da rade wymusic nadajnik bts w comander2 ? iplus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
markkk
Początkujący użytkownik forum

da rade wymusic nadajnik bts w comander2 ? iplus

Post autor: markkk »

witam
posiadam antene kierunkowa modem, comander 2 , siec iplus, nadajnik edge ode mnie to ok 9km. po ustawieniu anteny trzyma mi EDGE krotki czas a pozniej przerzuca mi sie na inny bts z gprs, jestem w zasiegu kilku nadajnikow z gprs.

da rade wymusic nadajnik z EDGE w modemie comander 2 ? dodam ze juz tyle kombinowalem z antena ze juz nie mam sily. jaka komenda i skladnia zeby na stale wpisac nadajnik z edgem ? <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko uzywam at+creg i at+csq.

pozdrawiam mark
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: da rade wymusic nadajnik bts w comander2 ? iplus

Post autor: Ufo atakuje »

Nie można wymusić programowo konkretnego BTS-a praktycznie w żadnym modemie. Można wymusić pasmo 900/1800 w niektórych modemach, co pośrednio może dać taki rezultat. Jednak czy natrafimy na EDGE, czy na GPRS- to już wtedy loteria. Tylko niektóre Nokie z netmonitorem potrafią przełączać się nie tylko między BTS-ami, ale nawet między poszczególnymi kanałami EDGE/GPRS tego samego BTS-a. 8)

Pozostaje Ci zabawa z anteną. To jest trudne, bo działasz jakby po omacku, a hyperterminal jest jedynym przewodnikiem.
Najpierw skieruj tą antenę we wszystki strony i ustal CID nadajnika GPRS, który zagłusza. Sprawdź w bazie gdzie jest i postaraj się ustawić tak antenę, żeby była zasłonięta od strony tego BTS-a z GPRS. Sprawdź bardzo dokładnie wszystkie położenia anteny, bo czasem nawet różnica centymetrów ma kluczowe znaczenie.
markkk

Post autor: markkk »

dzieki, wiec bede dalej probowal.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ufo atakuje pisze: Tylko niektóre Nokie z netmonitorem potrafią przełączać się nie tylko między BTS-ami, ale nawet między poszczególnymi kanałami EDGE/GPRS tego samego BTS-a. 8)
Ciekawi mnie czy Nokia robi to sprzętowo czy przy pomocy oprogramowania, bo jeśli były program do wymuszania BTS... :wink:
Latka lecą...
Rafa

modem NetBox2

Post autor: Rafa »

Jaka antene zew. najlepiej kupic do modemu NetBox2????
ODPOWIEDZ