optymalne niż jest teraz. Ten sam system może być w przyszłości użyty do światłowodu bo od dostawcy dostaniesz router z wejściem światłowodowym albo mediakonwerter (raczej rzadko to dają). Zresztą ułożenie światłowodu w domu też jest proste, występują dowolnej długości pigtaile/kable i złączki.
Co do sprzętu WiFi to jakiś system MESH Netgeara polecę (sam używam RBR50+3 satelity po kablu, są nowsze i wydajniejsze już na rynku) bo łatwo dodać kolejne satelity a połączenie satelitów kablem jest najlepsze (mogą pracować też po WiFi w dedykowanym kanale)..
Możesz iść po taniości w tp-linki/d-linki/..... ale nie polecam.
Skoro masz na dachu CPE to położenie routera "centralnego/głównego" może być bardziej optymalne niż jest teraz. Ten sam system może być w przyszłości użyty do światłowodu bo od dostawcy dostaniesz router z wejściem światłowodowym albo mediakonwerter (raczej rzadko to dają). Zresztą ułożenie światłowodu w domu też jest proste, występują dowolnej długości pigtaile/kable i złączki.
Co do sprzętu WiFi to jakiś system MESH Netgeara polecę (sam używam RBR50+3 satelity po kablu, są nowsze i wydajniejsze już na rynku) bo łatwo dodać kolejne satelity a połączenie satelitów kablem jest najlepsze (mogą pracować też po WiFi w dedykowanym kanale)..
Możesz iść po taniości w tp-linki/d-linki/..... ale nie polecam.
Nie pomagam na PW!