ED77 - prawdziwa przyczyna problemów (?)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
prospero
Początkujący użytkownik forum

ED77 - prawdziwa przyczyna problemów (?)

Post autor: prospero »

zauważyłem, że wielu z was ma problem z modemem ED77 a dokładniej ze zrywaniem połączenia i jednoczesnym zawieszaniem Edge Dialera co powoduje, że ponowne połączenie jest możliwe dopiero po restarcie systemu

ja mam również taki problem ale odkryłem, że jest to najprawdopodobniej związane z jakimś konfliktem sprzętowym związanym z portem USB i kontrolerem USB-Serial firmy FTDI

mój modem nie działa prawidłowo na nowym komputerze (amd64,am2) natomiast na starym (athlon1000, socketA) działa bez najmniejszych problemów!

na stronie producenta znalazłem coś takiego:
"FT232BM or FT245BM device hangs randomly during operation
under Windows XP
This is not caused by the driver, but is a hardware compatibility problem. Some newer USB 2.0
hubs and host controllers can be susceptible to noise and can cause random device failures. This
can be overcome by fitting 47pF capacitors to ground on the USBDP and USBDM lines on the USB
connector side of the 27W series resistors."

wynika z tego, że zwiechy mogą być spowodowane konfliktem z nowymi kontrolerami USB2! jako rozwiązanie podają wlutowanie kondensatora tylko że nie każdy to potrafi. jak inaczej rozwiążać ten problem? może pomoże instalacja karty USB na PCI i podłączenie do niej modemu? bo wymiana na starszego kompa raczej odpada ;) co o tym sądzicie?
Pisar

Re: ED77 - prawdziwa przyczyna problemów (?)

Post autor: Pisar »

Nie musisz restartować systemu zeby uruchomić ponownie Dialera wystarczy ze wyłączysz go z listy procesów w menadżerze i możesz uruchomic go ponownie
ed77 orange
prospero

niestety to nie pomaga bo ponowne połączenie nie jest możliwe bo "port modemu jest w uzyciu" :(
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Racja, po takim zawieszeniu modemu niestety trzeba zrobić restart, bo samo wywalenie z procesów nie pomaga - no chyba, że trzeba zrobić coś jeszcze, ale nie chciało mi się "grzebać" w tym wszystkim.
Szczerze mówiąc (jeśli nie działa Ci w ogóle) to kupno kontrolera USB 1.1 to wydatek 20 - 30 zł, więc aż tak strasznie drogo to nie jest, a zawsze zyskujesz tych kilka portów więcej. Polecam kontroler Opti, sam z niego korzystam na szynie PCI i jest w porządku. Ale niestety, ani on, ani VIA na płycie głównej nie potrafią sobie poradzić "całkowicie" z modemem ed77. To już chyba wina sprzętu - wypróbowałem na 4 różnych komputerach, korzystając z 5 kontrolerów - niestety, na każdym prędzej czy później, modem (po intensywnym użytkowaniu) się zawiesił. Niedoskonałość sprzętu...
Komu w drogę, temu notebook...
prospero

najbardziej wkurzające jest to, że na starym kompie na via kt133a modem dziala bez najmniejszych problemów (nie zawiesza się nawet przy wielogodzinnym pełnym obciążenieu)... a na nowym kompie wiesza się cały czas...
Pisar

Post autor: Pisar »

Mi to często pomaga i bardzo zadko wyskakuje "port com jest już w uzyciu" wszystkie problemy znikneły po zakupie huba usb thrust
ed77 orange
prospero

mieliście rację!
kupiłem akywnego huba (pentagram) i podłączyłem przez niego ed77 i teraz zero zwiech! necik śmiga aż miło :]
ODPOWIEDZ