Serwis Orbi LBR20

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikt
Początkujący użytkownik forum

Serwis Orbi LBR20

Post autor: Nikt »

Mój Orbi nagle przestał działać.
Elektryk stwierdził że prąd wszędzie płynie i wg niego soft nie startuje i zalecił zgłoszenie się do oficjalnego serwisu.
Czy ktoś zna serwis który naprawia takie urządzenia?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Serwis Orbi LBR20

Post autor: Mig25 »

Jak soft nie startuje , to zawsze można próbować go wgrać jeszcze raz tym oto programem https://github.com/jclehner/nmrpflash

Na sprawnym LBR20 działa bez problemu ( żeby nie było pytań :) ) .
Na jakiej podstawie stwierdził ,że soft nie startuje ? W środku jest konsola do podłączenia TTL , i ona wyświetla logi , z nich da się wyczytać co mu jest ( oczywiście jeśli sprzętowo jest sprawny).
Nikt

Chyba na tej że z prądem wg niego jest wszystko ok.

natomoast dioda power się nie zapala, a ona pewnie jest wpięta w układ, a nie odpalana z aplikacji.

Ja jestem tylko użytkowaniem, szukam kogoś kto by mi naprawił urządzenie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nikt pisze: 2025-04-29, 17:08 Elektryk stwierdził że prąd wszędzie płynie i wg niego soft nie startuje
Ciekawe co to znaczy że prąd wszędzie płynie.

Nie padł przypadkiem przy okazji jakiejś burzy w okolicy czy innej awarii sieci elektrycznej

Koszt naprawy zapewne przekroczy wartość urządzenia nawet jeżeli to jakieś drobne uszkodzenie na którego znalezienie trzeba poświęcić dużo czasu.
Nie pomagam na PW!
Nikt

Nie jestem elektrykiem, ale rozumiem to tak że prądy wchodzące uli wychodzące się zgadzają. Jak się coś przepali to obwód nie przewodzi, jak kondensator wysiądzie to też są inne wartości.

Padł w ostatnią Niedzielę podczas spokojnego słonecznego popołudnia. Urządzenie stało w tym samym miejscu, nikt nie miał dostępu. Podłączone do UPSa.

Z ciekawostek pomimo że nie działa to podłączone się nagrzewa - tak jak wcześniej gdy działało.
ODPOWIEDZ