Nowy router/antena/operator

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gelenort
Początkujący użytkownik forum

Nowy router/antena/operator

Post autor: Gelenort »

Witajcie,

Czekam na światłowód i internet GSM miał być tymczasowy, ale po ponad pół roku jednak dochodzę do wniosku, że to potrwa. Mam TMobile GO! i Huawei b315s-22. Prędkość bez szału, ale najgorsze są freezy i rozłączenia. Potrzebuję internetu do pracy, a i w Tibię bym czasem zagrał.
Obrazek
Lokalizacja to 52°30'33.8"N 19°51'43.3"E, teren pofałdowany. Najbliżej mam nadajnik Play (1.3km), ale jest za górką i parę metrów mi brakuje żeby go widzieć. Widzę za to przez okno nadajnik T-Mobile/Orange na terenie PERNu (GPS: 52,530833,19,825556).
Porobiłem trochę screenów używając Samsunga A55 i karty Play, Plush i T-Mobile. Nie miałem pod ręką karty Orange więc wymusiłem w telefonie roaming.
T-Mobile w domu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

T-Mobile na dworze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Play w domu
Obrazek

Obrazek

Play na dworze
Obrazek

Obrazek

Orange w domu
Obrazek

Obrazek

Orange na dworze
Obrazek

Obrazek

Plus w domu
Obrazek
(nie wrzucam testu bo strona nie chciała się załadować)

Plus na dworze
Obrazek

Obrazek

Na dach nie mam jak wejść (musiałbym wynajmować podnośnik), mam wyprowadzone kable RJ45 na elewacji pod linią dachu, więc ODU mógłbym tam podłączyć. Chyba, że wystarczy zmienić modem albo podłączyć antenę wewnątrz.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś porady jak poprawić stabilność, ewentualnie szybkość.
Pozdrawiam
Przemek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nowy router/antena/operator

Post autor: matek451 »

Coś jest nie tak z kartą Plusa, Cekanowo ma 5G NA n41 i LTE2600+1800, to z nim łaczyś się na N41 przy kotwicy na LTE1800 a parametry sygnału są poprawne więc coś jest nie tak z kartą. T-mobile 5G N1 z Cekanowa bo on ma sektor na ciebie, Orange LTE w agregacji LTE2100+1800+800 też z Cekanowa. Ogólnie 3 stacje bazowe NetWorks w okolicy z 5G N1 , Miszewska i Łagiewniki maja tez LTE2600 .
Gelenort

Dzięki za odpowiedź!
Wezmę poznij od żony telefon i pokombinuję jeszcze z Plusem. Ale coś może być na rzeczy bo na poczcie starterów plusa nie było a jak brałem jeden z niewielu starterów Plussza, Pani mnie zapytała czy jestem pewien bo Plus ma najgorszy zasięg w okolicy :p
Czego potrzebuję żeby skorzystać najlepiej z nadajnika T-Mobile w Cekanowie? Jakiś lepszy modem wewnętrzny czy ODU?
Pozdrawiam
Przemek
Gelenort

Lol, faktycznie cos źle z tą kartą plusa poszło. Doładowałem, kupiłem pakiet internetu i wygląda to zupełnie inaczej. Dodatkowo wszedłem na najbliższą górkę i to co widzę przez okno to nadajnik Plusa, nadajnik T-Mobile/Orange jest obok, tuż za linią drzew.
Plus w domu:
Obrazek

Obrazek

Plus na dworze:
Obrazek

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Mam zupełnie odmienne zdanie na temat Plusa i jego BTS-a w Cekanowie, co zresztą potwierdziły twoje testy. Stacja została w grudniu zmodernizowana do standardu 5G N41+ LTE2600+1800+800, pytanie tylko czy już jest uruchomiony komercyjnie bo parametry sygnału na 1800/2600MHz na telefonie są bardzo poprawne a sektor 2 na 53m maszcie celuje na Słupno. To całkowicie zmieniło sytuację Plusa w tej okolicy, ma teraz 40MHz pasma w agregacji LTE2600+1800 i kolejne 40MHz na TDD dla 5G2600 N41.
Opowieści pań nie warte są funta kłaków a ten test potwierdza w 100% to co piszę tutaj od samego poczatku. Liczą się fakty i znajomośc tematu internetu mobilnego.
Gelenort

I właśnie dlatego pytam na forum zamiast wierzyć Pani z poczty :D
No dobra, to wybiorę sobie jakąś ofertę z Plusa albo Plusha, teraz kwestia sprzętu.
Mogę postawić router przy oknie z pięknym widokiem na nadajnik, ewentualnie czasem zasłonięta roleta zewnętrzna coś może przeszkadzać. Mogę również w miejscu przeznaczonym na kamerę powiesić coś na elewacji w miejscu pomiaru na dworze (jakieś 6m w bok i 2m wyżej niż opcja wewnętrzna). Czytając forum trafiłem na ofertę na Zowee 5G CPE MAX 5 + HUAWEI WiFi AX3 na raty. Iść w to czy kojarzycie coś lepszego w moim przypadku?
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten zestaw w Plusie na abonament jest za grosze czyli w ratach za 529 zł, ewentualnie w tej samej cenie MC889+T5400. Oferta ogólnie słaba bo są limity , mozna pomysleć o pre-paid np. z Plusha z 750GB/m-c za 40 zl lub Plusa na kartę. Wtedy sprzęt własny, czyli zakup H352-381+AX3 w Plusie bez abonamentu za około 1100 zł lub w Orange NE211+HX510 za 984 zł bez abonamentu.
Gelenort

Dzięki za pomoc!
Popatrzyłem jakie są opcje i wziąłem H352-381+AX3 w Plusie (1150zł przy płatności jednorazowej) i do tego będzie Plush z 750GB za 40zł.
Mam nadzieję, że na sobotę sprzęt dotrze, wlezę na drabinę, zarobię końcówkę na kablu i założę ODU.
Pochwalę się w wątku jak będzie działało :D
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Gelenort

Tak, mogłem przyciąć 81zł, ale wybrałem opcję z jednorazową płatnością bez żadnych rat, wcześniejszego spłacania itp.
Zamontowane, uruchomione:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prędkość i stabilność zdecydowanie lepsze niż wcześniej.
Zastanawiam się tylko czy nie założyłem tego za blisko metalowych elementów. Plan był taki żeby było osłonięte, ale dopiero później do mnie dotarło, że może to wpływać na sygnał :P

Dzięki za pomoc!
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Spójrz w instrukcję , tam chyba coś o tym jest napisane....
W MC889A PRO jest napisane ,żeby zachować min 90cm po bokach od metalowych konstrukcji.
Z drugiej strony nie sądzę ,żeby to cokolwiek poprawiło.
ODPOWIEDZ