Dylemat - dwa skrajnie różne rozwiązania 5G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MacYaro
Początkujący użytkownik forum

Dylemat - dwa skrajnie różne rozwiązania 5G

Post autor: MacYaro »

Dzień dobry,

Mam następujący dylemat, od wielu lat korzystam z internetu mobilnego „no limit” z T-Mobile.
Operator proponuje mi chyba w dobrej cenie dwa różne rozwiązania

ZTE 889 + T5400 ok 1300,-
Tp-Link nx220v ok 660,-

Czy jest sens posiadania ZTE 889 + T5400 w przypadku gdybym nie montował anteny/modemu 889 na zewnątrz budynku,
tylko ustawił bym go na stojaku który jest w zestawie i umiejscowił na parapecie przy oknie?
Czy lepiej wziąć tańsze o połowę rozwiązanie jakim jest router z wbudowanymi antenami Tp-Link 220v?

Dla jasności wyjaśniam, że nie chodzi mi wysokość kosztów tylko o lepszy transfer.
Na pożyczonym routerze mobilnym ZTE mu5120 w godzinach największego ruchu 18-22 osiągam następujące wyniki:

120-170 / 12-22 poza tymi godzinami 3-krotnie większe. Router podłączony do zasilania leży na parapecie przy oknie.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Dylemat - dwa skrajnie różne rozwiązania 5G

Post autor: tomekwwa »

Lepszy transfer uzyskasz na zewnątrz. MC889 masz możliwość wystawić na zewnątrz, nawet na parapet czy gdziekolwiek, a TPLinka nie. Wewnątrz będą natomiast pracować porównywalnie.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Zawsze lepszy parapet ( w kierunku BTS) , niż ustawienie modemu gdzieś centralnie w pomieszczeniu ( a tego wymaga się do równomiernego pokrycia wifi)... Więc MC889 na parapecie ( choć wiadomo - na zewnątrz lepiej) , a T5400 lub inny router do wifi ,na środku...

Z drugiej strony sprawdź ,czy Orange też ma ten sam zasięg , bo tam dostaniesz lepszą ofertę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W ofertach dla indywidualnych Domowy 5G/LTE nie ma zestawu MC889+T5400 na własność tylko na użyczenie, pomijam fakt ze te oferty to problemy w grach, komunikatorach itp. W ofertach dla firm cena za zestaw to ponad 1360 zł netto czyli około 1679 zł brutto, czyli żaden luksus. Osiągi na MU5120 przecietne, oczywiśćie norma czyli własne pomysły zamiast pokazania testów z parametrami sygnału , danymi BTS-a czy lokalizacji.
MacYaro

matek451 pisze: 2025-03-28, 10:05 W ofertach dla indywidualnych Domowy 5G/LTE nie ma zestawu MC889+T5400 na własność tylko na użyczenie, pomijam fakt ze te oferty to problemy w grach, komunikatorach itp. W ofertach dla firm cena za zestaw to ponad 1360 zł netto czyli około 1679 zł brutto, czyli żaden luksus. Osiągi na MU5120 przecietne, oczywiśćie norma czyli własne pomysły zamiast pokazania testów z parametrami sygnału , danymi BTS-a czy lokalizacji.
Jestem klientem firmowym w T-Mobile. Może dla klienta z ulicy 1360 netto, ja mam ofertę 1060 netto z racji "wypracowanego" rabatu na sprzęt.
Celowo nie wrzuciłem testów z parametrami, bo potrzebuje tylko odpowiedź na proste pytanie, czy 889 ustawione na parapecie da mi lepszy transfer niż router w wbudowanymi antenami. Czy jest po prostu sens zawracania sobie głowy dwoma urządzeniami i dodatkowymi kablami w mieszkaniu.

Ewentualnie jaki router w wbudowanymi antenami jest aktualnie w/g Was najlepszy, godny polecenia. Cena jest rzeczą drugorzędną.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Zainwestuj w MC889A Pro jeżeli masz na nadajniku 5G3600, ma dobre anteny. To obecnie jeden z najlepszych sprzętów zewnętrznych.
TAK, zewnętrzny jest zawsze lepszy niż wewnętrzny.
MC888 -> Orange
MacYaro

MacYaro

Mig25 pisze: 2025-03-28, 07:26 Zawsze lepszy parapet ( w kierunku BTS) , niż ustawienie modemu gdzieś centralnie w pomieszczeniu ( a tego wymaga się do równomiernego pokrycia wifi)... Więc MC889 na parapecie ( choć wiadomo - na zewnątrz lepiej) , a T5400 lub inny router do wifi ,na środku...

Z drugiej strony sprawdź ,czy Orange też ma ten sam zasięg , bo tam dostaniesz lepszą ofertę.
Na czym ta "lepszość" oferty Orange miała by polegać, orientujesz się? Od dawna mam kartę T-Mobile bez limitu danych i ograniczania prędkości transmisji, za 61,- brutto miesięcznie.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

matek już Ci pisał, jeśli uważasz , że to dobra oferta no to ok.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Celowo nie wrzuciłem testów z parametrami, bo potrzebuje tylko odpowiedź na proste pytanie, czy 889 ustawione na parapecie da mi lepszy transfer niż router w wbudowanymi antenami
a na początku
że nie chodzi mi wysokość kosztów tylko o lepszy transfer
więc się zdecyduj,
To nie jest forum dla laik ów więc po co w ogóle kopiujesz tutaj dane z btsearch.pl?. Ty wszystko wiesz najlepiej wiec co kupisz i zrobisz to twoja sprawa, lekceważysz nasze pytania , skąd w ogóle pewność ze korzystasz z tego BTS-a i na jakich pasmach, 5G N78 to NSA więc sharing na kotwicy LTE w T-mobile nie jest wykluczony a osiagi na MU5120 w godzinach szczytu słabe.
MacYaro

#matek451
Forum chyba jest dla wszystkich nie tylko dla "specjalistów". Uważasz się za "specjalistę" a nie odpowiedziałeś na jasno postawione pytanie,
czy ZTE 889 + T5400 nie zamontowany na zewnątrz da mi lepszy transfer niż router z wbudowanymi antenami. Jedno pytanie jedna odpowiedź.
Nic więcej nie oczekuję.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MacYaro pisze: 2025-03-28, 16:55 Jedno pytanie jedna odpowiedź.
To tak nie działa, jedno pytanie a odpowiedzi może być wiele a dodatkowo mogą być sprzeczne.
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

No w sumie można dać jedną odpowiedź, że tylko sprawdzenie empiryczne wskaże czy będzie tak jak pyta.
ODPOWIEDZ