Jaka antena LTE do małego miasta ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szydlos
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena LTE do małego miasta ?

Post autor: szydlos »

Cześć,
otóż zwracam się do Was z poradą bo nie wiem co mam wybrać.

Mam problem z internetem 4G LTE. Karta z Orange wsadzona w router TP-Link Archer MR600.
Mieszkam w niedużym 3 piętrowym bloku , mieszkam na parterze i mam okna na południe.

Podaje dokładne współrzędne mojego mieszkania : 52.05939456893349, 19.195620608331517

Problemem jest mizerna prędkość , jak rano jeszcze w miarę da się korzystać (ping 20-25 , DL między 6 a 10 mbps, UL między 6 a 8 mbps) to wieczorem już jest tragedia. Zmieniałem położenie routera ,przestawiałem go w każde możliwe miejsce lecz niestety nie przyniosło to efektu.
Router ma agregacje pasm, separowałem je do pojedynczych, później do 2-3ech ale cały czas to samo.

Kupiłem kartę z Playa i efekt jest podobny po włożeniu karty do routera.

Telefon mam w sieci Plus, odbieram również sygnał 5G i w mieszkaniu internet w nim też nie za dobrze pracuje, wystarczy ze wyjdę przed klatkę i przejdę z 10 metrów dalej to wszystko zaczyna dobrze hulać.

Stwierdzam, że ilość urządzeń w bloku robi swoje i pewnie trzeba będzie się wspomóc anteną LTE zewnętrzną, natomiast nie wiem jaką wybrać, na allegro jest sporo z Signaflexa i Cybertech, Dipol też ma swoje modele.

Jeszcze taki zestaw ludzie chwalą tylko co wy o tym sądzicie ?

https://allegro.pl/oferta/domowy-modem- ... 830823702
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena LTE do małego miasta ?

Post autor: matek451 »

MR600 to słaby router z agregacją 2 pasm LTE w QAM64 więc po co mu wymuszasz 3 pasma ? W tej lokalizacji to w Play mozna mieć po kilkaset Mb/s nawet w domu , oczywiście karta z wjazdem do 5G, np. Virgin Mobile pre-paid za 5 zł i pakiet 760GB/ m-c za darmo. Oczywiście konieczny router 5G a test mozna zrobić tez na telefonie z 5G. Nieco gorzej z Orange/T-mobile bo do tych operatorów wymagany zew. CPE 5G bo jedyny BTS NetWorks z N78 jest na Górniczej, sektor 3 na 355 stopni.
MR600 to nie jest router do współczesnych sieci 5G a nawet LTE polskich operatorów. To zabytek wart 100-150 zł.
szydlos

No ja rozumiem, ale jeszcze rok temu na tym routerze w mieście oddalonym o 30 km od aktualnej lokalizacji odbierałem pięknie sygnał na tym routerze i prędkość była jak dla mnie w 100% wystarczająca.

Tą kartę orange mam w abonamencie i chciałbym póki co przy niej pozostać.

Alternatywnie posiadam jeszcze jeden router ZTE MF286 - czy to według Ciebie coś zmieni ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Czyli odbierałeś coś w zupełnie innej lokalizacji , gdzie , nadajnik mógł być pod nosem , nie mieć w ogóle klientów..

Jeśli to MF286D to może coś zmienić, bo to Cat.12 ... Inne modele MF286 to tak samo cat.6/7 , więc lepiej nie będzie ( choć jak masz to aż dziwne ,że nie próbowałeś :) )
szydlos

Oczywiście, że próbowałem ale nic to nie dało.

Więc co w tej sytuacji polecacie jeśli chodzi o LTE ? Wymiana routera czy zakup zewnętrznej anteny ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nic nie polecam bo już napisałem co trzeba zrobić, tak samo jak ocena MR600/MF286 . Do ŁĘCZYCY się nie nadaja ani do Orange ani do Play. Akurat znam to miasto doskonale w kwestii infrastruktury operatorów mobilnych. Test na telefonie z kartą Orange ale z dostępem do 5G, telefon 5G i screen z aplikacji NetMonster I ze speedtestu.
Zewnętrzny CPE 5G i N78 z Górniczej powinno załatwić sprawę ale testy pokażą potrzebne dane. Dwa BTS-y NetWorks na Szpitalu są przeciązone na LTE , na dodatek maja sektory na zblizone azymuty.
ODPOWIEDZ