Koniec umowy z T-Mobile i nowy sprzęt, próba zmiany na 5G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sebidell
Początkujący użytkownik forum

Koniec umowy z T-Mobile i nowy sprzęt, próba zmiany na 5G

Post autor: sebidell »

Cześć wszystkim,

Przez ostatnie dwa lata korzystałem z usługi Home Office 5G od T-Mobile, używając ich zestawu IDU-ODU. Osiągałem prędkości rzędu 150/30 Mbps (DL/UL), a oferta była bez limitu danych. Niestety, konieczność częstego resetowania ODU skutecznie mnie zniechęciła — wchodzenie zimą na drabinę nie należy ani do bezpiecznych, ani przyjemnych czynności. Dodatkowo, w mojej lokalizacji sprzęt ten nie łapie zasięgu 5G.

W pobliżu mojego domu, w odległości kilkuset metrów, znajduje się BTS Łapino. Obecnie wszystkie moje urządzenia automatycznie łączą się z tym nadajnikiem, który obsługuje jedynie LTE 2100. Według danych z btssearch i pozwoleń UKE, nie zanosi się na zmiany — planowane jest jedynie 5G 2100. Korzystam z kart SIM T-Mobile, Orange i Play.

W związku z tym rozważam zakup nowego sprzętu. W odległości ok. 6 km w linii prostej znajduje się BTS z 5G 3500 MHz (Bielkówko). Myślę o zakupie ZTE MC889A Pro. Zastanawiam się jednak, czy rzeczywiście uda się uzyskać połączenie 5G, skoro ani poprzedni sprzęt, ani żaden z moich telefonów nie łączy się z tą siecią. Moja lokalizacja znajduje się na wysokości 162 m n.p.m., a wspomniany BTS w Bielkówku — na ok. 90 m n.p.m. Po drodze znajduje się las, ale teren opada w kierunku Bielkówka.

Będę bardzo wdzięczny za poradę: czy warto inwestować w nowy sprzęt, czy może lepiej zadowolić się innym rozwiązaniem, np. ZTE MF258K1 ODU? A może warto spróbować i ustawić antenę w kierunku innego BTS z 5G?

Poniżej załączam moją lokalizację oraz zrzut ekranu z NetMonstera.
Link do btssearch: https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo ... 37&zoom=14
Netmonster:
Obrazek
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Koniec umowy z T-Mobile i nowy sprzęt, próba zmiany na 5G

Post autor: pawel_b »

Ten pomiar to robiłeś na zewnątrz? chyba nie sądząc po wynikach, słabe wartości :(
6km żeby złapać na MC889A Pro prawdziwe 5G czyli w paśmie C? bez sensu, lepiej skoncentrować się na tym BTS Łapino, ograniczenie do 150mbps masz chyba ze względu na nielimitowaną usługę TMobile, pytanie czy Twój smartfon robi agregację LTE albo czy obsługuje 5G w pasmie 2100 ?
próbowałeś kartę Play włożyć do innego telefonu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A co cudownego ma dać agregacja 5G 2100MHz w stosunku do agregacji LTE 2100?
Nie pomagam na PW!
sebidell

Dzięki za odpowiedź! Rzeczywiście, wcześniejszy pomiar w NetMonsterze został wykonany wewnątrz budynku.
Poniżej przesyłam dane z pomiaru wykonanego na zewnątrz, a także wyniki testów prędkości ze SpeedTestu — zarówno z telefonu (Play), jak i po podłączeniu do WiFi (T-Mobile).

NetMonster (na zewnątrz):
Obrazek

SpeedTest z telefonu (Poco X6 Pro 5G, Play):
Obrazek

SpeedTest po podłączeniu do routera T-Mobile Home Office 5G:
Obrazek

Warto dodać, że BTS w Łapinie bywa szczególnie przeciążony w okresie letnim — niestety wygląda na to, że niewiele da się z tym zrobić.
pawel_b

wojteks pisze: 2025-05-23, 16:36 A co cudownego ma dać agregacja 5G 2100MHz w stosunku do agregacji LTE 2100?
To było do mnie pytanie? wyraźnie napisałem o agregacji LT , zresztą teraz już bez znaczenia bo widać że telefon potrafi zrobić agregacje ale pomiar wypada zrobić na zewnątrz
zresztą widać że speedtest szału nie pokazuje, może kwestia przeciążenia samego BTS, wiadomo że dla niego im lepsza agregacja tym szansa na większą prędkość, z tego wynika że TMobile osiąga większe prędkości ale to trzeba zrobić pomiar w rożnych godzinach i do różnych serwerów :cfaniak:
być może też warto sprawdzić na karcie Orange ale ty też cudów bym się nie spodziewał....a nie masz możliwości odłączenia ODU od zasilania żeby go zrestartować bez wchodzenia na drabinę?
sebidell

W tym modelu z tego co kojarzę trzeba fizycznie wcisnąc przycisk reset. Z tego, co się orientowałem, w ZTE można to zrobić zdalnie, przez oprogramowanie.

