ZTE 889a PRO vs ?? Alternatywa dla lepszych osiągów

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
diam0nd88
Stały użytkownik forum

ZTE 889a PRO vs ?? Alternatywa dla lepszych osiągów

Post autor: diam0nd88 »

Cześć
Obecnie korzystam z ZTE 889a PRO i mam takie wartości:

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-Ou7eClj80Q

Jak wiemy ZTE ma kierunkową antenę według specyfikacji:

700-960MHz: 0-2dBi
1400-2700MHz: 4-6dBi
3300~4200MHz: do 11dBi

Screen zrobiony przed dodaniem posta i akurat pomiar w Speed Teście całkiem ok, ale przeważnie DL w granicach 400-500 w ciągu dnia, UP stabilny w okolicach 140. Jednak jak jestem z telefonem bliżej BTS, to w granicach 700-800 w ciągu dnia idzie.

Do BTS ok 3km w linii prostej, praktycznie bez przeszkód.

Moje pytanie:

Czy warto potestować jakiś router wewnętrzny ze złączami na antenę zewnętrzną z mocniejszym wzmocnieniem ? Chodzi mi o te pasma LTE (800-2600), bo jak na screenie widać te parametry, aż tak wysokie nie są. Widziałem anteny, które wszystkie pasma mają do 11dBi. Te typowo kierunkowe logarytmiczno periodyczne to nawet do 15dBi. Z tym, że, żeby było MIMO 4x4 to chyba muszą być 4 anteny i router na 4 złącza. Nie mylę się ? Jakieś rady ?

Zabawa warta świeczki ?
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Re: ZTE 889a PRO vs ?? Alternatywa dla lepszych osiągów

Post autor: alias »

Moja rada - daj sobie spokój. Po to wymyślono zintegrowane routery outorowe, żeby nie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> się z jakimiś antenami, kablami i złączami.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Potestuj też sobie wyłączanie pasm LTE....
Powinieneś dojść do wniosku ,że obojętnie ile pasm LTE jest (może być nawet jedno) , to niewiele ono wpływa na ogólną prędkość , bo liczy się tylko n78 ( Choć LTE musi być) .

No i tak przy okazji , jaką masz wersję fw ? Czy dawno kupowałeś ?
diam0nd88
Stały użytkownik forum

Post autor: diam0nd88 »

PROV1.0.0B03, zakupiony jakoś Październik 2024.

Testowałem i faktycznie nawet na kotwicy tylko z 800mhz prędkości bardzo zbliżone jak są wszystkie pasma agregowane. Obudziłem się nad ranem ok 5, zrobiłem sobie szybki test, to Download pod 900 podchodził, więc chyba wyciąga maks, ale po prostu w ciągu dnia obciążenie BTS nie pozwala więcej wykręcić.

a Tak odchodząc lekko od tematu. Zauważyłem, że w nocy przełącza mi się na inny BTS z LTE i tak jest cały czas, w ciągu dnia mam z PCI 196, a w nocy z PCI 396-397 (BTS bliżej mnie, ale boku anteny), czym to może być spowodowane ? Nawet jak na sztywno robię te 196, to muszę restart robić od rana, bo się robi na 3G. Możliwe, że na noc BTS jest uśpiony ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Tak, jest to jak najbardziej możliwe , Play wyłącza na niektórych nadajnikach pasma, ( a najczęściej B7).

Na moim kiedyś tak było , ale od dłuższego czasu nie są wyłączane .
Plus np. robi (albo robił , bo już nie śledzę) to systemowo , w konkretnych godzinach , Play jak kiedyś obserwowałem robi to bardziej randomowo , być może opracowali jakiś algorytm związany z obciążeniem ( i być może w nocy jest wystarczająco duże obciążenie u mnie ,żeby nie wyłączać już ,a wcześniej nie).
ODPOWIEDZ