NOVATEL MERLIN XU 870 dizala na win vista

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mks
Początkujący użytkownik forum

NOVATEL MERLIN XU 870 dizala na win vista

Post autor: mks »

Witam serdecznie
Postanowiłem nie czekać ina sterowniki do win vista po kilku próbach udało mi się zainstalowac merlina na win vista w Joybooku S 61 Benq`a
1: Zainstalowałem aplikacje Mobilink 2,0 ( novatela) a nastepnie uruchomiłem 2 pliki Composants WIFi i GPRS znajdujące się na płycie cd rom w katalogu Orange. Po restarcie komputera włozyłem Merlina do slotu PC Express - Vista rozpoczęła proces instalacji - w kolejnym oknie wskazałem położenie sterowników na dysku C: - po prostu napisalem Windows z zaznczeniem aby Vista szukała w podkatalogach !
System odnalazł i zainstalował sterowniki "Wireless Merlin HSDPA Modem" i "Wireless Merlin HSDPA Status Port" u mnie com7.
W aplikacji mobilink utworzyłem nowy profil np "orange" i w APN wpisałem internet
nazwe uzytkownika i hasło rowniez internet
Wybrałem profil i wcisnąłem "połącz" w aplikacji mobilink - gdy w okienku mobilinka pojawiło sie gotowe, przeszedłem do: Panel sterowania ->Centrum sieci i udostępniania ->Zarządzanie połączeniami sieciowymi gdzie otworzylem właściwości połaczenia "3G connection, Wireless Merlin HSDPA Modem" i w zakładce zabezpieczenia zaznaczylem "typowe".
Połaczenie jest stabilne - w Trójmieście nie mam HSDPA ale UMTS działa super.
Pozdrowienia
tomekj

Re: NOVATEL MERLIN XU 870 dizala na win vista

Post autor: tomekj »

[quote
="mks]Witam serdecznie
prosba.jak mial bys czas zainstalowac merlina xu870 na vista w orange [odplatnie ]
to przeslij informacje z nr tel.
[email protected]
509035401
mieszkam Gdansk
WESOŁYCH
jachraniak

Re: NOVATEL MERLIN XU870 działa na winows vista

Post autor: jachraniak »

mks pisze:Witam serdecznie
Postanowiłem nie czekać ina sterowniki do win vista po kilku próbach udało mi się zainstalowac merlina na win (...)
Połaczenie jest stabilne - w Trójmieście nie mam HSDPA ale UMTS działa super.
Pozdrowienia
zrobiłem dokładnie jak kolega napisał (bardzo łopatologicznie zresztą) i zagadało...

z tym że ja w podwarszawskiej Zielonce mam hsdpa :D

POLECAM METODĘ!
ODPOWIEDZ