Router ASUS Dual-Wan
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router ASUS Dual-Wan
Szybkie pytanie , ustawienia pomocnicze zmieniłem na USB Balans Ładowania . Jak zrobić ,żeby internet się sumował z dwóch źródeł z WAN i USB jak sieci awaryjnej zmienionej na balans ładowania ?
-
- Stały użytkownik forum
Re: Router ASUS Dual-Wan
Ponieważ każdy z WANow ma inne IP, to ruter rozkłada na te łącza poszczególne sesje. Więc dla wielu sesji one się sumują, ale dla jednego połączenie to nie.
Poważnie Asus przetłumaczył Load Balancing na balans ładowania? Ha, ha, ha.
Poważnie Asus przetłumaczył Load Balancing na balans ładowania? Ha, ha, ha.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Load Balancing w takiej implementacji sprawdza się jak masz kilka urządzeń jednocześnie pracujących lub kilku użytkowników.
Nie znam softu Asusa, ale zdążają się takie routery które potrafią rozkładać ten ruch patrząc sobie na opóźnienie na danym łączu,
na jego wysycenie w stosunku do zadeklarowanej przepustowości, itp. - co powoduje, że i tak pchają ruch głównie przez łączę podstawowe (to o lepszych parametrach), a to drugie i tak nie zostaje wykorzystane dopóki to pierwsze się nie wysyci.
Wrzuć jakiś screen - co Ty właściwe masz do ustawienia w tej opcji Load Balancingu, bo inaczej to jest gdybanie.
Nie znam softu Asusa, ale zdążają się takie routery które potrafią rozkładać ten ruch patrząc sobie na opóźnienie na danym łączu,
na jego wysycenie w stosunku do zadeklarowanej przepustowości, itp. - co powoduje, że i tak pchają ruch głównie przez łączę podstawowe (to o lepszych parametrach), a to drugie i tak nie zostaje wykorzystane dopóki to pierwsze się nie wysyci.
Wrzuć jakiś screen - co Ty właściwe masz do ustawienia w tej opcji Load Balancingu, bo inaczej to jest gdybanie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za odpowiedzi , kombinowałem , a rozwiązanie wydaj się dość proste , Po zmianie na Load balancing , z połączenia awaryjnego , pokazuje sie pole z możliwością ustawienia proporcji z którego źródła ma pobierać więcej , domyślnie ustawione jest 3:1 czyli z Wan 3 części z USB czy ethernet co tam kto ustawił 1 . U mnie awaryjne zmieniłem na ethernet bo został mi się router ZTE 5G z T-mobile , a w Asusie mam radiowy 45 mb/Wan . Zmieniłem operatora na plus załapało 5 G , jakaś tam promka jak doładujesz za 35 zł to dostajesz co miesiąc 400 GB. Ustawiłem balancing na 1:1
i śmiga około 150 mb/s w dzień w szczycie w zasadzie a ponad 250 mb /s wieczorem i z samego rana . Przy takim ustawieniu balacing można zatem powiedzieć ,że prędkości się sumują :-)
i śmiga około 150 mb/s w dzień w szczycie w zasadzie a ponad 250 mb /s wieczorem i z samego rana . Przy takim ustawieniu balacing można zatem powiedzieć ,że prędkości się sumują :-)