Wpływ słabego sygnału LTE na 5G NSA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
laxanag
Początkujący użytkownik forum

Wpływ słabego sygnału LTE na 5G NSA

Post autor: laxanag »

Do nadajnika mam 5km, w domu jest dobry sygnał właściwie tylko na 800mhz, ale już na dachu jestem w stanie osiągnąć ponad 300mbps z 5g nsa 3,5ghz. Nie chcę routera zewnętrznego, bo chcę mieć łatwy dostęp, więc wpadłem na taki pomysł, żeby kupić router wewnętrzny ze złączami antenowymi, zablokowac go na 800mhz lte gdzieś przy oknie żeby tylko było jako takie połączenie, a całą robotę będzie odwalała antena 5g na dachu. Czy waszym zdaniem to słabe połączenie lte będzie mocno wpływało na szybkość i stabilność całości?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wpływ słabego sygnału LTE na 5G NSA

Post autor: wojteks »

Zupełnie bez sensu.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Jak chcesz mieć dostęp do sim to pomysł o takim przedłużaczu.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

To nie jest dobry pomysł.
Na kablu tracisz moc sygnału a kupując zewnętrzny router nie tracisz NIC z sygnału. Kupując MC889A Pro możesz sporo zyskać, ma dobrą antenę na 5G3600.
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Niestety ale mimo wielokrotnego tłumaczenia tutaj i na Elektrodzie że pomysł z routerem wewnętrznym 5G nawet ze złaczami anten zew. i anteny do niego zamiast zew. CPE 5G/LTE to chory i poroniony pomysł stale pojawiają się chętni na druciarstwo. A dlaczego to słabe rozwiązanie tłumaczyłem wiele razy i nie chodzi tylko o utratę sygnału na przewodach antenowych związaną z ich tłumiennością na 3.5GHz ale tez z wieloma innymi ograniczeniami i problemami.
Na dodatek zero informacji o lokalizacji oraz screenów z testów na dachu na telefonie.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

laxanag

Myślałem o antenie typu grid a nie jakieś śmieszne panele czy inny złom. Żaden router zewnętrzny nie ma podejścia do jakiegokolwiek grida nawet bez mimo 4x4, dss itd, więc w tej kwestii wasze argumenty do mnie nie przemawiają. Kilka wątków niżej Grid vs Cybertech widać dlaczego. Gdyby była mowa o 5g sa, to sprawa byłaby prosta, ale przy nsa trzeba jakoś brać pod uwagę to nieszczęsne lte. Być może skończy się na tym że kupię router zewnętrzny i zamontuję go przy samym oknie, żeby go łatwo ściągać ze ściany. Stracę kilka metrów wysokości i kilkaset mbit, ale przynajmniej będzie łatwy i przyjemny montaż.

Wolałbym się skupić na tym czy słaba kotwica na 800mhz zabija 5g nsa czy nie. Z tego co kojarzę jak byłem na dachu to miałem na telefonie właśnie kotwicę 800 i szybkość 380 mbit, więc powinno być nieźle, ale dom to nie dach. Pomyślę o tym jeszcze.

A sim na kablu to dopiero druciarstwo ;)
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Takie samo jak wymienianie co miesiąc kart ;)
alias
Stary wyga bezprzewodowy

laxanag pisze: 2025-03-28, 12:11Żaden router zewnętrzny nie ma podejścia do jakiegokolwiek grida nawet bez mimo 4x4, dss itd, więc w tej kwestii wasze argumenty do mnie nie przemawiają.
Dlatego są rozwiązania z umieszczaniem routera zewnętrznego w ognisku grida.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

laxanag pisze: 2025-03-28, 12:11 A sim na kablu to dopiero druciarstwo ;)
Są gotowe rozwiązania na Ali, nawet takie dedykowane do danego modelu routera (zapewniają szczelność klapki).
laxanag

W t-mobile do 300mbit jest za 115zł/mc i 2 lata umowy, a red bull 1 zł za miesiąc bez umów i limitów. Dopóki oferty będą tak wyglądać to nie ma sensu się wiązać.
alias pisze: 2025-03-28, 12:32 Są gotowe rozwiązania na Ali, nawet takie dedykowane do danego modelu routera (zapewniają szczelność klapki).
Możesz podesłać link? Nie mogę znaleźć.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Nie za bardzo mam czas na szukanie teraz, sam natknąłem się na to szukając czegoś innego z resztą więc nie podpowiem słów kluczowych.
Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Tinkas »

Kup używany AW1000 na aliexpresie. Domyślnie z modemu są wyprowadzone 2 anteny - jedna działa w pasmach LTE, druga 5G. Możliwe, że to Ci wystarczy. A jak nie, to możesz pobawić się jak w tym wątku - https://confusedbird.com/thread-119.html
Pytanie ile kabla antenowego chcesz ciągnąć.
laxanag

Ostatecznie wybrałem odu i talerz od satelity, bo tych pasm 5g będzie coraz więcej, to w sumie bez sensu skupiać się na jednym, a tak wyszło najtaniej i najprościej. Zysk ok 15 dbm na wszystkich pasmach, max widziałem 600 download i 100 upload w nocy, a talerz ma tylko 50 czy 60 cm, bo akurat taki miałem w piwnicy. Wygląda to podobnie jak na tym zdjęciu, tylko bez takiej specjalnej rurki, normalnie w miejscu lnb użyłem kawałków rury 40 mm z kolankiem jako maszt. Odu mogę zdjąć przez okno, więc nie ma problemu z wymianą sim.
Obrazek
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

Tinkas pisze: 2025-04-08, 11:54 Kup używany AW1000 na aliexpresie. Domyślnie z modemu są wyprowadzone 2 anteny - jedna działa w pasmach LTE, druga 5G.
Ja przed zakupem routera z zewnętrznymi gniazdami anten wahałem się nad wyborem ww i TP-Link NX220/ wybrałem ten drugi ze względu na nowszy modem i się rozczarowałem/ bo gniazda anten działają tylko z pasmami 5G-a u nas tj. cały czas hybryda-kotwica musi być na LTE/NSA.
laxanag pisze: 2025-04-16, 12:17 Ostatecznie wybrałem odu i talerz od satelity, bo tych pasm 5g będzie coraz więcej, to w sumie bez sensu skupiać się na jednym, a tak wyszło najtaniej i najprościej. Zysk ok 15 dbm na wszystkich pasmach, max widziałem 600 download i 100 upload w nocy, a talerz ma tylko 50 czy 60 cm, bo akurat taki miałem w piwnicy. Wygląda to podobnie jak na tym zdjęciu, tylko bez takiej specjalnej rurki, normalnie w miejscu lnb użyłem kawałków rury 40 mm z kolankiem jako maszt. Odu mogę zdjąć przez okno, więc nie ma problemu z wymianą sim.
Obrazek
Bdb rozwiązanie/gdy maszt jest oddalony powyżej 1km.
ODPOWIEDZ