Merlin XU870 czy Option BT max 3G w iPlus?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BrunoJ
Początkujący użytkownik forum

Merlin XU870 czy Option BT max 3G w iPlus?

Post autor: BrunoJ »

Pytanie dosc klasyczne, ale jednak odpowiedzi nie znalazlem.
Z gory napisze ze poczytalem sobie opisy i testy obu modemow i dosc nieliczne opinie na temat Merlina (o Optionie jest znacznie wiecej).
Wybor miedzy tymi wynika z faktu ze to jedyne dwa modemy na karte ktore sa obecnie w ofercie plusa, a jestem zobligowany umowa i bede wymienial w ramach PWA. W laptopie mam oba zlacza pcmcia i express card, wiec moge wybrac :) Obecnie ciagle uzywam GC89, doceniajac go za stabilnosc pracy i fajnego managera polaczen. Na stronach eryka widzialem nowa karte PC300, ale jeszcze nie ma jej w ofercie :/
to co mnie najbardziej interesuje:
- czy ktos chwile juz uzywa merlina i umie cos powiedziec na jego temat?
Z tych wazniejszych:
- czy zzera mniej baterii niz pcimcia z racji uzycie express card? (eryk wcina calkiem niezle, na oko 30% gorzej niz bez uzywania modemu)
- czy jest sensowny manager polaczen, zeby nie uzywac wynalazku plusa
- czy gabaryty karty nie przeszkadzaja w pracy? na zdjeciach wyglada to okropnie ... nie zachacza sie reka? w tescie pisali ze mozna przypadkiem wysunac z gniazda itp. Jak to jes w praktyce? To wydaje mi sie byc dzis najwieksza wada, z drugiej strony na www optiona tez juz sa modemy express card i wygladaja niestety dokladnie tak samo, wiec pewnie nie bardzo jest co wybrzydzac (?)
- jak wyglada czulosc tego modemu (chocby porownawczo z innymi)
Z glownych minusow jakie widze to brak mozliwosci upgradu do HSUPA wpozniejszym czasie.

Z kolei odnoscie Optiona:
- czytalem ze antena ma srednia jakosc (w sensie zasiegu)?
- czytalem ze nie ze wszystkimi laptopami chce chodzic?
- ogolnie slyszalem ze dobry modem, sprawdzony itp,
- jak wyglada sprawa maganera polaczen (firmowego, nie plusowego)
- jak wyglada zuzycie baterii
- zakladam ze tez nie da sie zrobic upgrade do HSUPA, bo na stronach optiona juz sa karty z tym oznaczeniem (jako osobny produkt)?

ewentualnie inne informacje uzytkowe, ktore moglyby byc przydatne mile widziane.
Jesli ktos mialby przecieki ze w plusie za chwile pojawia sie kolejne modemy w ofercie to rowniez prosze, moj doradca nie chce pusci pary z ust ;-)

pozdrawiam
Bruno
pozdrawiam
Bruno
ODPOWIEDZ