Wymiena routera 5G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jandwhat
Początkujący użytkownik forum

Wymiena routera 5G

Post autor: jandwhat »

Cześć. Mam pewien dylemat i chciałem zapytać o wasze zdanie.
Aktualnie mam router ZTE MC 801 a + anteny zewnętrzne DIPOL 5G ATK_LOG_ALP (kable 5m). Sieć PLAY (5G).
BTS http://beta.btsearch.pl/bts/details/24421/
w odległości +/- 3km. Siła sygnału -85dBm
Ogólnie jestem zadowolony z prędkości bo osiągam 200/30 w godzinach szczytu. 400/50 w nocy.

Po zmianie innych sprzętów sieciowych na Ubiquiti i przełączeniu routera w tryb bridge notorycznie są problemy z połączeniem.
Wyczytałem na zagranicznych forach że ZTE (przynajmniej mój model) miewa problemy właśnie z bridge mode. Dodatkowo soft jest z Play więc może też ma to jakiś wpływ. Aktualnie pracuje na podwojnym NAT, i jest troche lepiej. Ale nadal często potrzebuje restartu, po którym zazwyczaj działa ok.

Chciałbym zmienić go na coś innego, za routing odbowiadać bedzie Ubiquiti Cloud Gateway, więc ODU wydaje się dobrą opcją, jednak nie jestem pewien czy 3km od BTS to nie za daleko ?
ODU z mocną anteną widziałem jednynie ZYXEL NR7101 oraz ZTE 889 Pro
Czy może nie przejmować się stratą na kablu i wymienić na wewnętrzny TpLink Deco X50 (tutaj Deco bo podobno NX200 nie wspiera bridge mode).

Z góry dzięki za podpowiedzi
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Wymiena routera 5G

Post autor: wojcio »

Długo walczyłem z problamami współpracy UCG z ZTE 889 - problemy rozwiązały się same dopiero po pojawieniu się nowego firmware ZTE (a Ubiquiti już mi nawet ten ruter z własnej inicjatywy wymieniło na nową sztukę). Z innymi ruterami (mikrotik, Gl-inet) było ok. Pomagało włączenie Smart Queues w UCG, choć to było nie doskonałe rozwiązanie bo Smart Queues są zalecane do 300Mbps. Ale spróbuj.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jak na 5G N78 o ile w ogóle z niego korzystasz to osiagi marne ale to nie dziwi, druciarstwo to nie jest dobry pomysł na N78. Router ma 2 złącza anten zew. tylko na 3.5GHz , na nizszych pasmach nie działają a do tego 2 tłumiki z Dipola , w teorii zysk 8dBi na 3.5GHz ale w praktyce dużo mniej, do tego 5m kabla H155 , tłumiennośc kabla H155 około 0,7-0,8 dB/m więc 5 m kabla plus złacza i konektory to strata sygnału 5-6dB więc na czysto nie zostaje prawie nic, kotwica LTE i inne pasma z anten wewnętrznych MC801A. Do tego na N78 tylko MIMO2X2 zamiast MIMO4X4.. P
Pisałem wiele razy, żadnych takich rozwiązań. Kasa na router to pewnie z 700-80 zł , tłumiki z Dipola kolejne 400 i za 1100-1200 kulawe rozwiązanie zamiast porzadnego zew. CPE 5G+ router wewnętrzny w takiej samej cenie ale zapewne z dużo lepszymi osiagami. 3km to wystarczy każdy zew. CPE 5G, wystaw MC801A za okno i zobacz czy nie uzyskasz na nim lepszych wyników od tego druciarstwa z tłumikami Dipola.
Twoim najmniejszym problemem to jest akurat tryb Bridge.
jandwhat

Ok dzięki. Sprawdzę jutro jak to będzie wyglądać. Jeśli chodzi o anteny to używałem ich jeszcze z huawei B818, głównie dlatego że najbliższy bts (1km) jest mocno przeciążony, i próbowałem wymusić właśnie ten bardziej odległy BTS z anteną kierunkową.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To nie sa anteny kierunkowe katy promieniowania w H/V ponad 70 stopni, LOG=PERIOD wykonany tandetnie , niskiej jakości tworzywo, nieszczelna obudowa i cena nieadekwatna do jakości wykonania i działania. Mam kilka w elektrosmieciach po demontazu u klientów, wymienione na skuteczniejsze. Wykonałem sekcje zwłok czyli rozebrałem jedna i naprawdę nic ciekawego w środku. Na pewno nie nadaje się do wysokich pasm, ze względu na specyfikę 5G N78 szczególnie w NSA jedynym rozwiązaniem jest zew. CPE 5G/LTE , odpowiednia ilość anten kierunkowych i dookólnych zamknieta w jednej obudowie z modemem 5G/chipsetem routera daje gwarancję poprawnego działania przy większych odległościach od BTS-A z N78 i kotwicy na LTE z dowolnej stacji bazowej operatora w okolicy.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

jandwhat pisze: 2025-02-11, 14:13 Czy może nie przejmować się stratą na kablu i wymienić na wewnętrzny TpLink Deco X50 (tutaj Deco bo podobno NX200 nie wspiera bridge mode).
Ja mam TP-Link NX220 i działa w trybie bridge mode/ ale mimo solidnych gniazd antenowych -działają one tylko w 5G. Jeżeli przekraczamy ten umowny 1km, nie ryzykowałbym i brał zdecydowanie zewnętrzne CPE (to że dziś komuś działa na wewnętrznym sprzęcie mimo że ma np. 2km do nadajnika, często wynika z tego że jest małe obciążenie sieci/jeżeli w czasie przybędzie urządzeń, nie będzie już tak kolorowo, zasięg się zawęzi i zaczną się jaja z transferem... ).
jandwhat

Ok dzięki to mi już klaruje sytuacje, i zdecydowanie muszę to zmienić na jednostkę zewnętrzną.
Zrobiłem test jak napisał matek, postawiłem sam router na kominie obok miejsca w którym zamontowanym są anteny i w sumie prędkości były bardzo zbliżone, jedynie upload słabszy.

Zyxela można kupić używanego troche taniej i ma 2 sloty na karty sim więc chyba się na niego zdecyduje.
ZTE 889 pro ma nowsze podzespoły, ale podejrzewam że i tak nie wykorzysta się w pełni jego możliwości w tej lokalizacji. A routing i tak będzie na Ubiquiti.
(podstawowy 889 odrzuciłem ze względu na słabszą antenę)
ODPOWIEDZ