Wifi w domu jednorodzinnym - jaki sprzęt wybrać?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mr2000rrr5k84
Początkujący użytkownik forum

Wifi w domu jednorodzinnym - jaki sprzęt wybrać?

Post autor: mr2000rrr5k84 »

Witam wszystkich
Bardzo prosiłbym o pomoc co wybrać do domu jednorodzinnego (135m2, parter + poddasze)
Posiadam router TCL z kartą sim 5G t-mobile, ale nie obejmuje zasięgiem całego domu
Mam wzmacniacz wifi TP-LINK RE190 ale tworzy on kolejne sieci...
Do kilku pomieszczeń na parterze i na piętrze są podciągnięte gniazda ethernet, które idą na strych i tam można by wrzucić switch

I teraz nie wiem co wybrać aby ogarnąć Wifi w całym domu (potrzebuję dwie sieci 2,4 i 5GHz). 2.4 ze względu na niektóre smart urządzenia. Chciałbym mieć tylko dwie sieci, a nie tak jak robi to repeater, że dodaje kolejne dwie i finalnie są cztery, bo dwie z TCL i dwie z repeatera..

1. Myślałem o czymś niedrogim pokroju DECO/HALO, jakiś dwupak i podłączyć oba kablami, TCL -> SWITCH -> DECO/HALO. Jedno postawić na parterze, a drugi na piętrze. Nie wiem czy wtedy z routerem TCL również mogę się łączyć przez wifi np. tv czy smartfonem, czy wtedy tylko wifi będzie można używać przez te dwa AP?

2. Druga opcja to jakiś mocniejszy router z kilkoma antenami aby ogarnął cały dom? Podłączyć kablem do TCL i z niego puścić WIFI? Tylko obawiam się że może nie pokryć zasięgiem wszystkiego.

3. Trzecia opcja to może dwa takie same routery np. tp-link i żeby działały w easy mesh? Jeden na piętrze, drugi na parterze i podpięte oba tak jak w pierwszej opcji: TCL -> SWITCH -> ROUTERY. (być może wtedy dało by się jeszcze wykorzystać ten repeater RE190?)

Zastanawiam się co by było lepsze a nie jestem do końca w temacie. Po prostu potrzebuję zasięg WIFI w całym domu i aby były tylko 2 sieci (2,4 i 5GHz) i płynne przełączanie pomiędzy AP gdy wyjdę na piętro, lub zejdę z piętra na parter. Oczywiście cena też gra rolę, więc im taniej tym lepiej. z góry dzięki za wszelkie propozycje.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Wifi w domu jednorodzinnym - jaki sprzęt wybrać?

Post autor: matek451 »

ODPOWIEDZ