Anyway, rozumiem że w moim przypadku nie ma sensu iść w 5g i lepiej kupić tańszy model anteny która będzie obsługiwała tylko LTE?
pawel_b

Szczerze powiedziawszy mocno bym się na razie zastanawiał nad inwestycją bo jeśli ten BTS jest przeciążony to może się okazać że 5G w paśmie 2100 nic tu nie pomoże, już wolałbym router który zagreguje przynajmniej 3 pasma LTE do czasu aż pojawi się jakaś alternatywa,
Czy od tego ODU nie możesz odłączyć zasilania i w ten sposób go zrestartować bez wchodzenia na drabinę?
Łapanie sygnału z innego BTSa z 6km nie podniesie prędkości
Jelsi zasilasz go kablem ethernet to wystarczy wyjąć kabel ethernet po stronie mieszkania :)
To chyba najlepsza opcja zeby nie wchodzić na drabine ;)
sebidell

Inwestycja i tak jest konieczna, ponieważ obecny sprzęt jest wypożyczony i po zakończeniu umowy będę musiał go zwrócić. Zauważyłem, że w pobliskim BTS dostępne jest również pasmo 2600 MHz. Może warto rozważyć zakup urządzenia, które obsługuje także tę częstotliwość? Czy to zrobi zauważalną różnicę? Macie jakieś propozycje? Zastanawiam się nad ZTE MF258K1 ODU, ZTE MC7010 albo czymś zupełnie innym – jeśli macie jakieś sugestie, chętnie je poznam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A ja bym się nie zastanawiał tylko testował 5G N78 na WNC 5G z kartą Play z wjazdem do 5G, zresztą podobnie z kartami Orange/T-mobile 5G na pre-paid.
A w terenie testy na tych samych kartach na XG PRO, oczywiście nie liczyłbym na linka na N78 z Biełówka.
Dużo czasu zajęło ci stwierdzenie że na BTS-ie Play w poblizu jest 4CC CA i LTE2600 choć telefon pokazuje to od zawsze. Parametry sygnału tylko dostateczne, sektor 1 na Łapino , jesteś na jego skraju więc to skutkuje takimi a nie innymi parametrami, sektor zapewne mocno obciążony.
pawel_b

ja jestem sceptyczny co do sensu inwestycji w wymianę routera, prędzej zmianę operatora, o ile pamiętam po 2 letniej umowie ten router chyba przechodzi na własność abonenta więc warto byłoby włożyć do niego kartę Play i zobaczyć pomiary prędkości skoro jest też pasmo 2600 na tym BTS
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie przechodzi, jest na uzyczenie, koszt to 20 zł na m-c wliczone w abonament, po 24 m-cach do zwrotu alu dalej kontynujesz umowę. Ale do testów mozna wykorzystać , oczywiście 3 operatorów z N78. Bo nie chodzi o Play z pobliskiego BTS-a.
sebidell

Dzięki za odpowiedzi. Zgadza się – po zakończeniu umowy sprzęt trzeba zwrócić. Co do testowania kart różnych operatorów, nie byłbym taki prędki. Pamiętam sytuację, gdy chciałem zresetować ODU WNC 5G – konsultant na infolinii polecił mi wyjąć i ponownie włożyć kartę SIM. Niestety, mimo to pojawiły się problemy, bo musiałem jeszcze raz prosić T-Mobile o ponowną rejestrację karty w sieci.

Mam jednak nowy pomysł – w kierunku, którego wcześniej w ogóle nie brałem pod uwagę, znajduje się stacja bazowa 5G oddalona o około 4,4 km. Co więcej, jest położona dość wysoko – na wysokości 167 m n.p.m. Niestety, po drodze są przeszkody w postaci drzew i jeziora. Czy mimo to istniałaby większa szansa na złapanie pasma N78 z tego kierunku, zakładając posiadanie odpowiedniego sprzętu? Chodzi mi o BTS w miejscowości Przyjaźń.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czyli wreszcie doszedłeś do poprawnego wniosku bo mnie chodziło o ten w Przyjaźni. Na btsearch.pl ma on potwierdzone N78 dla Play oraz Orange/T-mobile. PLAY ma tam n78 od 7 m-cy, sektor 2 na azymut 120.
Co do pozostałych 2 to na btsearch.pl widnieje tam n78 dla nich ale póki co brak pomiarów PEM z niego dla N78, podobnie w innych źródłach w tym T-mobile/Orange póki co nie znalazłem potwierdzenia, ostatni pomiar PEM z września 2023 pokazuje 2 sektor na azymucie 135 stopni.
Dlatego trzeba zrobić testy z tej stacji bazowej dla tej 3 operatorów.
ODPOWIEDZ